Να αρχίσουμε τα γνωστά περί Locomondo και «δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα»; Τα αρχίσουμε ή όχι, το βασικό νόημα δεν αλλάζει. Όντως αργεί να χειμωνιάσει στα μέρη μας. Και μπορεί ο Σεπτέμβρης να έχει ήδη κάμποσο πίσω του, αλλά ο καλός καιρός ακόμα… καλά κρατεί και χωρίς μάλιστα να κάνει την κάψα του κατακαλόκαιρου. Ό,τι πρέπει για να ψάξουμε όμορφες ταβέρνες με αυλή…

Είναι αυτό που λέμε «όαση στην καρδιά της πόλης». Είναι αυτό που λέμε «φέρνουν την εξοχή στην πόλη, κάτι από διακοπές». Είναι ακριβώς αυτό που έχει ανάγκη η ψυχούλα μας. Ταβέρνες που είτε πας με το έτερον ήμισυ, είτε με την παρέα σου, είτε με την οικογένειά σου, θα περάσεις υπέροχα.

5 ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα για να πας σήμερα: Εκεί που θα φας τις ωραιότερες τηγανητές πατάτες και επικό κοντοσούβλι

5 από τις ωραιότερες ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα

Χονολουλού

Δίπλα στον Νέο Κόσμο, αλλά εντός επικράτειας Νέας Σμύρνης, μια από τις new age ταβέρνες που εκπέμπουν τα πιο θετικά δυνατά vibes. Με ρετρό και εξωτική διάθεση, σε υποδέχεται με χαμόγελο και αυτό είναι μεταδοτικό.

Θα φας νόστιμα πιάτα που συνδυάζουν έξυπνα και δημιουργικά το παραδοσιακό με το μοντέρνο, με βάση την πολίτικη και την κρητική κουζίνα. Η εκλεκτή πρώτη ύλη, προσεκτικά διαλεγμένη, είναι το κυρίαρχο στοιχείο που εξυψώνει το τελικό αποτέλεσμα. Ένα μαγαζί για καλοφαγάδες και – νιώθουμε πως οφείλουμε να το προσθέσουμε – αρκετά οικονομικό.

Οι πατάτες τηγανητές είναι φανταστικές εδώ, από τις καλύτερες, αν όχι οι καλύτερες στην Αθήνα, ενώ θα σε εντυπωσιάσει το κοντοσούβλι και το λουκάνικο. Α, να πάρεις και την πικάντικη φάβα σίγουρα.

Αιγαίου και Κυζίκου, Νέα Σμύρνη

Ο Θεσσαλός

Ταβέρνες υπάρχουν πολλές, ο Θεσσαλός καταφέρνει και ξεχωρίζει με άνεση, στιλ και ξεκάθαρη ταυτότητα. Η ανάδειξη των προϊόντων των Ελλήνων μικρών παραγωγών ήταν εξ αρχής ο άξονας που στηρίχτηκε μια υπέροχη γαστρονομική εμπειρία.

Το τραπέζι σου θα γεμίσει με μεζέδες, κοιτώντας το μενού το μόνο πρόβλημα που θα συναντήσεις θα είναι το τι θα πρωτοδιαλέξεις. Έχει περάσει πάνω από μια 10ετία από τότε που άνοιξε το εν λόγω μαγαζί, ορίζοντας το στιλ μιας ολόκληρης περιοχής. Η διαχρονικότητα έρχεται να υπογραμμίσει εμφατικά την ποιότητα, το λόγο που τόσος και τόσος κόσμος δηλώνει φαν.

Μελενίκου 2, Βοτανικός

Ο Θεσσαλός

Αυλή

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια από εκείνες τις ταβέρνες που η φήμη τους απλώνονταν από στόμα σε στόμα, που έπρεπε να σε πάει κάποιος μύστης. Πλέον είναι ένα… κοινό μυστικό. Ήταν αδύνατον να μείνει για καιρό κρυφό.

Το αγαπάνε εξίσου Έλληνες και ξένοι, που περιμένουν πώς και πώς τη στιγμή που θα δοκιμάσουν νόστιμους μεζέδες φτιαγμένους με αγάπη, γνώση και μεράκι.

Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή

5 ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα για σένα που στην καρδιά σου έχεις πάντα καλοκαίρι

Το Βραστό

Από τις πλέον ονομαστές (οικογενειακές) ταβέρνες στο Λεκανοπέδιο. Είχε κάνει προορισμό το Χαλάνδρι την εποχή που η περιοχή ήταν ήσυχη και μαζεμένη, με ελάχιστα αναλογικά μαγαζιά για «έξω» – ναι, υπήρξε και τέτοιος καιρός.

Το Βραστό παίζει μεγάλη μπάλα στα μαγειρευτά, αλλά είχε ανέκαθεν και μάγκες ψήστες. Σπεσιαλιτέ οι πίτες και βεβαίως, το διάσημο βραστό. Όνομα και πράγμα!

Ρόδων 3, Χαλάνδρι

Ροζαλία

Υπάρχουν ταβέρνες που νικάνε το χρόνο, που ξεπερνούν κάθε είδους διακρίσεις. Είναι για όλους, είναι… οικουμενικές! Τέτοια είναι και η διαχρονικά αγαπημένη Ροζαλία. Πόσο και πόσο κόσμο έχει ταΐσει. Φοιτητές, καλλιτέχνες, εργαζόμενους…

Η αυλή, γεμάτη λουλούδια και δέντρα, έρχεται να ενισχύσει δυναμικά το feel good στοιχείο. Τα φαγητά συνδυάζουν την παράδοση με τις νέες αναζητήσεις αλλά πάνω απ’ όλα είναι φτιαγμένα με μεράκι, γευστικά και σε πολύ προσιτές τιμές.

Βαλτετσίου 59, Εξάρχεια