Πριν από τη συνταγή για την τέλεια Yorkshire πουτίγκα, έχει ενδιαφέρον η ιστορία αυτού του γευστικού εδέσματος που ξεκινάει εκατοντάδες χρόνια πριν… Μια φορά και έναν καιρό…

Το στιβαρό και υπέροχο αλεύρι σιταριού άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως για την παρασκευή κέικ και πουτίγκας. Οι μάγειρες στη Βόρεια Αγγλία επινόησαν μία συνταγή που θα άλλαζε την πορεία της μαγειρικής για πάντα! Άρχισαν να χρησιμοποιούν το λίπος από το τηγάνι για να μαγειρέψουν μια πουτίγκα με κουρκούτι, ενώ το κρέας ψηνόταν στο φούρνο. Σκανδαλωδώς ιδιοφυές!

Το 1737, η πρώτη συνταγή για «πουτίγκα με σταγόνες» (dripping pudding) δημοσιεύτηκε στο βιβλίο The Whole Duty of a Woman. Πρόκειται για έναν οδηγό για το ωραίο φύλο με κανόνες, οδηγίες και παρατηρήσεις για τη συμπεριφορά μιας κυρίας. Το θέμα της ερωτικής ζωής μιας κυρίας περιλαμβανόταν στην ύλη του βιβλίου με συμβουλές για παντρεμένες, ανύπαντρες, ακόμη και διαζευγμένες γυναίκες!

Με αυτή τη Yorkshire πουτίγκα θα σου τρέχουν τα σάλια – Πώς να τη φτιάξεις στο φούρνο σου

Το βιβλίο είχε τεράστια επιτυχία! Το σημαντικό πράγμα εδώ όμως είναι εκείνη η συνταγή για την «πουτίγκα που στάζει». Ήταν αρκετά απλή: φτιάξτε ένα καλό κουρκούτι όπως για τις τηγανίτες, βάλτε το σε ένα καυτό τηγάνι που καίει πάνω από τη φωτιά, προσθέστε λίγο βούτυρο για να τσιγαρίσετε λίγο τον πάτο, στη συνέχεια βάλτε στο τηγάνι σταμναγκάθι, κάτω από έναν ώμο αρνιού, κουνήστε το συχνά και θα είναι ελαφρύ και αλμυρό. Όταν το αρνί είναι έτοιμο, γυρίστε το σε ένα πιάτο και σερβίρετε ζεστό.

Το 1747, η Χάνα Γκλάσε ανακάτεψε τη συνταγή με τη δική της εκδοχή στο The Art of Cookery Made Plain and Simple. Ξεχάστε τη Ναϊτζέλα, η Γκλάσε ήταν η αυθεντική οικιακή θεά!
Ανακάλυψε εκ νέου και ονόμασε εκ νέου την «πουτίγκα με σταγόνες», η οποία μαγειρευόταν στην Αγγλία εδώ και αιώνες, αν και οι πουτίγκες ήταν πολύ πιο επίπεδες από τις φουσκωτές εκδοχές που γνωρίζουμε σήμερα.

Στη συνέχεια, το 2008, η Βασιλική Εταιρεία Χημείας ενεπλάκη όταν δήλωσε ότι «Μια πουτίγκα Yorkshire, δεν είναι πουτίγκα Yorkshire αν έχει ύψος μικρότερο από τέσσερις ίντσες». Αυτό προέκυψε όταν ο Ίαν Λέινες, ένας Άγγλος που ζούσε στα Βραχώδη Όρη, βίωσε σειρά από «αποτυχημένες» προσπάθειες για την δημιουργία πουτίγκας Yorkshire στην ορεινή χώρα, παρά τις τεράστιες επιτυχίες στην πεδινή χώρα.

Δεν είναι μύθος -το φούσκωμα δεν είναι ίδιο σε ορισμένα υψόμετρα! Πέρα από αυτό, η πουτίγκα Yorkshire εξακολουθεί να αποτελεί βασικό συστατικό του βρετανικού κυριακάτικου γεύματος και σε ορισμένες περιπτώσεις τρώγεται ως ξεχωριστό πιάτο πριν από το κυρίως πιάτο με κρέας.

Αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος κατανάλωσης της πουτίγκας και είναι ακόμη και σήμερα συνηθισμένος σε περιοχές του Yorkshire. Υπάρχει και λόγος γι’ αυτό… Επειδή η πλούσια σάλτσα από το ψητό κρέας καταναλώθηκε με το πρώτο πιάτο, το κυρίως πιάτο με κρέας και λαχανικά σερβιριζόταν συχνά με μια σάλτσα μαϊντανού ή λευκή σάλτσα. Αυτός ήταν ένας φτηνός τρόπος για να χορτάσουν οι πελάτες, επεκτείνοντας έτσι τη χρήση ακριβότερων υλικών, αφού η πουτίγκα Yorkshire σερβιριζόταν πρώτη. Αν θέλετε να σφίξετε τα πορτοφόλια, αυτός είναι ένας τρόπος για να το κάνετε.

Αν όμως είστε πιο large, σε κάποιες περιοχές γεμίζουν την πουτίγκα Yorkshire με μαρμελάδα, ή ως «πουτίγκα» με την πραγματική έννοια, δοκιμάστε μαρμελάδα και παγωτό.

Ως τελευταία σημείωση, ο χημικός επιστήμονας και συγγραφέας Τζον Έμσλεϊ από το Γιορκσάιρ πιστεύει ότι η ικανότητα να φτιάχνουν καλές πουτίγκες είναι «στο αίμα και στο ένστικτο των ανθρώπων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Γιορκσάιρ».

Με αυτή τη Yorkshire πουτίγκα θα σου τρέχουν τα σάλια – Πώς να τη φτιάξεις στο φούρνο σου

Η συνταγή για την απόλυτη πουτίγκα Yorkshire

Συστατικά

4 μεγάλα αυγά (200 γραμμάρια, 7 ουγγιές)
150 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (5,25 ουγγιές, περίπου 1 φλιτζάνι συν 2 κουταλάκια του γλυκού)
175 γραμμάρια πλήρες γάλα (6 ουγγιές, 3/4 φλιτζανιού)
2 γραμμάρια αλάτι kosher (περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού)
25g νερό (0,85 ουγγιές, 1 κουταλιά της σούπας συν 2 κουταλάκια του γλυκού)
100 ml λίπος βοδινού κρέατος, λαρδί, λίπος ή φυτικό λάδι (περίπου 1/2 φλιτζάνι)

Οδηγίες

Ανακατέψτε τα αυγά, το αλεύρι, το γάλα, το νερό και το αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά. Εναλλακτικά, για καλύτερα αποτελέσματα, μεταφέρετε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο και βάλτε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή για έως και 3 ημέρες. Αφαιρέστε από το ψυγείο ενώ προθερμαίνετε το φούρνο.

Ρυθμίστε τη σχάρα του φούρνου στην κεντρική θέση και προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C (450°F). Μοιράστε το λίπος ομοιόμορφα σε δύο χυτοσίδερα 8 ιντσών ή αντικολλητικά τηγάνια 8 ιντσών, δύο φόρμες για popover 6 κοιλοτήτων, μία κανονική φόρμα για muffin 12 κοιλοτήτων ή μία φόρμα για μίνι muffin 24 κοιλοτήτων. Προθερμάνετε στο φούρνο μέχρι το λίπος να κάψει, περίπου 10 λεπτά.

Μεταφέρετε τα τηγάνια ή τις φόρμες σε μια επιφάνεια ανθεκτική στη θερμότητα (π.χ. ένα αλουμινένιο ταψί στο φούρνο σας) και μοιράστε το μείγμα ομοιόμορφα σε κάθε κοιλότητα (ή στα δύο ταψιά αν χρησιμοποιείτε ταψιά). Οι κοιλότητες πρέπει να γεμίσουν κατά 1/2 έως 3/4 (αν χρησιμοποιείτε ταψιά, πρέπει να γεμίσουν κατά 1/4). Επιστρέψτε αμέσως στο φούρνο.

Ψήστε μέχρι οι πουτίγκες yorkshire να έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί σε όγκο, να έχουν βαθύ καφέ χρώμα παντού, να είναι τραγανές στο άγγιγμα και να ακούγονται κούφιες όταν τις χτυπάτε. Οι μικρότερες θα χρειαστούν περίπου 15 λεπτά, ενώ οι μεγαλύτερες σε μέγεθος popover ή τηγανιού θα χρειαστούν περίπου 25 λεπτά.

Σερβίρετε αμέσως ή αφήστε το να κρυώσει εντελώς, μεταφέρετέ το σε μια σακούλα κατάψυξης με φερμουάρ και καταψύξτε το για έως και 3 μήνες. Ξαναζεστάνετε σε ζεστό φούρνο τοστιέρας πριν το σερβίρισμα.

Οι πουτίγκες Yorkshire έχουν καλύτερο αποτέλεσμα όταν το μείγμα έχει ξεκουραστεί για τουλάχιστον ένα βράδυ -ωστόσο, μπορούν να μαγειρευτούν αμέσως μετά το σχηματισμό του μείγματος, αν το απαιτεί ο χρόνος. Σχηματίστε το μείγμα σύμφωνα με τις οδηγίες του βήματος 1 και προχωρήστε αμέσως στο βήμα 2 χωρίς να το καταψύξετε.

Η ποσότητα του ζυμαριού δεν χωρίζεται εύκολα σε τυποποιημένα ταψιά με 6 κοιλότητες για popover, αλλά μπορείτε να αυξήσετε τη συνταγή κατά 50% για να φτιάξετε 12 popover αντί για 8. Αν χρησιμοποιείτε αποβουτυρωμένο γάλα ή γάλα με χαμηλά λιπαρά, παραλείψτε το νερό και αυξήστε την ποσότητα του γάλακτος στα 200 γραμμάρια.

Με αυτή τη Yorkshire πουτίγκα θα σου τρέχουν τα σάλια – Πώς να τη φτιάξεις στο φούρνο σου