Ήταν το σωτήριον έτος 2021 όταν πήρα την απόφαση να βγάλω το κρέας από τη ζωή μου και σιγά σιγά και όλα τα ζωικά. Για καιρό πριν το αποφασίσω, σκεφτόμουν πως δε θα μπορώ να ζήσω χωρίς κρέας, πως θα είναι δύσκολο, πως θα αντέξω ένα μήνα και μετά θα κυλήσω. Τελικά, πήρα την απόφαση στην πιο εύκολη εποχή, διότι τότε άρχισαν να εμφανίζονται τα φυτικά κρέατα, με πολλές μάρκες να λανσάρουν τις προτάσεις τους στην αγορά και να επιτρέπουν σε έναν εθισμένο στο κρέας να κάνει τη μετάβαση.

Έχουν περάσει 3 χρόνια και τώρα πια δεν έχω καν ανάγκη τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος, έχω μάθει να αγαπώ όλα όσα δεν μου επέτρεπε το κρέας προηγουμένως. Και σε αυτό το ταξίδι, το Vegan Life Festival με καθοδήγησε πολύ, μου άνοιξε μονοπάτια, μου προσέφερε γνώσεις, ιδίως τα παιδιά που το τρέχουν, με τα οποία συναναστράφηκα.

Φέτος, το φεστιβάλ πάει για το ρεκόρ των ρεκόρ και θέλει να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό, μιας και πρόκειται για το μεγαλύτερο vegan festival στην Ευρώπη. Δεν είναι μόνο η πληθώρα γευστικών προτάσεων που προσφέρει, σε vegan αλλά και μη vegan, αλλά κι ότι είναι πιο πληθωρικό από κάθε άλλο food festival που γίνεται στην Αθήνα.

Πώς όμως στήνεται το Vegan Life Festival; Πώς εξελίσσεται ο βιγκανισμός στην Ελλάδα; Τι θα δοκιμάσουμε φέτος; Τι άλλα παράλληλα happenings θα υπάρξουν;

Vegan Life Festival, εκεί όπου θα ξεχάσεις το κρέας θα είναι για σένα μόνο φυτικό και θα σ’ αρέσει

Η Έλλη Στούρνα, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Vegan Life NGO που ευθύνονται για αυτό το τόσο όμορφο φεστιβάλ, μας βάζει στα παρασκήνια της διοργάνωσης και μας δίνει τα φώτα της.

– Πόσο καιρό, πόσες ώρες δουλειάς απαιτεί ένα διήμερο φεστιβάλ που διοργανώνεται μια φορά τον χρόνο στην Αθήνα;

Για κάθε φεστιβάλ δουλεύουμε περίπου 6 μήνες, λιγότερο ή περισσότερο, μία αρκετά μεγάλη πλέον ομάδα ανθρώπων. Μια τόσο μεγάλη διοργάνωση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων απαιτεί πάρα πολλές εργασίες μηνών που μπορεί κανένας να μην μπορεί να τις φανταστεί: Video editing, γραφιστικά, ενοικιάσεις εξοπλισμών κάθε είδους, επικοινωνίες με τις υπεύθυνες του χώρου και τους συνεργάτες καθαριότητας, φύλαξης και τεχνικής υποστήριξης, πωλήσεις, προώθηση, προγράμματα ομιλιών και εργαστηρίων και η λίστα δεν έχει τέλος!

– Πόσα άτομα απαιτούνται για να βγει άρτια το φεστιβάλ;

Η βασική μας ομάδα αποτελείται πλέον από 7 ενεργά μέλη τα οποία όμως δεν στήνουν μόνο το φεστιβάλ, αλλά τρέχουν όλα όσα χρειάζεται ο φορέας μας για να λειτουργεί όλο τον χρόνο. Επιπλέον υπάρχει σταθερή συνεργασία με μία γραφίστρια και έναν βιντεογράφο που εργάζονται όλο τον χρόνο για την Vegan Life καθώς και μια σταθερή εθελοντική ομάδα περίπου 20 ατόμων.

Τις δύο ημέρες της εκδήλωσης η εθελοντική μας ομάδα διευρύνεται και αποτελείται από 160 άτομα που έρχονται για να βοηθήσουν για αυτό τον σκοπό. Φυσικά τις ίδιες ημέρες στον χώρο εργάζονται και δεκάδες συνεργαζόμενοι επαγγελματίες, όπως εικονολήπτες, ηχολήπτες, φωτογράφοι, συνεργείο καθαριότητας, προσωπικό φύλαξης, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικός, διερμηνείς νοηματικής και πολλά ακόμη άτομα.

– Ποια είναι τα highlights της φετινής διοργάνωσης; Σε ποια σεμινάρια και workshops να στρέψουμε το βλέμμα μας;

Τι να πρωτοπούμε για το φετινό πρόγραμμα του Vegan Life Festival; 4 διαφορετικά πλήρη προγράμματα θα τρέχουν παράλληλα καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης: Ομιλίες, Εργαστήρια μαγειρικής, παιδικές δραστηριότητες και παρουσιάσεις φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Και για τι δεν θα μιλήσουμε; Για την προστασία των μελισσών, τον ακτιβισμό και τα Social media, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα αδέσποτα ζώα και την κλιματική δικαιοσύνη.

Το Vegan Life Festival επιστρέφει για 9η χρονιά και ετοιμάσου να ξεχάσεις το κρέας (έστω) για 2 μέρες!
Η ομάδα του Vegan Life Festival

Vegan καταφύγια θα παρουσιάσουν το έργο τους, ειδικοί υγείας και διατροφής θα λύσουν κάθε απορία για την φυτική διατροφή και ακαδημαϊκοί θα αναπτύξουν ζητήματα σχετικά με τους τομείς ειδίκευσής τους. Bonus tip: Μην χάσετε με τίποτα την ομιλία της διεθνούς φήμης Vegan chef, επιχειρηματία και ακτιβίστριας Miyoko Schinner η οποία μας ετοιμάζει και εργαστήριο μαγειρικής – έκπληξη!

Όσο για τα υπόλοιπα μαγειρικά εργαστήρια; Εκεί θα δοκιμάσουμε συνταγές με πρωτεΐνη, γλυκά του δεκαλέπτου, χειροποιήτα νιόκι και φυτική τηγανιά. Θα μάθουμε να μαγειρεύουμε με tofu και κόκκινες φακές και θα ταξιδέψουμε στις κουζίνες του κόσμου. Bonus tip: Μην χάσετε τις φοβερές συνταγές από την Παλαιστίνη που θα μας παρουσιάσει η παλαιστινιακή παροικία Ελλάδος. Extra tip: Οι Ομιλίες, τα εργαστήρια μαγειρικής και οι παρουσιάσεις της κοινωνίας των πολιτών θα έχουν ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική.

– Κάθε χρόνο υπάρχουν γευστικές προτάσεις που θεωρώ ότι θα συνάρπαζαν και φανατικούς κρεατοφάγους. Αν μπορούσες να πάρεις από το χέρι έναν κρεατοφάγο και να τον πας να δοκιμάσει vegan επιλογές στο φετινό φεστιβάλ, πού θα τον πήγαινες ώστε να κατανοήσει γευστικά ότι είναι τελικά μια εύκολη επιλογή η μετάβαση;

Οι κουζίνες που θα μπορέσει κανείς να βρει στο Vegan Life Festival όπως κάθε χρόνο θα είναι δεκάδες, και εκεί θα μπορεί να δοκιμάσει κάθε είδους πιάτα: Από λαχταριστά μπέργκερ και πίτσες, μέχρι σαλάτες, παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, υγιεινά μενού με ανεπεξέργαστες πρώτες ύλες, κουζίνες από άλλες χώρες του κόσμου, και μοναδικές γλυκές παρασκευές. Ομολογουμένως, τίποτα δεν θα σας λείψει σε μια επίσκεψη στο Vegan Life Festival!

Το Vegan Life Festival επιστρέφει για 9η χρονιά και ετοιμάσου να ξεχάσεις το κρέας (έστω) για 2 μέρες!
Ο γνωστός vegan food blogger BeetsMe μαζί με τον vegan activist/influencer Κώστα Γωνιανάκη

Αν όμως θέλουμε κάποια tips, σίγουρα θα πρότεινα να μην χάσετε με τίποτα τις δημιουργίες του ovegan269 που παρασκευάζει στην Ελλάδα χειροποίητο γύρο, μπιφτέκια, κεφτεδάκια, μέχρι και “φυτόπουλο” από φυτικές πρώτες ύλες. Ακόμα, το Holy Llama είναι μια από τις πιο λαχταριστές επιλογές της Αθήνας για προϊόντα ζύμης και γλυκές δημιουργίες, οπότε σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη στον πάγκο του καταστήματος στο φεστιβάλ.

Από την αναφορά μου δεν μπορώ να παραλείψω το no1 σε κριτικές Vegan εστιατόριο της χώρας, το αγαπημένο Vegan Beat που θα έχει και αυτό κεντρικό πάγκο στην εκδήλωση: Σίγουρη εγγύηση και για τους πιο αμετανόητους non-vegans. Last but not least, αν δεν έχετε δοκιμάσει τα φυτικά υποκατάστατα τυριού από την Planteese, το Vegan Life Festival Athens 2024 είναι η ευκαιρία σας καθώς εκεί θα βρείτε όλη την γκάμα των λαχταριστων τους προϊόντων.

