Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και εκπρόσωποι της Ένωσης Ακτοπλόων.

Αντικείμενο της σύσκεψης είναι να διερευνηθεί σε βάθος το αυξημένο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθούν όλα τα μέτρα που βρίσκονται στην εργαλειοθήκη της κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα ακτοπλοϊκά.

Για το θέμα ερωτήθηκε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης: «Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει κανένα τέτοιο ζήτημα στην τύχη του. Το παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό και θα ενημερωθείτε άμεσα για νεότερα».

Διαμαρτυρίες από ξενοδόχους

Στο κάδρο μπαίνουν και οι ξενοδόχοι αφού υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι λόγω των ακριβών εισιτηρίων έχει μειωθεί η τουριστική κίνηση στα νησιά αυτή την χρονική περίοδο με αποτέλεσμα να υπάρχουν άδειες κλίνες. Με πρόχειρους υπολογισμούς τουριστικοί φορείς κάνουν λόγο για μείωση σε ποσοστό γύρω στο 20%.

Από την άλλη πλευρά, οι ακτοπλόοι σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα προσέλθουν για να δικαιολογήσουν την πολιτική της μη μείωσης των ακριβών τιμών των εισιτηρίων. Ήδη έχουν αρχίσει να επικοινωνούν τις θέσεις τους μέσω των ΜΜΕ στη λογική του «ναι μεν αλλά».

Ότι δεν μειώνουν τις τιμές γιατί:

  • Το μισθολογικό κόστος είναι αυξημένο κατά 8%,

-Υπάρχει ανατίμηση κατά 18% στα κόστη επισκευής και ανταλλακτικών αλλά και στα και τα αυξημένα ασφάλιστρα κατά 29%

  • Άνοδος των επιτοκίων

Επίσης, θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης το μεγάλο κόστος που πρέπει να επωμιστούν στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση και την ανανέωση του γερασμένου ακτοπλοϊκού στόλου.

«Αν η συζήτηση στο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων ανοίξει για όλα τα θέματα του κλάδου τότε… θα χαθεί η μπάλα», υπογράμμισαν κύκλοι της αγοράς.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού αναφέρει το εξής: «Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στην υγειονομική κρίση οι ακτοπλόοι εφοπλιστές ενισχύθηκαν γενναιόδωρα από την κυβέρνηση με 75 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον 37 εκατομμύρια δόθηκαν σε όλους εκείνους που τα πλοία τους εκτελούν άγονες γραμμές!

Έτσι η συνολική κρατική δαπάνη για τις άγονες γραμμές έχει εκτοξευτεί ετησίως στα 139 εκατομμύρια ευρώ!!» και προσθέτει:

«Φέτος ενώ οι τιμές των Ναυτιλιακών καυσίμων έχουν μειωθεί πάνω από 35% αλλά οι αντίστοιχες τιμές των εισιτηρίων παραμένουν στα υψηλά περσινά επίπεδα”.