Ανάμεσα στο 100 κορυφαία ελληνικά τυριά (χωρίς κρούστα) του κόσμου, το TasteAtlas συγκαταλέγει 15 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων.

Αυτά τα ελληνικά τυριά χωρίς κρούστα παρουσιάζουν μια ποικιλία γεύσεων, από πικάντικες και αλμυρές μέχρι απαλές και κρεμώδεις, που αναδεικνύουν τη γευστική παράδοση της ελληνικής τυροκομίας.

Στη 3η θέση του TasteAtlas βρίσκουμε το Καλαθάκι Λήμνου. Αυτό το λευκό, μαλακό, αλμυρό τυρί παρασκευάζεται από φρέσκο πρόβειο γάλα ή από συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος στο νησί της Λήμνου. Ενώ σε υφή είναι παρόμοιο με τη φέτα, η γεύση του είναι πιο ήπια και μπορεί να περιγραφεί ως αλμυρή και ελαφρώς όξινη.

Στην 8η θέση βρίσκουμε τη Σφέλα. Η σφέλα είναι ημίσκληρο λευκό τυρί άλμης, χωρίς επιδερμίδα, με πολλές μικρές τρύπες στη μάζα του. Είναι ένα πικάντικο, αλμυρό τυρί με πλούσια υπόξινη γεύση. Η παραγωγή της επιτρέπεται μόνο στην νότια Πελοπόννησο, δηλαδή στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας. Έχει ενταχθεί στο μητρώο προϊόντων ΠΟΠ της Ε.Ε. από το 1996.

τυριά

Στην 11η θέση είναι το Κασέρι. Αυτό το ημίσκληρο τυρί παράγεται παραδοσιακά από πρόβειο γάλα, μερικές φορές με την προσθήκη σχετικά χαμηλού ποσοστού κατσικίσιου γάλακτος. Λέγεται ότι το κασέρι παράγεται στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τους νομούς Ξάνθης και Λέσβου. Το κασέρι ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες, αν και συνήθως το αφήνουν να ωριμάσει για έξι έως δώδεκα μήνες.

τυριά

Την 15η θέση καταλαμβάνει το Μαστέλο. Το Μαστέλο Χίου είναι η εμπορική ονομασία ενός μαλακού τυριού που φτιάχνεται αποκλειστικά σε συγκεκριμένο τυροκομείο στη Χίο. Πρόκειται για ένα μαλακό τυρί και κυκλοφορεί σε δύο τύπους: ο ένας παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και ο άλλος από κατσικίσιο. Χρησιμοποιείται συχνά αντί για μοτσαρέλα σε πίτσες και πίτες, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε σάντουιτς ή ως γέμιση σε διάφορα πιάτα με κρέας και λαχανικά.

Στην 16η θέση, το Κατίκι Δομοκού, στην 18η θέση, το Γαλοτύρι, στην 19η θέση, η Φέτα, στην 23η θέση το Μανούρι, στην 24 θέση, η Κοπανιστή, στην 28η θέση, Ξυνομυζηθρα Κρήτης, στην 39η θέση, το Ανθόγαλο, στην 46 θέση, το Τυρομάλαμα, στην 52 θέση, ο Μπάτζος, στην 89η θέση το Ξυγαλο Σητείας και τέλος στην 91η θεση, το Ανεβατό.

τυριά

Στην πρώτη θέση και δεύτερη θέση της λίστας βρίσκουμε τα Ιταλικά τυρία: Μπουράτα και την Βουβαλίσια μοτσαρέλα, αντίστοιχα. Την 4η, 5η και 6η θέση καταλαμβάνουν επίσης ιταλικά τυριά: Πρόκειται για την Μοτσαρέλα bocconcini, το Στρατσίνο και την Στρατσιάτα. Στην 7η θέση θα βρούμε το Τσένταρ από τη Μεγάλη Βρετανία. Την δεκάδα κλείνουν το Pljevaljski Sir από το Μαυροβούνιο και η Ιταλική Μοτσαρέλα.