Κατά τη διάρκεια της καραντίνας (τι θυμηθήκαμε τώρα, ε;) μας γεννήθηκε ένα χούι. Αυτό της ζαχαροπλαστικής. Μπήκαμε στην κουζίνα και φτιάξαμε κάθε λογής γλυκά. Άλλα πέτυχαν, άλλα απέτυχαν. Αυτό το κέικ καρότου, όμως, δεν έχει περιθώρια λάθους. Είναι εύκολο και κυρίως, απολαυστικό.

Ξεφεύγοντας από τα basic κέικ, το κέικ καρότου μας έρχεται από την Πορτογαλία και τη Βραζιλία που βρίσκεται πρώτη μούρη στα αρτοποιεία τους. Φτιαγμένο σε μίξερ, περιλαμβάνει μόλις πέντε βασικά συστατικά: καρότα, αλεύρι, ζάχαρη, αυγά και λάδι. Για το κατιτίς παραπάνω, στη βραζιλιάνικη εκδοχή προσθέτουν και κρύα σοκολάτα ώστε να δώσει λίγη γλυκύτητα παραπάνω. Αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε και την παρακάτω τροποποίηση.

Τα βήματα είναι απλά:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 350 βαθμούς. Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και στη συνέχεια αλείφουμε με λάδι τη φόρμα που θα μπει το μείγμα 

Σε ένα μίξερ, ψιλοκόβουμε δύο καρότα χτυπώντας περίπου 6 με 10 φορές μέχρι να λιώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη (1¼φλιτζάνι) και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το λάδι και τρία αυγά και χτυπάμε άλλη μία. 

Ρίχνουμε το μείγμα και προσθέτουμε και ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε σιγά. Ψήνουμε για περίπου 45 με 50 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Όσο κρυώνει φτιάχνουμε την επικάλυψη σοκολάτας. Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε γάλα καρύδας, σκόνη κακάο και αλάτι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως η σκόνη κακάο. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το μείγμα να σχηματίσει μεγάλες φυσαλίδες και να πήξει, περίπου 12 με 15 λεπτά. 

Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει εντελώς, ανακατεύοντας συχνά για να αποφευχθεί η δημιουργία φλούδας από πάνω και μέχρι να κάνει ραβδώσεις.

Το απλώνουμε όταν κρυώσει πλήρως πάνω από το κέικ. Αφήνουμε να δέσει, περίπου 10 λεπτά, και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με μια χούφτα σοκολάτα από πάνω. Κόβουμε το κέικ σε φέτες και έτοιμο για σερβίρισμα.