Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έδωσε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «είναι αδιανόητο να συγκρούονται τρένα» και προσθέτοντας πως «είναι έτοιμος να αναλάβω το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί» εφόσον υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας.

«Με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί, την ανέλαβα και την αναλαμβάνω», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο MEGA και δη στη Ράνια Τζίμα και στον Γιάννη Πρετεντέρη. «Κυβερνήσαμε σε δύσκολες εποχές το 2015, την περίοδο της διαπραγμάτευσης, την ευθύνη ανέλαβε και σε ανθρωπογενείς τραγωδίες», σημείωσε ο ίδιος.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δήλωσε: «Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί. Είμαστε μπροστά σε μια διαπίστωση ότι αυτό το κράτος είναι ένα κράτος που δεν προσφέρει στοιχειώδη ασφάλεια στον πολίτη. Και εμείς κυβερνήσαμε, όμως κυβερνήσαμε τέσσερα από τα 49 χρόνια αυτού του κράτους που δεν φτιάξαμε εμείς».

Η κυβέρνηση Σημίτη ήρθε με σύνθημα τον εκσυγχρονισμό, η κυβέρνηση Καραμανλή για την επανίδρυση και δεν τα κατάφεραν, σημείωσε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε ότι «είμαστε σε μια εποχή που ξέρουμε που βρίσκεται ο ντελιβεράς, αλλά δεν ξέρουμε πού είναι τα τρένα, το κέντρο στη Λάρισα καταστράφηκε με μια πυρκαγιά το 2019 και δεν αποκαταστάθηκε η τηλεδιοίκηση».

«Ήταν σχεδόν εξαναγκαστική η ιδιωτικοποίηση των τρένων»

Πάντως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άρχισε την υλοποίηση της περίφημης σύμβασης 717, εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Η αλήθεια είναι ότι το 2018, 29 Σεπτεμβρίου 2018, με βάση την εισήγηση της ΕΡΓΟΣΕ είχε υλοποιηθεί το 69% της σύμβασης. Τον Μάιο του 2019 είχε φτάσει σε 72% η υλοποίηση του έργου. Στις 14 Φεβρουαρίου 2023 επί ΝΔ ολοκληρώθηκε σε ποσοστό 77%», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ επί ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος εξήγησε ότι «ήταν σχεδόν εξαναγκαστική η ιδιωτικοποίηση των τρένων» την περίοδο των μνημονίων. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι «ο σταθμάρχης ήταν άπειρος και η μετάταξή του ήταν παράνομη». Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν κατηγορηματικός: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μάθουμε την αλήθεια για τα Τέμπη».

«Ο Ισίδωρος Ντογιάκος θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί»

Ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμα, ότι αν ήταν στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, θα είχε παραιτηθεί. Ερωτηθείς εάν ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κάνει εξεταστική επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη, απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ότι η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, αποτελεί παρέμβαση, προσθέτοντας: «Ο υιός Ντογιάκος ήταν μετακλητό υπάλληλος στον υπουργό Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ο Ισίδωρος Ντογιάκος έπρεπε να είχε παραιτηθεί, πρόκειται για σύγκρουση συμφερόντων».

«Η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή»

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να μας πει πότε θα γίνουν οι εκλογές», τόνισε στη συνέχεια της συνέντευξής του στο MEGA ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, σημείωσε ότι το κρίσιμο για την εκλογική αναμέτρηση είναι ποιοι θα πάνε στην κάλπη για να ψηφίσουν. Πρόσθεσε ο ίδιος ότι «η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή».

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε: «Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάει σε μια μη τοξική προεκλογική περίοδο και να επιλέξει απερίσπαστος». Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση της Ν.Δ. Πιστεύω ότι η επόμενη αναμέτρηση δεν θα «υγιεινός περίπατος» για τη Ν.Δ., συμπληρώνοντας πως «ο στόχος να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι εφικτός».

«Για πρώτη φορά θα προσέλθουμε στις κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής που μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για τον Παύλο Πολάκη, ο ίδιος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και έχει διαδικασίες, τονίζοντας: «Όταν διαπίστωσα ότι υπέπεσε σε παράπτωμα τον παρέπεμψα στα όργανα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν έρχεται για να εκδικηθεί, για να καταστρέψει, έρχεται για να δημιουργήσει. Η λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει αν μπορούμε να φτιάξουμε προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο μας».

Photo credits: MEGA