Γενικευμένο απολογισμό του έργου του υπουργείου Υγείας πραγματοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων που επεξεργάστηκε νομοσχέδιο του υπουργείου σχετικά με τη λειτουργία των φαρμακείων και των φαρμακευτικών συλλόγων.
Η Μίνα Γκάγκα επισήμανε ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο, «αντιμετωπίστηκε μια πανδημία και αντιμετωπίστηκε καλά, ό,τι και να πούμε διαφορετικό, με ανθρώπους που είχαν πάντα πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, με μονάδες που αυξήθηκαν, με προσωπικό που μπήκε -από τις 100.000 είμαστε στις 107.000 προσωπικό-, μόνιμο και επικουρικό». Σημείωσε, επίσης, πως «άλλαξε, σαφώς, η πρόληψη. Δηλαδή, μπήκαν τα πολύ σημαντικά Προγράμματα «Φώφη Γεννηματά» και «Σπύρος Δοξιάδης» που αφορούν τους συχνούς καρκίνους, που αφορούν την παιδική παχυσαρκία, που αφορούν τα καρδιαγγειακά και που μπαίνει τώρα και γενετικός έλεγχος για τα πολύ σοβαρά μεταβολικά νοσήματα των παιδιών».
Τόνισε επίσης πως έγιναν «αλλαγές και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, νομοθετήθηκαν και ξεκίνησαν, αλλά και στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας έγινε για πρώτη φορά καινούργιο χαρτοφυλάκιο για την ψυχική υγεία που μας αφορά όλους και θα μας αφορά όλους τα επόμενα χρόνια. Γιατί μόνο στην Ευρώπη υπολογίζουν ότι, σήμερα, έχουμε 100.000 κλίνες για ανθρώπους με Αλτσχάιμερ και άνοια και θα χρειαστούμε στα επόμενα 10, περίπου 500.000». Για τις προσλήψεις τόνσιε πως «προκηρύξαμε 1.306 θέσεις μόνιμων γιατρών. Δεν νομίζω ότι έχει γίνει ξανά τέτοια προκήρυξη μέσα σε ένα χρόνο, 4.000 νοσηλευτών και 910 θέσεις λοιπού προσωπικού».
Συνολικά η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε πως «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την υγεία ολιστικά, όπως πρέπει να φροντίζουμε όλα τα πράγματα και να τα αντιμετωπίζουμε με ένα κοινό στόχο, την υγεία των Ελλήνων πολιτών. Όχι πολιτικά, όχι μικροκομματικά. Δεν χωρούν στην υγεία. Είναι κεφαλαιώδης η πρόσβαση που πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες στην υγεία, γρήγορα, εύκολα και σωστά».
Όσον αφορά το νομοσχέδιο με τίτλο «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι – Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία συναίνεση από τη Βουλή αφού συμφώνησαν με τις διατάξεις του ο ΣΥΡΙΖΑ (που συνεχίζει να απέχει από τις ψηφοφορίες) και το ΠΑΣΟΚ.