Η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έχει μέσα 15 γυναίκες από 9 στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, ήτοι το 25% της κυβέρνησης είναι γένους θηλυκού!

Από τις 15, οι 4 γυναίκες αναλαμβάνουν αρμοδιότητες υπουργού, μια αναπληρωτή υπουργού και 10 τοποθετούνται σε θέση υφυπουργού. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, πως οι 10 από τις 15 γυναίκες δεν ήταν μέλη του προηγούμενου υπουργικού σχήματος.

Ο πρωθυπουργός πριν τις εκλογές είχε κάνει γνωστό πως στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες. Σημειώνεται πως την προηγούμενη τετραετία στο κυβερνητικό σχήμα υπήρξαν 9 γυναίκες και συγκεκριμένα τρεις υπουργοί και έξι υφυπουργοί.

Βουλή

Οι γυναίκες που αναλαμβάνουν υπουργεία

  • Η Λίνα Μενδώνη παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου βρισκόταν και στην προηγούμενη κυβερνητική τετραετία της Νέας Δημοκρατίας.
  • Στο νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η Σοφία Ζαχαράκη αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο. Μαζί της ως υφυπουργός θα είναι η Μαρία Κεφαλά.
  • Η Νίκη Κεραμέως παραμένει στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς από το υπουργείο Παιδείας «μεταφέρεται» στο υπουργείο Εσωτερικών. Υφυπουργός θα είναι η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία διατελούσε Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο εν λόγω υπουργείο.
  • Και η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού απαρτίζεται από γυναίκες. Η Όλγα Κεφαλογιάννη θα είναι η υπουργός, ενώ υφυπουργός αναλαμβάνει η Έλενα Ράπτη.

Ποια είναι η Νίκη Κεραμέως

Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και του Σεπτεμβρίου του 2015. Ήταν μέλος στην ειδική μόνιμη επιτροπή σωφρονιστικού συστήματος και λοιπών δομών εγκλεισμού κρατουμένων και στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ από τον Νοέμβριο του 2016 ήταν τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ. Το 2019 συμμετείχε στη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ στην Ελβετία.

Το πρώτο έργο της Κεραμέως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία τροφοδότησε μια σειρά συζητήσεων και διαξιφισμών με την Αντιπολίτευση και όχι μόνο, ενώ βίαια επεισόδια έλαβαν χώρα ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομικούς.

Μια σειρά αλλαγών στην εκπαίδευση δρομολογήθηκαν από το 2019 επί της υπουργείας της, όπως η εισαγωγή στο Νηπιαγωγείο από την ηλικία των 4 ετών (αντί των 5 που ίσχυε μέχρι σήμερα) και η έναρξη εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας, οι διορισμοί 25.000 νέων μόνιμων εκπαιδευτικών και η εισαγωγή 166 νέων προγραμμάτων σπουδών. Εκτός από αυτά, διπλασιάστηκε ο αριθμός των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, δημιουργήθηκαν Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, θεσμοθετήθηκε η ελληνική PISA. Παράλληλα καταργήθηκαν 37 πανεπιστημιακά τμήματα, και όλα τα γνωστικά αντικείμενα των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Κεραμέως

Σοφία Ζαχαράκη

Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  • Διατέλεσε σύμβουλος του υπουργού σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης από το 2012 έως το 2014.
  • Τον Αύγουστο του 2016, ορίστηκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τον Μάρτιο του 2019, ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
  • Στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
  • Στις 4 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε υφυπουργός Τουρισμού αρμόδια για θέματα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Ειδικών Μορφών Τουρισμού.
Ζαχαράκη

Λίνα Μενδώνη

Ήταν για δέκα χρόνια γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, από τον Μάρτιο του 1999 έως τον Μάρτιο του 2004, και ξανά από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Φεβρουάριο του 2015. Ορίστηκε γενική γραμματέας από την υπουργό Ελισάβετ Παπαζώη και συνεργάστηκε με πολλούς άλλους (Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Παύλος Γερουλάνος, Κώστας Τζαβάρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Τασούλας).

Την 9η Ιουλίου 2019, μετά την ανακοίνωση της ως εξωκοινοβουλευτικής υπουργού Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε τη διαγραφή της Μενδώνη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επίσης υπουργοποιήθηκε.[8] Διατήρησε το αξίωμα έως τις 26 Μαΐου του 2023.

γυναίκες

Η πολιτική σταδιοδρομία της Όλγας Κεφαλογιάννης

Διετέλεσε στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ και εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνης με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2007[9] και του 2009[1]. Έχει διατελέσει γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, Γραμματέας της Μόνιμης Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Από το Δεκέμβριο του 2009 ήταν τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.

γυναίκες

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 μεταπήδησε στην εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθηνών, επιτυγχάνοντας να αναδειχτεί πρώτη στην προτίμηση του εκλογικού σώματος, συγκεντρώνοντας 17.465 ψήφους. Εξελέγη στην ίδια περιφέρεια στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012 που διεξήχθησαν με λίστα καθώς και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015. Στις 21 Ιουνίου του 2012, διορίστηκε Υπουργός Τουρισμού στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.