– Θεωρείς ότι έχει κάποιο νόημα να συνεχίζουμε να βάζουμε σε τρόφιμα τon προσδιορισμό vegan; Μιλάω για τις μεταξύ μας συζητήσεις, για τον προφορικό λόγο. Δεν έβρισκα ποτέ λόγο να διευκρινίσω ότι ο μουσακάς που έφτιαξα είναι vegan. Δεν είναι καιρός να μη χρειάζεται αυτή η διευκρίνιση, γιατί θαρρώ πως όσοι δεν είναι vegan, για κάποιο λόγο νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι εξωγήινο, για κάτι που δεν το έχουν στη διατροφή τους ούτως ή άλλως, για κάτι ασυνήθιστο…

Πιστεύω ότι η διευκρίνιση ότι ένα τρόφιμο είναι Vegan, έχει να κάνει κυρίως με το σε τι πλαίσιο και με ποιο άτομο κάνουμε την συζήτηση. Σίγουρα εφόσον εγώ π.χ. είναι γνωστό στους γύρω που ότι είμαι Vegan, δεν χρειάζεται να επισημαίνω ότι το παστίτσιο ή το παγωτό που έφαγα είναι Vegan. Παρόλα αυτά αν θέλω να μιλήσω σε ευρύτερο κοινό ή σε άτομα που γνωρίζω λιγότερο, μπορεί να το επισημάνω, για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις αλλά και για να τονίσω το πλήθος των επιλογών που έχω ως Vegan.

κρέας

– Πολλοί πιστεύουν πως ο βιγκανισμός αρχίζει και τελειώνει στο να μην τρώμε κρέας και ζωϊκά παράγωγα. Ας κάνουμε πιο σαφές το πού εκτείνεται στο φάσμα της κατανάλωσης;

Ο βιγκανισμός, από τη γέννησή του, αποτελεί ένα ολόκληρο κίνημα ηθικής και αφορά στην μη χρήση και μη εκμετάλλευση των ζώων από το άνθρωπο. Ένα άτομο που ασπάζεται αυτή την φιλοσοφία ζωής αρνείται να χρησιμοποιήσει προϊόντα και υπηρεσίες που εμπεριέχουν την εκμετάλλευση και τη βία απέναντι σε ζώα και κατ’ επέκταση αρνείται να καταναλώσει ζώα (της ξηράς ή της θάλασσας) και τα παράγωγα των σωμάτων τους (γάλα, αυγά κοκ).

Παράλληλα, ένα Vegan άτομο δεν φορά ρούχα και αξεσουάρ με υλικά που προέρχονται από ζώα (μαλλί, γούνα, δέρμα, μετάξι, πούπουλα κοκ), δεν συμμετέχει σε δραστηριότητες που απαιτούν την χρήση ζώων για διασκέδαση (τσίρκο με ζώα, ζωολογικοί κήποι, ιππασία, ιππόδρομος κοκ), δεν στηρίζει εταιρείες που κάνουν πειράματα σε ζώα και εναντιώνεται στην αγοραπωλησία κατοικίδιων ζώων.

– Από το πρώτο Vegan Life Festival μέχρι το φετινό, πόσο θεωρείς ότι έχει προοδεύσει το φεστιβάλ σε επίπεδο προσέλευσης κόσμου αλλά και κατανόησης του σκοπού του από το ευρύ κοινό;

Όταν ξεκινήσαμε το Vegan Life Festival, το 2016, είχαμε 6500 επισκέπτες και επισκέπτριες. Ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα δεν γνώριζε καν τον όρο Vegan. Οι επιλογές σε φυτικά ροφήματα, αλλαντικά και άλλα προϊόντα super market ήταν ελάχιστες και οι περισσότερες εταιρείες δεν είχαν σήμανση στα Vegan προϊόντα τους. Πλέον οι περισσότεροι κάτοικοι της Ελλάδας αναγνωρίζουν τον όρο Vegan και σε μεγάλο βαθμό κατανοούν ότι δεν πρόκειται απλώς για μια διατροφική επιλογή.

Τα μέσα ενημέρωσης διαθέτουν όλο και περισσότερο χώρο για αφιερώματα σχετικά με τον βιγκανισμο και οι ελληνικές εταιρείες καινοτομούν δημιουργώντας όλο και πιο καινοτόμα Vegan προϊόντα, ενώ παράλληλα επιλέγουν να λαμβάνουν σχετικές πιστοποιήσεις. Η άνθιση του κινήματος είναι ολοφάνερη, όπως επίσης και πολύ μεγαλύτερη και καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση που έχει το ευρύ κοινό για τα δικαιώματα των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος. Το Vegan Life Festival αποτελεί από το 2019 το Vegan festival με την μεγαλύτερη προσέλευση στην Ευρώπη, που προσεγγίζει έως και τα 38.000 άτομα το διήμερο. Φέτος, ευελπιστούμε να σπάσουμε κάθε ρεκόρ!

* Το φετινό Vegan Life Festival διοργανώνεται στην Τεχνόπολη 5 & 6 Οκτωβρίου. Για να μάθεις όλες τις πληροφορίες, δες εδώ.