Ζαχαροπλαστεία υπάρχουν πολλά και οι pastry chef τους δημιουργούν απίστευτα γλυκά. Προσωπικά πιστεύω ότι τα καλά γλυκά έχουν μια ιδιαίτερη μαγεία, σαν να είναι ένα είδος αφροδισιακού. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη προτίμηση για κάποιο γλυκό, αν και μάλλον έχω μια αδυναμία στα σιροπιαστά και τα τσουρέκια.

Δύο είναι τα αγαπημένα μου ζαχαροπλαστεία, τα οποία τα γνώρισα όταν ήταν ακόμα συνοικιακά ζαχαροπλαστεία αλλά κατάφεραν μέσα στα χρόνια να ανοίξουν και νέα υποκαταστήματα και να εξελιχθούν σε μεγάλες αλυσίδες με ετήσιους τζίρους άνω των 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιτυχία που έχουν αυτά τα ζαχαροπλαστεία, οφείλεται χωρίς αμφιβολία στους ικανούς χειρισμούς των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτά, κυρίως τα μέλη της ίδιας οικογένειας.

Τα 2 ζαχαροπλαστεία που κυριαρχούν στην αγορά του γλυκού

Κοσμικόν

Τα σιροπιαστά από το «Κοσμικόν» ήταν μέρος της ζωής μου από πολύ μικρή ηλικία, πριν ακόμα μάθω να μιλάω. Έχω καταναλώσει αμέτρητους μπακλαβάδες, γαλακτομπούρεκα και κανταΐφια, και τα γνωρίζω τόσο καλά που μπορώ να τα περιγράψω με κλειστά μάτια. Φρεσκότατα, σωστά βουτυρωμένα και ψημένα ακριβώς όσο πρέπει, με σιρόπι που έχει την τέλεια υφή και γεύση.

Στα 61 χρόνια του το «Κοσμικόν» δεν είναι απλά μία αλυσίδα με ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, αλλά ένα brand που έχει συνδεθεί όσο ελάχιστα άλλα με …παραδοσιακές γεύσεις όπως τα σιροπιαστά. Το γαλακτομπούρεκο του έχει φθάσει πλέον σε επίπεδα «μύθου».

Το «Κοσμικόν άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1961 στο κατάστημα του ηλεκτρικού σταθμού Αγ. Νικολάου.

Μέχρι τη δεκαετία του ’70 το «Κοσμικόν» θα γίνει ξακουστό για το γαλακτομπούρεκο του, το οποίο ταξιδεύει μέσω της Ομογένειας και στο εξωτερικό.

Τη δεκαετία του ’90 θα ξεκινήσει δειλά δειλά η επέκταση των καταστημάτων. Το 1997 θα ανοίξει το δεύτερο μαγαζί στον Άγιο Ελευθέριο. Έξι χρόνια μετά θα ανοίξει το τρίτο, στο Παλαιό Φάληρο.

Το τέταρτο από τα ζαχαροπλαστεία Κοσμικόν, στην Αγία Παρασκευή, θα κάνει εγκαίνια το 2011 όταν ξεκινούσε η κορύφωση της ελληνικής κρίσης. Δύο χρόνια μετά θα ακολουθήσει αυτό της Γλυφάδας. Το έκτο κατάστημα άνοιξε το 2017 στο σταθμό Αγία Μαρίνα, στο Αιγάλεω.

Η εταιρεία έχει σήμερα 120 εργαζόμενους στα εργαστήρια και τα καταστήματα της και 200 προμηθευτές.

Είχε το 2023 κύκλο εργασιών 9,32 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 1,47 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, φέτος με αφορμή τα καλά αποτελέσματα του 2024 η εταιρεία διένειμε και προσωρινό μέρισμα στους μετόχους της ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2024 είχε κύκλο εργασιών 8,55 εκατ. ευρώ.

Τι πρέπει να φας: Οι παλιοί γνωρίζουν καλά ποιος μπακλαβάς είναι ο καλύτερος, και για μένα αυτός από το Κοσμικόν παραμένει ο πιο νόστιμος που έχω δοκιμάσει. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αμυγδάλου ή καρυδιού, ανάλογα με την προτίμησή σας.

Τερκενλής

Εάν για τους Αθηναίους το «Κοσμικόν» είναι προορισμός για το γαλακτομπούρεκο για τους Θεσσαλονικείς ο «Τερκενλής» είναι προορισμός για τσουρέκια. Πρώτη φορά έφαγα τσουρέκι γεμιστό του «Τερκενλή» σε μια απόδραση που έκανα σαν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη το 1998.

Εκείνη την ημέρα δεν απόλαυσα μόνο το περίφημο τσουρέκι για το οποίο μιλάει όλη η Θεσσαλονίκη άλλα έμαθα και την ιστορία του. Ήταν το 1925, στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης, σε ένα κατάστημα της Οδού Τσιμισκή, όπου ο Σταύρος Τερκενλής έκανε τα πρώτα του βήματα στην αρτοζαχαροπλαστική. Στη συνέχεια, το 1948, ίδρυσε τη δική του επιχείρηση.

Στο χώρο αυτό, γεμάτο από τις μυρωδιές της ζάχαρης και της βανίλιας, άρχιζε μια ιστορία που προοριζόταν να γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Ο ίδιος, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, έφερε μαζί του μια παράδοση γεμάτη αναμνήσεις και γεύσεις.

Το 1993 η «Τερκενλής» ανοίγει το δεύτερο κατάστημά της στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Μέσα από στρατηγικές κινήσεις, όπως η δημιουργία του εργοστασίου στη Θέρμη το 2003 και η επέκταση της εταιρείας στην Αθήνα το 2007, κατάφερε να εδραιώσει την παρουσία της πανελλαδικά.

Σήμερα το ζαχαροπλαστείο έχει εξελιχθεί σε αλυσίδα με 25 καταστήματα, τόσο φυσικά όσο και μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος. Δεν θα το τοποθετούσαμε πάντως απόλυτα στην κατηγορία «ζαχαροπλαστεία», αλλά μάλλον θα το λέγαμε τσουρεκοπωλείο, γιατί αυτό είναι, με αυτό έχει ταυτιστεί.

Διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής στη Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης και πραγματοποιεί εξαγωγές. Το 2023, η εταιρεία κατέγραψε τζίρο 18,71 εκατομμυρίων ευρώ, κέρδη μετά από φόρους 1,018 εκατομμυρίων ευρώ και απασχολούσε 260 εργαζομένους.

* Με πληροφορίες από moneyreview