Για την τραγωδία στα Τέμπη μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της χθεσινοβραδινής συνέντευξης στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ και την εκπομπή “Αυτοψία”. Επισημάνει την ανάγκη μεγάλων αναγκών στη χώρα, μέσω ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των κομμάτων. Ο κ. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι χρειάζονται συναινέσεις για τη συγκρότηση μιας ισχυρής θεσμικής δημοκρατίας και όχι για «ένα κράτος-λάφυρο, ένα κράτος πελατειακό, όπου ο καθένας θα μπορεί να σηκώνει το τηλέφωνο και να λέει πάρε εκεί, αυτόν τον σταθμάρχη, στο τέλος της επαγγελματικής του καριέρας για να εξασφαλίσει μια μεγαλύτερη σύνταξη».

Εστιάζοντας στο δυστύχημα είπε ότι «όποιος είναι γονιός, το πρώτο πράγμα που κάνει – κατά την άποψή μου – είναι να μπει στη θέση του γονιού, που χάνει το παιδί του» και πρόσθεσε: «Είναι ένα τραγικό γεγονός. Ήταν για εμένα μια συγκλονιστική στιγμή, διότι υπάρχει ένα μεγάλο «γιατί». Πως είναι δυνατόν εν έτει 2023 να κρέμονται τόσες ανθρώπινες ζωές από το λάθος ενός ανθρώπου που βρέθηκε σε μια θέση, χωρίς όπως φαίνεται να έχει επαρκή εξειδίκευση ή μεγάλη εμπειρία. Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά». Σχετικά δε με την ανάρτηση του πρωθυπουργού χθες το πρωί και τη «μεγάλη συγγνώμη στους συγγενείς των θυμάτων», υποστήριξε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε μια συγγνώμη, που για εμένα δεν είναι μια αυθόρμητη συγγνώμη. Πέντε ημέρες μετά τη γενική κατακραυγή (για τον τρόπο που απάντησε, βάζοντας μπροστά την ευθύνη του σταθμάρχη) έρχεται αυτή η συγγνώμη με ό,τι υποκρύπτει ως επικοινωνιακό χειρισμό. Και το λέω, διότι κι εγώ έχω δεχθεί στο παρελθόν τη συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη και γνωρίζω ποια ήταν τα αποτελέσματα, τα επόμενα βήματα αυτής της συγγνώμης».

Τι ισχυρίστηκε για την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή

Σχολιάζοντας την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Ανδρουλάκης ισχυρίστηκε ότι: «Ο κ. Καραμανλής είναι έκθετος, γιατί έβγαινε στη Βουλή και έψεγε τους συναδέλφους του βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έθεταν το θέμα ασφάλειας των σιδηροδρόμων. Τους έλεγε ότι αυτό που κάνουν είναι υπονομευτικό. Και μετά από μερικές εβδομάδες, είδαμε τι συνέβη». Και διερωτήθηκε συμπληρωματικά: Ο κ. Μητσοτάκης, μια μέρα πριν από την τραγωδία, προγραμμάτιζε δε, να πάει στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο τηλεδιοίκησης να κάνει ανακοινώσεις. Τι ανακοινώσεις θα ήταν αυτές;».

Σενάρια εκλογών

Φυσικά και αναφέρθηκε στα μετεκλογικά σενάρια τονίζοντας: «Μιλώ στους εν δυνάμει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και σε αυτούς δεσμεύομαι. Στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας απευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θέλει καμία συνεργασία αλλά μόνο αυτοδυναμία. Αυτή είναι η ατζέντα του. Ο κ. Τσίπρας επιμένει να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεσμεύομαι στους νέους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και λέω: Όσοι θα μας ψηφίσουν, ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ για να υλοποιήσει την προγραμματική του ατζέντα. Αν είναι ισχυρό, αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα είναι αν μπορούν να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Αν δεν ικανοποιούνται αυτές οι συνθήκες, θα μείνουμε στην αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα χρήσιμο κόμμα, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, γιατί είναι προγραμματικό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και θα μπει σε κυβερνητική συζήτηση μόνο με προγραμματικούς όρους».