Τα τελευταία 2 χρόνια η Αθήνα έχει αρχίσει να διευρύνεται στο κομμάτι της εστίασης και πέρα από τις πολλές έθνικ επιλογές που υπάρχουν πια, μπορούμε να δούμε ότι γίνεται σιγά σιγά μια πόλη φιλική προς τους vegan. Δεν είναι μόνο ότι μη vegan χώροι αρχίζουν να προσθέτουν περισσότερες επιλογές στο μενού τους. Είναι κι ότι πληθαίνουν τα αποκλειστικά vegan μαγαζιά.

Όλα είναι στημένα σε στέρεη βάση και με στόχο όχι μόνο να γίνουν στέκια vegan, αλλά να αλλάξουν και τις απόψεις όσων δεν έχουν επαφή με αυτή την διατροφική συνθήκη και πιστεύουν ότι vegan=νηστικός. Στα ακόλουθα μαγαζιά μπορείς να πας από το πρωί ως το βράδυ, μπορείς να παραγγείλεις οποιαδήποτε ώρα και σίγουρα θα βρεις επιλογές που θα τις λιγουρευτείς ισότιμα με μια μπριζόλα ή μια ποικιλία κρεατικών.

W Karytsi

Μια φρέσκια άφιξη στο κέντρο που είναι για all day επιλογές και το σημαντικό είναι ότι τα πιάτα δε θα σε αφήσουν παραπονεμένο. Θα χορτάσεις από το μάτι μέχρι το στομάχι με όποια από τις επιλογές του μενού που έχει επιμεληθεί ο σεφ Πάνος Μαγουλάς. Αν έπρεπε να επιλέξουμε κάποια, τότε θα λέγαμε σίγουρα τους λαχανοντολμάδες με σάλτσα από ταχίνι και λεμόνι και ο βίγκαν μουσακάς με κιμά σόγιας, μελιτζάνα και πατάτα.

Πλατεία Καρύτση 5, Αθήνα, 21 0321 6738

Τρεις Λαλούν

Το Τρεις Λαλούν απέναντι από την Τεχνόπολη, άνοιξε στις αρχές Μαΐου κι έχει γίνει trend όχι μόνο στον κόσμο των vegan αλλά γενικά όλων όσοι αναζητούν νέους συνδυασμούς. Η Δήμητρα που έχει αναλάβει την κουζίνα και η Βάσια που έβαλε τη βασική ιδέα ως vegan, έχουν φτιάξει ένα μενού που έχει μια βάση, αλλά ταυτόχρονα αλλάζει σε κάποιες επιλογές. Το πολύ θετικό είναι ότι ενώ γενικά τα βίγκαν υποκατάστατα κρέατος είναι αρκετά ακριβά στην αγορά, εδώ έχουν αποφασίσει να κρατήσουν τις τιμές σε νορμάλ επίπεδο. Θα βρεις μια υπέροχη σκεπαστή που μπορείς να βάλεις βίγκαν γύρο ή μπιφτέκια, ένα τρομερό μπέργκερ με ψωμί από πατάτα και φυτικό μπέικον και τα σμυρναίικα σουτζουκάκια από meatless κιμά.

Περσεφόνης 23, Κεραμεικός, 21 1418 2251

Γη/Yi

Το Yi συνδυάζει το street food με το εστιατορικό και γι΄αυτό είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή στα νότια προάστια και πέρα από τον κόσμο των βίγκαν. Στο μενού υπάρχει πληθώρα από σαλάτες, καθώς δεν είναι απλώς βίγκαν αλλά και φαν του raw cooking. Εκτός από τις σαλάτες, υπάρχει η επιλογή για food bowls, κυρίως με ρύζι, μανιτάρια και γλυκοπατάτα σε αρκετούς και διαφορετικούς συνδυασμούς. Δώσε βάση και στις αλμυρές τάρτες και γενικά σε όλα τα healthy ορεκτικά και επιδόρπια ή χυμούς. Είναι μια ολιστική βίγκαν και superfood εμπειρία το Yi.

Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, 21 0964 8512

Mama Tierra

Στο Mama Tierra είναι πολύ φαν των μπαχαρικών, με τα οποία μπορούν να δώσουν μια ψευδαίσθηση κρέατος σε όποιον θεωρεί πως γευστικά δε θα μπορέσει να αντέξει το βίγκαν, αλλά και σε επίπεδο ποσότητας. Είναι μια πιο ethnic επιλογή για βίγκαν, καθώς στο μενού του θα βρεις το ινδικό πιάτο Dal Fry που είναι κόκκινες και κίτρινες φακές με μείγμα μπαχαρικών, ενώ το μάτι πάει από μόνο του στα σουτζουκάκια μελιτζάντας και στα λιγκουίνι με μανιτάρια ραγού. Εννοείται πως δεν εκλείπουν οι επιλογές σε μπέργκερ, με τη δική μας προτίμηση να βρίσκεται στο μπέργκερ μανιταριών.

Τσέκαρε εδώ το μενού του.

Peas Vegan and Raw

Αγαπημένος προορισμός στην πιο δημοφιλή γειτονιά της Αθήνας, το Peas φέρνει μπροστά στα μάτια σου και στο στόμα σου μπέργκερ και τυλιχτά με cruelty free υλικά. Το jackfruit burger και το τυλιχτό με γύρο σεϊτάν ή με τέμπε ή τα σπαγγέτι κολοκυθιών και οι αλμυρές τάρτες είναι απ΄αυτά που αν τα φας μια φορά, θα θες να τα ξαναφάς.

Τσέκαρε περισσότερα εδώ.

Φαλήρου 40, Κουκάκι, 21 0921 8875

Veganaki

Εδώ θα βρεις από τις ωραιότερες βίγκαν επιλογές σε wrap, με το τυλιχτό με κεφτεδάκια από ρεβίθια, αυτό με μπιφτέκια από πράσινα φασόλια και μπιφτέκια λαχανικών να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Οποιοδήποτε υποκατάστατο κρέατος υπάρχει σε τυλιχτό, θα το βρεις και σε εκδοχή μερίδας, ενώ δε γίνεται να παραβλέψεις από τα κυρίως πιάτα την ελληνική ομελέτα φούρνου, το παστίτσιο και τον μουσακά.

Αθανάσιου Διάκου 38, Μετς, 21 0924 4322

AVIT

Μια all day επιλογή στη Γλυφάδα για να πιεις καφέ, μπύρα, smoothies και να φας το τρομερό μπέργκερ από γίγαντες με ψωμί γλυκοπατάτας ή ένα wrap με γύρο μανιταριών και τζατζίκι-αβοκάντο.

Για περισσότερα τσέκαρε εδώ.

Vego Project

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα εστιατόριο. Πρόκειται για μια γενικευμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος για βίγκαν που περιλαμβάνει βίγκαν σουβλάκι, βίγκαν πίτσα και βίγκαν ελληνική κουζίνα. Οι άνθρωποι που το ξεκίνησαν πριν λίγους μήνες, φτιάχνουν μέχρι και δική τους μαγιονέζα και τζατζίκι, αλλά και φυτικά τυριά ή φυτικά κρέατα. Πώς είναι κάτι ταβέρνες που έχουν και δικό τους χασάπικο; Το Vego Project είναι η βίγκαν απάντηση σε αυτό.

Δες περισσότερες λεπτομέρειες γι΄αυτή την προσπάθεια 20 ατόμων εδώ.