Υπάρχουν πολλοί ηθοποιοί. Καλοί, κακοί. Διάσημοι, άσημοι. Υπάρχει και ο Νίκολας Κέιτζ. Μια κατηγορία μόνος του. Δεν έχει ταίρι, δεν συγκρίνεται με άλλον. Μια larger than life περσόνα. Αν θες να διαβάσεις ιστορίες από τη ζωή του (μια νύχτα από τη δική του ολόκληρη η δική μας…) πάτα ΕΔΩ. Αν θες να διαβάσεις σε ποια ταβέρνα έφαγε στον… Πειραιά, τότε – παρακαλούμε – συνέχισε στις αμέσως επόμενες γραμμές!

Γιατί ναι, ο διάσημος ηθοποιός βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Όχι για διακοπές, αλλά για τις ανάγκες της νέας του ταινίας, The Carpenter’s Son. Γυρίσματα γίνονται σε διάφορα σημεία στην Αττική και σε ένα από τα διαλείμματα, ο Νίκολας Κέιτζ είπε να ψάξει μια ταβέρνα να φάει νόστιμα, να ευχαριστηθεί το «είναι» του, ελληνικό παραδοσιακό φαγητό.

Φόρεσε λοιπόν ένα εμπριμέ μπλουζάκι, καπέλο και γυαλιά μυωπίας και ο (καλός ο) δρόμος τον έφερε στην ταβέρνα Αρλεκίνος, στον Πειραιά. Ο Κωνσταντίνος Κεφαλάς, ιδιοκτήτης του εστιατορίου, μίλησε στην εκπομπή «Ακόμα δεν Είδες Τίποτα» και έδωσε το περίγραμμα: «Ήταν εξαιρετικός και ευγενέστατος. Εμείς τον περιμέναμε, γνωρίζαμε πως θα έρθει στο κατάστημα. Του είχαμε στείλει τον κατάλογο. Έφαγε μία ελληνική μπριζόλα, κεφτεδάκια, ντολμαδάκια που ξετρελάθηκε. Δεν τον αναγνώριζε ο κόσμος. Είχε ασφάλεια μαζί του αλλά ήταν διακριτική. Ήταν πολύ χαλαρός. Του αρέσει πολύ η Ελλάδα και ο ήλιος μας».

Ε, μα ναι. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη του φορά στα μέρη μας για ταινία, παλαιότερα είχε πρωταγωνιστήσει μαζί με την Πενέλοπε Κρουζ στο Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι που γυρίστηκε στην Κεφαλονιά. Ψήθηκες να μάθεις τι έκανε τον σταρ του Χόλιγουντ να πάει σε αυτή τη γωνιά του Πειραιά; Τι τον έκανε δηλαδή να ξεχωρίσει αυτήν την ταβέρνα και να την διαλέξει για την έξοδό του;

Τι σε περιμένει σε μια ταβέρνα που μιλάει τη γλώσσα της παράδοσης

Πρώτα και κύρια, μιλάμε για ένα μεζεδοπωλείο που είναι αυθεντικό. Μήτε «μαστερσεφιές» μήτε «πειραγμένα». Αγνές, αυθεντικές, παραδοσιακές γεύσεις. Και ο Νίκολας Κέιτζ προφανώς αυτό επιδίωξε. Να το ζήσει σαν ντόπιος, να φάει όπως εμείς. Στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά, στην οδό Καραΐσκου 104, ο Αμερικανός ηθοποιός έψαξε την διαχρονική και ασύγκριτη αξία του απλού

Γι’ αυτό, όπως είδαμε, εκτίμησε τα μέγιστα τα ντολμαδάκια. Που βέβαια μόνο απλό πράγμα δεν είναι να τα φτιάξεις όπως πρέπει, αλλά ΟΚ, το βασικό νόημα το πιάνεις. Δεν απαιτούνται… 500 τεχνικές και περίεργα υλικά.

Τι άλλο καλό μας σερβίρει ο Αρλεκίνος, που να τονίσουμε πως βρίσκεται και έναν πολύ όμορφο και φιλόξενο χώρο, διακοσμημένος με ρετρό διάθεση που θέλει ακριβώς να τονίσει την ιστορική συνέχεια του μέρους, την κληρονομιά που κουβαλάει;

Οι κρεατοφάγοι βρίσκουν  τον παράδεισό τους σε αυτήν την πειραιώτικη ταβέρνα. Όλα εκλεκτά διαλεγμένα και ψημένα – μαγειρεμένα με τον τρόπο που αναδεικνύονται πλήρως και σε γενναίες μερίδες. Αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι γάλακτος και πάει λέγοντας, από τα πλέον ιδιαίτερα πιάτα είναι το σασλίκ, που είναι χοιρινός λαιμός μαριναρισμένος.

Στα best seller του, συγκαταλέγεται το λεγόμενο «βρώμικο της πλατείας», δηλαδή φωλιά πατάτας με αυγά μάτια και απάκι. Πολύς κόσμος λέει τα καλύτερα για τα μανιτάρια Πόρτο Μπέλο με σύγκλινο Μάνης και μυζήθρα Κρήτης, το ταλαγάνι Μεσσηνίας σε ποντιακό ψωμάκι με ντομάτα και πέστο βασιλικού αλλά και τη σαλάτα ντάκο με παξιμαδάκια χαρουπιού, ντοματίνια, ελαιόλαδο και ξύγαλο. Γενικώς οι σαλάτες είναι πολύ ιδιαίτερες και κάθε άλλο παρά μόνο συνοδευτικές, τόσο πλούσιες και εύγευστες που είναι.

Σε κάθε περίπτωση, σαν σε φέρει ο δρόμος στον Πειραιά και θες να φας απλά αλλά και σαν χολιγουντιανός σταρ, για δες τελικά είναι εφικτό, ξέρεις πλέον σε ποια ταβέρνα πρέπει να πας…