Ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα από την υπερκομματική και ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα συγκροτηθεί από τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Στόχος να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη, καθώς θα αναφερθούν και στοιχεία σχετικά με τις συμβάσεις δημοσίου έργου στους σιδηροδρόμους.

Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος ανέλαβε εχθές τα νέα του καθήκοντα μετά την παραίτηση του Κώστα Αχ. Καραμανλή, έχει ήδη επικοινωνήσει με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ για τη σύνθεση της επιτροπής.

«Συγγνώμη από τις οικογένειες»

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος κάνοντας μια συνολική αυτοκριτική», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Γεραπετρίτης όταν ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Ο Κώστα Αχ. Καραμανλή, από τη δική του μεριά, τόνισε ότι «η πατρίδα μας βιώνει μια εθνική τραγωδία και τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στο ότι χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές». Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Όπως όμως διευκρίνισε και ο πρωθυπουργός, όλα θα διερευνηθούν με τον πιο αντικειμενικό και διαφανή τρόπο». Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν θα κάνει απολογισμό του έργου του, όπως κάνουν οι απερχόμενοι υπουργοί συνήθως. «Το εάν έγιναν πολλά ή λίγα, δεν θα το δούμε τώρα, μια τέτοια ημέρα πένθους», τόνισε.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της ιστορίας της βιώνει η χώρα μας, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Μαρτίου, με την είδηση της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη να συγκλονίζει την Ελλάδα και όλο τον πλανήτη. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης και η μεγάλη έκρηξη που προκλήθηκε από αυτή, είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί εκ των νεκρών να απανθρακωθούν ή και να διαμελισθούν, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αναγνώρισή τους.

Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί της τραγωδίας είναι 57, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχο Βασίλειο Βαθρακογιάννη και την εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμο Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου. Ήτοι, ένας περισσότερος από αυτούς που έχουν δηλωθεί στον κατάλογο.