Σκληρή κριτική στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, άσκησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία θεωρείται φαβορί στην κούρσα ηγεσίας του κόμματος. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δήλωσε ότι «θα αναλάβουμε τον δύσκολο αλλά και τον πλέον όμορφο ρόλο να δώσουμε προοπτική στους πολίτες, μια αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική»

Μιλώντας για την οικονομία, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι οι επενδύσεις που έγιναν αφορούσαν κατά 90% στην ιδιωτικοποίηση αναφέροντας την ΔΕΗ αλλά και τα funds. Η ίδια τόνισε, ότι πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική στρατηγική που θα αποτυπώνει τους παραγωγικούς κλάδους προτεραιότητας, θα κατευθύνει εκεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία και θα επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή διάχυση και συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επαγγελματιών. Επίσης, σχολίασε ότι είναι άδικη η κατανομή φόρου, λέγοντας ότι υπήρξε μια μεγάλη αδικία με την αύξηση των έμμεσων φόρων. «Όταν έχεις τέτοιο κύμα ακρίβειας και κρατάς τους ίδιους συντελεστές διαλύεται το εισόδημα», πρόσθεσε.

«Ο Γεωργιάδης δικαιολόγησε την εργοδοτική αυθαιρεσία»

Ιδιαίτερη έμφαση κατά την διάρκεια της τοποθέτησης της, έδωσε και στην εργασία, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «ανακάλυψε τους αόρατους». Ειδικότερα αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας και τον εργαζόμενο στη Ρόδο. Απευθυνόμενη προς τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, είπε ότι δικαιολόγησε την «εργοδοτική αυθαιρεσία» επειδή συναίνεσε ο εργαζόμενος. Η κ. Αχτσιόγλου, πρόσθεσε πως υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι του εργατικού δικαίου που αφορούν στην υγεία και την ασφάλεια του εργαζόμενου και ισχύουν αναγκαστικά, είτε συμφωνεί είτε όχι ο εργαζόμενος. «Διαφορετικά θα καταλήγαμε στη νομιμοποίηση της δουλείας», συμπλήρωσε. Συμπλήρωσε, πως χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «ΣΣΕ και εδώ μιλάμε για κλαδικές, όχι επιχειρησιακές, χρειάζεται να λειτουργεί η διαιτησία, χρειάζεται σαφής κατοχύρωση του χρόνου εργασίας -όχι απλήρωτες υπερωρίες που οδηγούν στη μείωση των αποδοχών του εργαζομένου, ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας» .

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και στα δικαιώματα των γυναικών, λέγοντας πως «στην παρούσα Βουλή όπως διαμορφώνονται οι συσχετισμοί βρίσκουν χώρο απόψεις και θέσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών σε σχέση με την αυτοδιάθεση του σώματός τους αλλά και τον ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Και θέλω να επισημάνω στην κυβέρνηση, επειδή και στην παράταξη σας υπάρχουν δυνάμεις που φλερτάρουν με τέτοιες απόψεις, να μην διανοηθείτε να θέσετε σε αμφισβήτηση κεκτημένα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

«Δεσμευόμαστε ότι θα ασκήσουμε με ευθύνη τον ρόλο μας»

Η κ. Αχτσιόγλου κατέληξε λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σήμερα περισσότερο πολύτιμος ποτέ για να «αναδεικνύει τα προβλήματα που η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί». «Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα ασκήσουμε με ευθύνη τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας ανέθεσαν οι πολίτες, αλλά δεν θα αρκεστούμε σε αυτό. Θα είμαστε η δύναμη που θα αντιταχθεί στη λογική μιας κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών. Θα αναλάβουμε τον δύσκολο αλλά και τον πλέον όμορφο ρόλο να δώσουμε προοπτική στους πολίτες, μια αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική», σημείωσε.

Επισήμανε, τέλος, πως «για όλους αυτούς τους λόγους, για την ανάδειξη άλλων πολιτικών για την αναπτυξιακή στρατηγική, την εργασία, την υγεία, για τη θέση στο προσκήνιο υπαρκτών προβλημάτων που η κυβέρνηση θέλει να κρύψει κάτω απ’ το χαλί, για τη διαφύλαξη καίριων δικαιωμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα περισσότερο πολύτιμος από ποτέ. Θα είμαστε η δύναμη που θα αντιταχθεί στη λογική μιας κοινωνίας χαμηλών προσδοκιών. Θα αναλάβουμε τον δύσκολο αλλά και τον πλέον όμορφο ρόλο να δώσουμε προοπτική στους πολίτες, μια αριστερή, προοδευτική και δημοκρατική προοπτική, μια ρεαλιστική προοπτική».