Ως ο ηγέτης στον χώρο της Κεντροαριστεράς και ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ο Νίκος Ανδρουλάκης την Πέμπτη στη Βουλή, κατά τα εγκαίνια της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου με τις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά και το επόμενο κρίσιμο διάστημα για την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Το momentum δείχνει ευκαιρίες, αλλά η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει απαραίτητα την κίνηση της ζυγαριάς προς όφελος του ΠΑΣΟΚ. Ούτε απαλλάσσει τη σχετικά πρόσφατα εκλεγμένη ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη από τη βάσανο της καθημερινής μάχης για ένα πραγματικά ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις επόμενες κάλπες.

Με το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει μόλις 32 από τα κοινοβουλευτικά έδρανα- όσα αναλογούν στο 11,84% των ψήφων του εκλογικού σώματος- και να διεκδικεί ωστόσο την «πρωτοκαθεδρία» στην αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί παρά να κλέψει για δική του μετεκλογική χρήση το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της Νέας ∆ημοκρατίας «Σταθερά – Τολμηρά – Μπροστά».

Ο Ανδρουλάκης απέφυγε συνειδητά κάθε σχόλιο την ώρα της παραίτησης του κ. Τσίπρα, αφήνοντας τα στελέχη του να πουν ότι δεν παρεμβαίνουν στα εσωτερικά άλλου κόμματος. Η αλήθεια όμως είναι ότι άναψαν τα τηλέφωνα στη Χαριλάου Τρικούπη και στις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν ο κ. Ανδρουλάκης το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης. Μόλις είχε ολοκληρωθεί η προσύνοδος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο είχε ενημερώσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν θα μπορούσε να παραβρεθεί, όπως έκανε από την εποχή της πρωθυπουργίας του.

Ο κ. Ανδρουλάκης βέβαια ήταν εκεί, ανταλλάσσοντας απόψεις και εισπράττοντας τα συγχαρητήρια για την αύξηση της κοινοβουλευτικής του δύναμης και τις καλές προβλέψεις σε σχέση με τη μάχη των ευρωεκλογών από τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Ενα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που δέχθηκε -δεν ήταν το μόνο- ήταν από τη διευθύντρια Επικοινωνίας και έμπιστη συνεργάτιδά του Στεφανία Μουρελάτου, η οποία τον ενημέρωσε για τις ραγδαίες εξελίξεις. Σε όσες κλήσεις απάντησε ακούστηκε να λέει το ίδιο πράγμα: «Ουδέν σχόλιον, εμείς συνεχίζουμε τη σκληρή δουλειά».