Περιεχόμενα
Χωρίς την ελληνική γεύση… το Taste Atlas δεν θα ήταν το ίδιο! Ο διαδικτυακός οδηγός αφιερωμένος στη γαστρονομία, που λειτουργεί ως «παγκόσμιος άτλαντας παραδοσιακών πιάτων, τοπικών υλικών και αυθεντικών εστιατορίων» ανανέωσε τη λίστα με τα κορυφαία πιάτα με τυρί στον κόσμο – και η Ελλάδα ξεχώρισε για άλλη μια φορά, κερδίζοντας τις εντυπώσεις με τις αυθεντικές της συνταγές.
Ένα ελληνικό πιάτο με τυρί, το σαγανάκι πήρε βαθμολογία 4,5 (με άριστα το πέντε) και κατέκτησε την 4η θέση.
Σαγανάκι

Το σαγανάκι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ελληνικό ορεκτικό όπου διάφορα λαχανικά, κρέατα ή θαλασσινά, όπως γαρίδες ή μύδια, τυλίγονται σε τυρί και στη συνέχεια τηγανίζονται ή τσιγαρίζονται.
Το τυρί μπορεί να παρασκευαστεί και μόνο του, χωρίς κανένα συνοδευτικό. Στη συνέχεια ψήνεται στο τηγάνι μέχρι να αποκτήσει την χαρακτηριστική χρυσαφένια κρούστα του και σερβίρεται στο λεγόμενο σαγκάνι, ένα μικρό τηγάνι με δύο λαβές στο οποίο τηγανίστηκε», αναφέρει το Taste Atlas για το σαγανάκι.
Και προσθέτει: «Παλαιότερα, η λέξη σαγανάκι αναφερόταν σε μια μέθοδο καρύκευσης του ντόπιου τυριού από Έλληνες αγρότες, οι οποίοι τηγανίζουν διάφορες ποικιλίες τυριού όπως φέτα, κεφαλοτύρι ή μανούρι. Ενώ οι τοπικές παραλλαγές του πιάτου περιλαμβάνουν τη χρήση τυριού φορμαέλα στην Αράχωβα και χαλούμι στην Κύπρο, το τυρί που χρησιμοποιείται σε ένα τυπικό ελληνικό σαγανάκι είναι συνήθως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα πρόβειου γάλακτος ή οποιοδήποτε άλλο σφιχτό τυρί που λιώνει καλά χωρίς να χάσει το σχήμα του.
Τυροκροκρέτες

Οι τυροκροκέτες βρίσκονται στην 49η θέση. «Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που αποτελείται από τηγανητές μπάλες τυριού με μια χρυσή κρούστα εξωτερικά, ενώ στο εσωτερικό έχει μια υφή που λιώνει. Αυτός ο δημοφιλής μεζές μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε όλες τις ελληνικές ταβέρνες. Οι τυροκροκέτες είναι συνήθως μια μοντέρνα έκδοση κλασσικών αλλαντικών με μπαχάρια που προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα και κέρδισαν δημοτικότητα σε όλες τι χώρες της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων», αναφέρει το Taste Atlas για τις τυροκροκέτες.
Και προσθέτει: «Οι τηγανητές αυτές μπάλες συνήθως φτιάχνονται με τον συνδυασμό αυγών, τριμμένης φρυγανιάς και τριών ειδών τυριά, φέτα, γραβιέρα και τυρί γκούντα. Όταν τηγανίζονται, είναι σημαντικό να μην γεμίζει υπερβολικά το τηγάνι και να τοποθετούνται μερικές μόνο μπάλες τυριού κάθε φορά στο καυτό λάδι.
Οι τυροκροκέτες σερβίρονται ως ορεκτικό, ιδανικά περιχυμένοι με χυμό λεμονιού όσο είναι ακόμα ζεστοί».
Στη λίστα του Taste Atlas βρίσκουμε επίσης: την τυρόπιτα στην 14η θέση, την τυροκαυτερή στην 26η θέση, την Σκοπελίτικη τυρόπιτα στην 31 θέση, την αλευρόπιτα στην 51η θέση και τα πιταράκια στην 70η θέση.
* Δες αναλυτικά τη λίστα με τα καλύτερα πιάτα με τυρί εδώ