Ένα ισχυρότερο δίχτυ προστασίας για την ασφάλεια των ψηφιακών προϊόντων δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι νέοι κανόνες αντιμετωπίζουν τους κινδύνους για την ασφάλεια, που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες και την αύξηση του διαδικτυακού εμπορίου.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα μη ασφαλή προϊόντα θα αφαιρούνται από τα ηλεκτρονικά καταστήματα εντός δύο ημερών και οι καταναλωτές θα ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το αν έχουν αγοράσει κάποιο μη ασφαλές προϊόν.
Ακόμη, θα έχουν το δικαίωμα επισκευής, αντικατάστασης ή επιστροφής χρημάτων σε περίπτωση ανάκλησης ενός προϊόντος, ενώ κάθε προϊόν που πωλείται θα πρέπει να έχει έναν υπεύθυνο για την εμπορία του στην Ε.Ε. Ο νέος κανονισμός διασφαλίζει ότι τα προϊόντα στην ΕΕ, σε καταστήματα ηλεκτρονικά και μη, θα τηρούν τις υψηλότερες απαιτήσεις ασφάλειας. Αναμένεται δε να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση περίπου 1 δισ. ευρώ το πρώτο έτος και περίπου 5,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Με τη μείωση του αριθμού των μη ασφαλών προϊόντων στην αγορά, τα νέα μέτρα αναμένεται να μειώσουν τη ζημία των καταναλωτών της Ε.Ε. λόγω αποτρέψιμων ατυχημάτων που σχετίζονται με τα προϊόντα (που εκτιμάται σήμερα σε 11,5 δισ. ευρώ ετησίως) και του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης (εκτιμάται σε 6,7 δισ. ευρώ ετησίως).
Τον νέο Κανονισμό ενέκριναν οι ευρωβουλευτές (με 569 ψήφους υπέρ, 13 κατά, καμία αποχή). Ο νέος κανονισμός επικαιροποιεί την υφιστάμενη οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στον ψηφιακό τομέα και την αύξηση των διαδικτυακών αγορών. Ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει μέτρα, τα οποία εγγυώνται ότι οι κίνδυνοι για τους πλέον ευάλωτους καταναλωτές (π.χ. παιδιά), οι πτυχές του φύλου και η ασφάλεια στο διαδίκτυο θα λαμβάνονται επίσης υπόψη όταν διενεργείται αξιολόγηση του κάθε προϊόντος