Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για να «γεμίσει» ξανά ο χώρος στο σημείο όπου δέσποζε για 50 χρόνια το Χίλτον στην Αθήνα. Εκεί, στο τέλος της Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από την Εθνική Πινακοθήκη, θα εμφανιστεί σε λίγους μήνες ένα τοπόσημο που θα είναι κι αυτό σαν μια γκαλερί, αφού έχει ήδη αποκτήσει καλλιτεχνικές προσόψεις και έχει ενσωματώσει στο εσωτερικό του design σημαντικά έργα γλυπτικής και κάθε μορφής τέχνης.
Ο λόγος για το The Ilisian, το νέο brand που πλέον δεσπόζει στο σημείο όπου ήταν όλες αυτές τις δεκαετίες το Χίλτον στην Αθήνα, το οποίο θα αποτελέσει μια νέα μορφή, ένα νέο σχήμα στο hospitality, λειτουργώντας με διττό ρόλο, διαθέτοντας και κατοικίες για μόνιμη διαμονή στους τελευταίους ορόφους, στις οποίες θα ενώνονται τα δύο brands του ομίλου Hilton, το Conrad και το Waldorf Astoria.

Η τελευταία ενημέρωση, λοιπόν, θέλει το Conrad Athens The Ilisian να ανοίγει τον Νοέμβριο, με μότο τη φράση «Όπου η ιστορία συναντά τη σύγχρονη πολυτέλεια». Προς το παρόν, δεν υπάρχει δυνατότητα για να γίνει κράτηση για διαμονή, εικάζουμε πως στο φινάλε της καλοκαιρινής περιόδου θα γίνει κι αυτό, σε κάθε περίπτωση, η τελική ευθεία έχει ήδη απλωθεί μπροστά.
Το ξενοδοχείο 5 αστέρων θα διαθέτει 307 δωμάτια και σουίτες καθώς και μία mega σουίτα 400 τ.μ., και θα συμπληρώνεται από 55 κατοικίες 60 ως 500 τ.μ., που βρίσκονται από τον 7ο ως τον 12ο όροφο και έχουν την Αθήνα στο πιάτο. 18 κατοικίες θα έχουν τη φιλοσοφία της Conrad και 37 της Waldorf Astoria.
Στα facilities του The Ilisian, θα υπάρχει σύγχρονη λέσχη μελών, η πρώτη τέτοιου μεγέθους στην Αθήνα, θα λειτουργούν διάφορα εστιατόρια – τους επόμενους μήνες θα γίνουν γνωστές οι συμφωνίες με brands της παγκόσμιας γαστρονομίας – καταστήματα λιανικής για high end fashion and luxury, ενώ υπάρχουν και αίθουσες για συνεδριακή χρήση, χώροι άθλησης και ευεξίας και ένας διάδρομος 270 μέτρων περιμετρικά του κεντρικού κτηρίου, για να κάνουν την υπαίθρια άθλησή τους οι κάτοικοι-επισκέπτες.
Togetherness, Aesthetics, Discovery – Τι φέρνει το The Ilisian στην Αθήνα
Πάνω σε 3 πυλώνες στερεώνεται η φιλοσοφία του The Ilisian, που δίνει στο hospitality μια έντονα καλλιτεχνική μορφή και τα καθιστά χώρους οπτικής απόλαυσης στην Αθήνα, ταυτόχρονα με τη διαμονή.
Τις προσόψεις έχει φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Μόραλης, ενώ διαθέτει μεταξύ άλλων, έργα-installations της Ελένης Βερναδάκη και της Ειρήνης Μίγα. Περισσότερο απ’ όλα όμως, η αρχιτεκτονική του μετατρέπει σε δεσπόζον σημείο, το βυζαντινό αίθριο, όπου το βλέμμα πέφτει στο δέντρο της ελιάς, με το διάφανο στέγαστρο να στέλνει το φως της νέας εποχής πάνω στα κλαδιά.
Η αρχιτεκτονική, το design, όλα τα στοιχεία, συνθέτουν την «Αγία Τριάδα»: Togetherness (Ενότητα), Aesthetics (Αισθητική), Discovery (Ανακάλυψη) και φέρνουν την Αθήνα, τα Ιλίσια, κάτω από αυτό το «λάβαρο».

Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση που θα ξεπεράσει τα €340 εκ. μαζί με την αρχική επένδυση για την εξαγορά του κτιρίου. Σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιώς , η συνολική επίδραση του THE ILISIAN μέχρι και την πρώτη 5ετία λειτουργίας του θα ξεπεράσει το €1,25 δισ. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επίδραση στην απασχόληση, καθώς έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 800 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, ενώ κατά τη λειτουργία του θα απασχοληθούν άμεσα έως και 800 εργαζόμενοι (3 φορές περισσότερες θέσεις από την προηγούμενη λειτουργία ως ξενοδοχείο).
Την αρχιτεκτονική μελέτη και τον συνολικό μελετητικό συντονισμό του έργου ανέλαβε το γραφείο AETER Architects, στις στατικές μελέτες συνεργάστηκαν οι εταιρείες: ΣΤΑΤΙΚΗ – Σύμβουλοι Στατικών Μελετών, Φ. Τσούλος & Συνεργάτες, Ελληνική Μελετητική και Retech και στις Η/Μ μελέτες η Σκέμμα Μηχανική. Στον εσωτερικό σχεδιασμό συνεργάστηκαν διεθνή και ελληνικά γραφεία: AvroKO, Tristan Auer, Yabu Pushelberg, First Within, SBR studio, Mare Studio, ID-Lab και Βάνα Κριμνιώτη.
Τον σχεδιασμό φωτισμού έχουν αναλάβει η Ελευθερία Ντεκώ & Συνεργάτες και οι Delta-Theta, την αρχιτεκτονική τοπίου το γραφείο Simon Rackham Landscape Architects, τη μελέτη εστίασης η εταιρεία Xenex, την οπτικοακουστική μελέτη η εταιρεία T&A, την ακουστική ο G. Schubert και η DCarbon τη μελέτη για την πιστοποίηση LEED Gold.