Το κυνήγι της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής περνάει σε άλλο επίπεδο και το διαδίκτυο αποδεικνύεται ένα καλό εργαλείο για να εντοπιστούν φορολογικές παραβάσεις και απάτες.
«Οι κριτικές πελατών σε ιστοσελίδα για διοργάνωση γάμων οδήγησαν τον έλεγχο στη διαπίστωση μη έκδοσης αποδείξεων». Αυτό αναφέρει απόφαση της Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών στην οποία τονίζεται ότι επιβλήθηκε ειδική χρηματική κύρωση αντί αναστολής λειτουργίας. Το θέμα όμως δεν είναι εκεί.
Αυτό δηλαδή που «τραβάει το βλέμμα» στην απόφαση είναι ότι πλέον η Εφορία χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο αλλά και κάθε ευφάνταστο μέσο για να αποκαλύψει φοροδιαφυγή και διακίνηση μαύρου χρήματος.
Σ’ αυτόν τον αγώνα εργαλείο εντοπισμού φοροδιαφυγής γίνονται και οι κριτικές και αξιολογήσεις που κάνουν οι φορολογούμενοι σε ηλεκτρονικά καταστήματα κι άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που διαθέτουν ιστοσελίδες.
Με τη λογική που γίνεται ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης με αφορμή φωτογραφίες και αναρτήσεις πολιτών στο Facebook (από επώνυμους αλλά και ανώνυμους πολίτες) έτσι, τώρα, η εφορία αξιοποιεί τις κριτικές που γίνονται για την παροχή υπηρεσιών και με βάση αυτές αναζητά πιθανές εστίες φοροδιαφυγής.
Πρόσφορο πλαίσιο για ελέγχους είναι οι εκδηλώσεις, γάμοι βαφτίσια, εορτασμοί και γενικά οποιοδήποτε τέτοιου τύπου διοργανώσεις, όπου οι πληρωμές συνηθίζεται να γίνονται χέρι με χέρι, χωρίς παραστατικά.
Το μόνο που χρειάζεται να ξέρει η ΑΑΔΕ είναι η χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκαν αυτές και για να το προσδιορίσουν βοηθούν τα σχολεία και αναρτήσεις των πολιτών.
Μάλιστα αυτή την περίοδο η ΑΑΔΕ έχει βάλει στο στόχαστρο αγορές μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα λεγόμενα eShop και γενικά πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών και συναλλαγών.
Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ διενεργούνται στοχευμένα, έπειτα από συλλογή πληροφοριών που πραγματοποιείται μέσω ερευνών στο διαδίκτυο -και συγκεκριμένα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην πλατφόρμα αναζήτησης πληροφοριών google- και κατόπιν διασταύρωσης με άλλες πληροφορίες που βρίσκονται ήδη στη διάθεση των φορολογικών Αρχών ή προέρχονται από καταγγελίες καταναλωτών.
Αυτό που έχει κάνει αίσθηση στου ελεγκτές της ΑΑΔΕ είναι τα κατάστηματα που δεν έχουν φυσική παρουσία, αλλά πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω ιστοσελίδων που είναι ενταγμένες στο Facebook ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και μέσω ιστοσελίδων που λειτουργούν αυτόνομα ως e-shop.
Οι τιμές πώλησης των προϊόντων, οι οποίες αναφέρονται σ’ αυτές τις ιστοσελίδες, είναι ιδιαίτερα δελεαστικές και οι πωλητές, μέχρι να εντοπιστούν από την ΑΑΔΕ, καταφέρνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα να πραγματοποιούν αδήλωτες και αφορολόγητες πωλήσεις… κάτω από το ραντάρ των αρμόδιων φορολογικών Αρχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βάζει στο στόχαστρο τόσο τις αγοροπωλησίες που γίνονται μέσα από τα λεγόμενα marketplace, όσο και τις παραγγελίες φαγητού, καφέ κ.λπ. που -επίσης- γίνονται μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες (και όχι απευθείας από τα μαγαζιά).
Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις εισπράττουν μεν και ενθυλακώνουν τον ΦΠΑ προϊόντων που πωλούν μέσω των ιστοσελίδων, αλλά δεν εκδίδουν τα νόμιμα παραστατικά.
Δηλαδή τις αποδείξεις λιανικών πωλήσεων ή τα τιμολόγια. Όσο για εκείνους που επιμένουν να πιστεύουν ότι οι έλεγχοι γίνονται ακόμα με… χαρτί και μολύβι, βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Εφαρμόζοντας τη λίαν αποδοτική μέθοδο του «χτενίσματος» ιστοσελίδων και social media, ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντοπίζουν «λαβράκια».
Οι «μαύρες λίστες» των ελεγκτών
Και κάπως έτσι οι ελεγκτικές υπηρεσίες εμπλουτίζουν τις «μαύρες λίστες» τους. Χώροι δεξιώσεων για γάμους και βαφτίσια, κτήματα για κοινωνικές εκδηλώσεις με εκατοντάδες καλεσμένους, αίθουσες για επαγγελματικά happenings, έχουν ήδη μπει στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών Αρχών, ενώ πέρα από τη διαπίστωση της… συνήθους παράβασης της μη έκδοσης αποδείξεων, έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών, με τις οποίες υπολογίζεται ο αδήλωτος τζίρος και οι αναλογούντες φόροι.
Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, που έχει μπει σε διαβούλευση ως σήμερα, οι «καμπάνες» για τους παραβάτες θα μπορούν να φτάσουν ως τις 500.000 ευρώ!