Όταν είσαι μικρός, η Μεγάλη Παρασκευή είναι μια μέρα που κάπως τη βαριέσαι και νομίζεις ότι είναι για να κάθεσαι σπίτι περιμένοντας να τελειώσει. Όταν είσαι μεγάλος, βλέπεις πως είναι για να μπεις στο αμάξι και να πας να φας θαλασσινά και άλλα σαρακοστιανά με την παρέα σου, σε βαθμό που είναι καλύτερα κι από το πασχαλινό τραπέζι. Εδώ λοιπόν σου έχουμε 4 προτάσεις, 4 ταβερνοεστιατόρια για να φας θαλασσινά και ό,τι άλλο σαρακοστιανό τραβάει η όρεξή σου.

Στις προτάσεις που σου έχουμε, ίσως δεν χρειαστεί καν να μπεις στην ταλαιπωρία να οδηγήσεις. Τα πιο μακρινά είναι στη Βουλιαγμένη, ενώ δύο είναι σε κεντρικά σημεία, οπότε πας με μετρό ή λεωφορείο ή παίρνεις ένα ταξί αν δε θες να σκέφτεσαι πώς θα γυρίσεις μετά από 4-5 ποτήρια ούζο και σκασμένος από τα θαλασσινά.

Άλλου θα σε κερδίσει η γαρίδα, αλλού τα μύδια, αλλού το χταποδάκι, αλλού η καραβίδα, παντού όμως θα βρεις κάτι να σε κάνει να το μνημονεύεις.

4 μέρη για θαλασσινά στην Αθήνα για να πας τη Μεγάλη Παρασκευή

Πού θα φας θαλασσινά τη Μεγάλη Παρασκευή

Barbounaki by Papaioannou

Με θέα την Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλά και αξεπέραστη νοστιμιά, αφού και αυτό υποκλίνεται στη φιλοσοφία της οικογένειάς του «Ποιοτικό Ψάρι για Όλους», το Barbounaki της Βουλιαγμένης αποτίνει και αυτό φόρο τιμής στους πλούσιους θησαυρούς της θάλασσας με μια, κατά τα συνήθη, προσεκτικά επιλεγμένη λίστα από ψάρια και θαλασσινά. Οι γνώριμες από τα άλλα «Μπαρμπουνάκια» γεύσεις από ωμό ψάρι, δημιουργίες οστρακοειδών, αλλά και οι ψαριές της ημέρας, εδώ εμπλουτίζονται, όχι μόνο με μερικές νέες και άκρως ενδιαφέρουσες ετικέτες κρασιών, αλλά και με νέα πιάτα, όπως το ceviche λευκού ψαριού και τα μαύρα ταλιολίνι με ψάρια και γαρίδες.

Την εσωτερική διακόσμηση έχει επιμεληθεί η αρχιτέκτονας Αφροδίτη Μπονάτσου (του γραφείου Stones & Walls) και αντικατοπτρίζει μια πολυτελή αλλά ταυτόχρονα ανάλαφρη διάθεση ζωής και διασκέδασης, που θυμίζει παραθαλάσσια μεν, εκλεκτική δε, ψαροταβέρνα. Τα φυσικά υλικά όπως το ξύλο, η ψάθα, η πέτρα, ο πηλός, τα σχοίνινα στοιχεία -όλα σε natural αποχρώσεις- δημιουργούν ένα κομψό και παράλληλα φιλόξενο σκηνικό που αναδεικνύει την ομορφιά του παράκτιου περιβάλλοντος χώρου.

Είτε πρόκειται για ένα ανέμελο γεύμα μετά το μπάνιο, είτε για ένα ρομαντικό δείπνο με άρωμα και γεύση αλμύρας, στο Barbounaki της Βουλιαγμένης θα αποθεώσεις την ουσία της ελληνικής φιλοξενίας και της γαστρονομικής ευδαιμονίας της.

INFOS
Barbounaki by Papaioannou
Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, Λαιμός Βουλιαγμένης
Τηλ.: 210 2650500
Ωράριο: Δευτέρα – Κυριακή: 13:00 – 01:00

Πεζούλας στις Τζιτζιφιές

Πολλοί έχουν αναγορεύσει αυτό το μαγαζί ως το μέρος με την καλύτερη ψαρόσουπα της Αθήνας. Μεγάλη Παρασκευή όμως δε σε απασχολεί η ψαρόσουπα, σε απασχολούν τα καλαμαράκια, το χταποδάκι και οι μεζέδες που αρμόζουν στην περίσταση, όπως σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και άλλα τέτοια συναφή. Και το ουζάκι. Τα κλασικά σαρακοστιανά θα τα βρεις εδώ, όπως σε καθημερινή βάση, οπότε βουρ.

4 μερή για θαλασσινά στην Αθήνα για να πας τη Μεγάλη Παρασκευή

Πεισιστράτου 11, Καλλιθέα, 210 9422 684

Αιόλου 68 στο κέντρο

Από την πρώτη φορά που το επισκεφθήκαμε, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πως ένα τόσο καλό μαγαζί βρίσκεται στο κέντρο. Θα το βλέπαμε στην παραλιακή, στα νότια, αλλά δύσκολα συναντάς τέτοια ποιότητα και γεύση στο κέντρο σε επίπεδο θαλασσινών.

Φαντάσου ένα τραπέζι με φάβα, baba ganoush, muhammara, σεβίτσε λαχανικών, σαλάτα με χόρτα εποχής, καλαμάρι ψητό, γαρίδες πικάντικες και λινγκουίνι, καραβίδες αχνιστές, χταπόδι ψητό και κυδώνια. Όνειρο.

4 μέρη για θαλασσινά στην Αθήνα για να πας τη Μεγάλη Παρασκευή

Αιόλου 68, 2103247925

Στου Γαρμπή

Με την πάντα όμορφη θέα που διαθέτει το εστιατόριο, στο μενού για τη Μεγάλη Παρασκευή θα βρεις μεταξύ άλλων και σε περίοπτη θέση την γαριδόσουπα, σαλάτα βλήτα με γόνο καλαμαριού, χτένια ψητά, καραβίδες και το μεγάλο αστέρι του μενού είναι τα σκιουφιχτά με ψίχα καραβίδας.

Ηλίου 21 & Σελήνης, Καβούρι, 2108963480