Μπορεί η δεύτερη εκλογική μάχη να μην έχει την πόλωση των πρώτων εκλογών της 21ης Μαΐου, ωστόσο αντιπαραθέσεις, επίμαχες δηλώσεις, αλλά και εσωκομματικοί παρασκηνιακοί σχεδιασμοί, έχουν οδηγήσει στην αιφνιδιαστική απόσυρση προσώπων από τις λίστες – ακόμη και διαγραφή από τα κόμματα.

Υπενθυμίζεται πως στις κάλπες της 25ης Ιουνίου οι ψηφοφόροι δεν «σταυρώνουν» βουλευτές, αλλά τα κόμματα καθορίζουν τις λίστες των υποψήφιων τους, οι οποίοι θα εκλεγούν βάσει του ποσοστού που θα συγκεντρώσουν.

Οι απόντες από τη ΝΔ

Τελευταία απόσυρση ήταν αυτή του Μουσταφά Κατραντζή, ο οποίος αποχώρησε με φόντο την πολιτική αντιπαράθεση για το ζήτημα της Θράκης και της «τουρκικής» μειονότητας. Για τον ίδιο λόγο πάντως η Νέα Δημοκρατία ζητά την απόσυρση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, Φερχάτ Οζγκιούρ και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, αντίστοιχα, αλλά δεν έχει πράξη. Εκτός λιστών της Νέας Δημοκρατίας είχαν τεθεί ήδη, πριν από τις εκλογές του Μαΐου, ο Θανάσης Χειμάρας, ο Ανδρέας Πάτσης και η Σοφία Νικολάου ενώ το «τρένο» της λίστας έχασαν πριν από τις δεύτερες κάλπες ο Σπήλιος Κρικέτος και ο Σπύρος Πνευματικός. Ο Κρικέτος διεγράφη μάλιστα από το κόμμα καθώς υπαινίχθηκε πως αν οι μετανάστες δεν είχαν σκοτωθεί στο ναυάγιο της Πύλου θα είχαν φτάσει στην Ελλάδα και θα είχαν παραβατική συμπεριφορά. Από τις «γαλάζιες» λίστες βγήκε και ο Πνευματικός, καθηγητής ιατρικής και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, στην Εύβοια, ο οποίος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο καρκίνου.

Οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός των λιστών της 25ης Ιουνίου θα είναι φυσικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη αποσυρθεί – πρακτικά – από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ύστερα από δηλώσεις του για την επαναφορά της ασφαλιστικής εισφοράς (20%) στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκτός από τις εκλογές του Μαΐου με προσωπική τους επιλογή είχαν μείνει η άλλοτε «πράσινη οικολόγος» Ιωάννα Κοντούλη και η Ειρήνη Αγαθοπούλου που διαφώνησε με τις επιλογές του κόμματος στο Κιλκίς.

Πόσοι παράτησαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Οι περισσότερες αλλαγές έχουν γίνει στην Πλεύση Ελευθερίας, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου υποβίβασε ή και «ξήλωσε» από τις λίστες του κόμματος πολλούς υποψήφιους που ήταν πρώτοι σε σταυρούς. Η ίδια, απαντώντας στις επιθέσεις, έκανε λόγο για «λάσπη, bullying, απειλές, εκβιασμούς και αφορισμούς»…

«Ξένο σώμα» θεωρείται ο Γιώργος Θαλάσσης, καθηγητής του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αν και αποτέλεσε προσωπική επιλογή της Κωνσταντοπούλου και μάλιστα στο Επικρατείας. Είχε η προηγηθεί η αποχώρηση της Όλγας Δάλλα, της Μαργαρίτας Καζάκου, αλλά και της Χρύσας Διαμαντοπούλου, οι οποίες κατηγόρησαν την Κωνσταντοπούλου πως δεν σέβεται τα αποτελέσματα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης και τους σταυρούς. Κι ακολούθησαν στη Θεσσαλονίκη η Ελένη Σαπουνίδου, ο Μιχάλης Δάμαρης και η Νικολέττα Μπουραζάνη, όπως και η Αλεξάνδρα Πολυχρονοπούλου στη Βοιωτία, ο Χρήστος Λάμπρου στα Ιωάννινα, ο Δημήτρης Κολοκοτρώνης στο Ηράκλειο και ο Τζανέτος Γκούσκος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. 

Η υπόθεση Βαλυράκη «έκοψε» τον Γλύκα

Το ηχηρό «απών» στο ΠΑΣΟΚ είναι αυτό του Γιάννη Γλύκα. Ο εν λόγω δικηγόρος είχε υπερασπιστεί νομικά τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της χήρας του ιστορικού στελέχους του κόμματος, Μίνας Βαλυράκη και ο Νίκος Ανδρουλάκης τον αφαίρεσε από τις λίστες.

Επίσης από τη λίστα της Α’ Θεσσαλονίκης έχει αποσυρθεί ο ιατρός-ακτινολόγος Μάριος Πετράς, οποίος δεν συμμετέχει στις εκλογές για επαγγελματικούς λόγους. Από το «πράσινο» ψηφοδέλτιο απουσιάζει το όνομα του αστυνομικού ε.α. Γιώργου Φεστερίδη ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιθυμούσε να είναι ξανά υποψήφιος.