Για ακόμη μία χρονιά οι Χρυσοί Σκούφοι απονεμήθηκαν στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 8 Απριλίου, στο ξενοδοχείο «Athenaeum InterContinental» και ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands diner de gala πολλών αστέρων.
Για τέταρτη δεκαετία ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων συναντά την ελληνική γαστρονομία στην μεγαλύτερη ακμή της, γεγονός που πιστοποιείται από τον αριθμό των 43 βραβευμένων εστιατορίων, οι ιδιοκτήτες και σεφ των οποίων ανέβηκαν τη Δευτέρα 8 Απριλίου στη σκηνή για να παραλάβουν την υψηλότερη ελληνική γαστρονομική διάκριση.
Για δωδέκατη συνεχή χρονιά, το «Etrusco» της Κέρκυρας αναδείχθηκε το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας. Ο Έκτορας Μποτρίνι κατέλαβε την δεύτερη θέση με το ομώνυμο αθηναϊκό του εστιατόριο.
Οι τουριστικές περιοχές της χώρας μας είναι εκείνες που έχουν τις περισσότερες διακρίσεις στα βραβεία σταθερά τα τελευταία χρόνια (23 συνολικά στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και στη Χαλκιδική), με τη Σαντορίνη, μάλιστα, να φτάνει φέτος τα 9 εστιατόρια με Χρυσό Σκούφο. Επίσης, 17 από τα βραβευμένα εστιατόρια βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
Εννέα ήταν τα εστιατόρια που μπήκαν για πρώτη φορά στην ελίτ των Χρυσών Σκούφων ενώ, αντιθέτως, πέντε εστιατόρια έχασαν τον περσινό Χρυσό Σκούφο τους. Τέλος, 19 εστιατόρια απέσπασαν την τιμητική διάκριση Top Notch, φτάνοντας δηλαδή ένα βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν τον Χρυσό Σκούφο. Με τη διάκριση One to Watch για το καλύτερο νέο εστιατόριο τιμήθηκε το αθηναϊκό «Nyn Esti», ενώ Chef pâtissier 2024 ανακηρύχθηκε ο Θοδωρής Μωυσίδης.
Η επιτροπή των Χρυσών Σκούφων διαπίστωσε την δημιουργία όλο και περισσότερων καλών εστιατορίων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία βαθμολογικά βρίσκονται στην κλίμακα μεταξύ 14-14,90 με άριστα το 20.
Σε ό,τι αφορά τις βαθμολογήσεις, παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση εστιατορίων με βαθμό κάτω από το 15/20 που είναι και η βάση για Χρυσό Σκούφο, ενώ στα υψηλά βαθμολογικά επίπεδα, και ιδιαίτερα πάνω από το 16/20, τόσο η βαθμολογική άνοδος όσο και η αύξηση των εστιατορίων είναι πολύ πιο αργή.
Η εντυπωσιάκη γαστρονoμική άνοδος στην χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα και την εντυπωσιακή αύξηση των βραβείων τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι προβλέψεις για τη συνεχιζόμενη άνοδό της στο μέλλον οδήγησαν τη γευσιγνωστική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων στην απόφαση να επαναπροσδιορίσουν την αξιολογική πολιτική του θεσμού.
Τα μέτρα που πάρθηκαν είναι η αυστηρότερη βαθμολόγηση και οι βάσεις αξιολόγησης, με στόχο να υπάρχει καλύτερο φιλτράρισμα και να βραβεύονται κάθε χρόνο οι καλύτεροι των καλύτερων. Ταυτόχρονα, όσο δυσκολεύουν οι προδιαγραφές για την απόκτηση των βραβείων, τόσο αυξάνεται η προστιθέμενη αξία τους.
Χρυσοί Σκούφοι 2024 για τα εστιατόρια
- Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
- Botrini’s, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι
- Botrini’s Santorini, Ξεν. «Katikies Santorini», 16/20 και ένας σκούφος
- Delta, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
- Hervé Restaurant, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
- Pelagos, Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens», 16/20 και ένας σκούφος
- Squirrel, Ξεν. «Danai Beach Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
- Treehouse, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
- Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
- CTC, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Elements Restaurant, Ξεν. «Canaves Epitome», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Lauda, Ξεν. «Andronis Boutique Hotel», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Matsuhisa Athens, Ξεν. «Astir Palace», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Patio, Ξεν. «The Margi» Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Selene, Ξεν. «Katikies Garden», Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Soil, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Σπονδή, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Tudor Hall, Ξεν. «King George», Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
- Alali Restaurant, Ξεν. «Astarte Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
- Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
- Anama, Μεσσηνία, 15/20 και ένας σκούφος
- Andromeda, Ξεν. «Danai Beach Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
- Baos, Ξεν. «Myconian Korali», Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
- Botrini’s Mykonos, Ξεν. «Katikies Mykonos», 15/20 και ένας σκούφος New Entry
- Bubo, Ξεν. «Ekies All Senses Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
- Ches, Ξεν. «Calilo», Ίος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
- Dionysos, Ξεν. «Elounda Beach», Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
- GB Roof Garden, Ξεν. «Grande Bretagne», Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
- Grandma’s, Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites» Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
- Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
- Le Pavillon, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
- Lycabettus Restaurant, Ξεν. «Andronis Luxury Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
- Makris Athens, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
- Makris Dégustation, Ξεν. «Domes Miramare Corfu», Κέρκυρα, 15/20 και ένας σκούφος
- Melia, Ξεν. «Lesante Blu Beach Resort», Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος
- Moldee, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
- Noble Gourmet, Ξεν. «Elysium Resort & Spa», Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος
- Petra Restaurant, Ξεν. «CanavesOia Suites», Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
- Prosilio, Ζάκυνθος, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
- Salonika Restaurant, Ξεν. «Makedonia Palace», Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
- Seeds, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος New Entry
- Tomata, Ξεν. «Sani Marina – Sani Resort», Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
- Varoulko Santorini, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος