Με πέντε τροπολογίες που κατατέθηκαν το βράδυ της Μ. Δευτέρας επιχειρούν να κλείσουν εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής τα υπουργεία, καθώς σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ειδικότερα, τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών ρυθμίζει μεταξύ άλλων:

-Υποχρέωση των δήμων για διαμόρφωση ειδικού εκλογικού χώρου ενόψει των επερχόμενων Εθνικών Εκλογών, με συγκεκριμένες προδιαγραφές για άτομα με αναπηρία. Παρέχεται και στο προσωπικό ΙΔΑΧ του Δημοσίου και των ΟΤΑ η δυνατότητα να παραμένει στην υπηρεσία, για επιτακτικούς λόγους αναγκών μεχρι τα 67 έτη.

-Παράταση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού των ΟΤΑ που απασχολούνται στην πυρασφάλεια.

-Παρατείνεται η ισχύς του προϋπολογισμού των δήμων οικονομικού έτους 2022 για την είσπραξη εσόδων και την πληρωμή συγκεκριμένων δαπανών.

Τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπει:
-Θέσπιση προγράμματος «Διασύνδεση με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας», με σκοπό την ενίσχυση των προσωπικών ιατρών, των μονάδων νοσηλείας και των ιδιωτικών δομών που είναι αδειοδοτημένες να διενεργούν αιματολογικές εξετάσεις ή απεικονιστικές εξετάσεις μέσω συστήματος επιταγών.

-Θέσπιση προγράμματος με τίτλο «Ψηφιακά Εργαλεία – Ψηφιακός Μετασχηματισμός των επιχειρήσεων του Κλάδου Εκδοσης Περιφερειακού Τύπου», με σκοπό την ενίσχυση των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έκδοσης περιφερειακού Τύπου.
-Επεκτείνεται η καταβολή της προσωπικής διαφοράς στο προσωπικό των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών.

Τροπολογία των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας προβλέπει:
-Αύξηση κατά 8 μονάδες του μηνιαίου ποσού των προνοιακών επιδομάτων – παροχών προς άτομα με αναπηρία. Το συνολικό ετήσιο κόστος υπολογίζεται σε 98 εκατ. Ευρώ.
-Χορήγηση στις εργαζόμενες γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα μια ημέρα το χρόνο άδεια με αποδοχές, για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου.