Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει στην κατεύθυνση του να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση και σύντομα να έρθει «σε κυβερνητική τροχιά». Την επισήμανση αυτή έκανε η υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου στην συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτικό σταθμό Kontra και την Αναστασία Γιάμαλη.
Μάλιστα επισήμανε ότι πλουραλισμός στο εσωτερικό του κόμματος πρέπει να συνοδεύεται από ένα σαφές στίγμα στον τρόπου που θα απευθύνονται τα στελέχη του στην κοινωνία.
Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκφράσει «όλο τον κόσμο που δεν ικανοποιείται από την διακυβέρνηση της Ν.Δ» σημειώνοντας πως «η Ν.Δ έχει φτιάξει μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών».
Όπως είπε «θες ένα κόμμα πλειοψηφικό να εκφράζει την μεγάλη μάζα από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο» τονίζοντας πως «το δίλλημα είναι πως θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικά και λειτουργικά έτοιμο ώστε να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση» και «πώς μπορεί να επανέλθει στο εγγύς μέλλον σε κυβερνητική τροχιά».
Όσον αφορά την λειτουργία του κόμματος, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι «οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους» έτσι «όταν συμφωνείται μια κοινή θέση όλοι πρέπει να την υπερασπιζόμαστε με έναν σαφή τρόπο» αφού αυτό απαιτεί η κοινωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε πως «υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία όμως υπάρχουν και κανόνες».
Αναφέρθηκε στην ύπαρξη πολλών ικανών στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιστροφής του Γαβριηλ Σακελλαρίδη επισήμανε πως αυτό είναι ζήτημα που αφορά τον ίδιο. Τόνισε όμως πως «με τον κ.Σακελλαρίδη έχουμε στενή σχέση και συζητάμε συχνά την υποψηφιότητα μου».
Προσθέτοντας πως «ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο για την χώρα, την αριστερά και ένα κόμμα της αριστεράς. Με εξαιρετικά θετικές γνώμες στην κοινωνία» και «θετική αποτύπωση σε όλο το φάσμα του πολιτικού χάρτη».
Η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε έμμεση απάντηση και στον Π.Πολάκη που είχε χαρακτηρίσει «καλλιστεία» την διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου. Όπως σχολίασε η εκλογή προέδρου «είναι μια βαθιά πολιτική διαδικασία» στην οποία «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τον πολιτικό χρόνο».
Επισήμανε μάλιστα πως για τα ζητήματα αυτά «δεν μπορείς να χρησιμοποιείς μια γλώσσα που είναι προσβλητική για αρκετούς συμπολίτες μας». Επίσης αναφερόμενη στο αν ήρθε η ώρα για μία γυναίκα πρωθυπουργό σχολίασε πως «δεν θα έπρεπε να είναι καν ερώτημα το αν ένας πολιτικός είναι άντρας η γυναίκα» αλλά να εστιάζεται το ενδιαφέρον στις πολιτικές θέσεις και τις προτάσεις τους.