Περιεχόμενα
Ένα παγκόσμιο δίκτυο απάτης έχει κλέψει από απλούς επενδυτές περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Το BBC Eye εντόπισε ένα σκοτεινό δίκτυο επιχειρηματιών που φαίνεται να βρίσκεται πίσω από αυτό.
Αρχικά, ακούγεται ένα τηλέφωνο να χτυπάει. Το σηκώνει ένας ηλικιωμένος άνδρας. Αυτός που καλεί συστήνεται ως «Γουίλιαμ Γκραντ«, από την εταιρεία εμπορικών συναλλαγών Solo Capitals. Λέει ότι έχει να σας προσφέρει μια «σπουδαία προαγωγή».
Ο ηλικιωμένος ακούγεται ευάλωτος και μπερδεμένος. «Δεν ενδιαφέρομαι, δεν ενδιαφέρομαι», λέει. Ο Γουίλιαμ Γκραντ, όμως, είναι επίμονος. «Έχω μόνο μια ερώτηση«, λέει στον ηλικιωμένο. «Σε ενδιαφέρει να βγάλεις χρήματα;».
Ο Γιαν Έρικ, ένας 75χρονος συνταξιούχος στη Σουηδία, πρόκειται να πέσει θύμα απάτης, ξανά. Το τηλεφώνημα έγινε από τα γραφεία της Solo Capitals, μιας υποτιθέμενης εταιρείας εμπορίας κρυπτονομισμάτων με έδρα τη Γεωργία. Η ηχογράφηση είναι δύσκολο να ακουστεί, γιατί ο ηλικιωμένος Jan Erik όχι μόνο ακούγεται μπερδεμένος, αλλά λέει σε αυτόν που τον κάλεσε ότι έχει ήδη χάσει ένα εκατομμύριο σουηδικές κορώνες (περίπου 88.000 ευρώ) σε απάτες συναλλαγών.
Ο άνθρωπος που τον κάλεσε, όμως, το γνωρίζει ήδη αυτό. Και ξέρει ότι αυτό κάνει τον συνταξιούχο έναν καλό στόχο για μια επόμενη απάτη. Λέει στον Jan Erik ότι αν παραδώσει τα στοιχεία της κάρτας του και πληρώσει μια προκαταβολή 250 ευρώ, η Solo Capitals θα χρησιμοποιήσει ειδικό λογισμικό για να εντοπίσει τις χαμένες επενδύσεις του και να πάρει πίσω τα χρήματά του.
«Θα είμαστε σε θέση να ανακτήσουμε ολόκληρο το ποσό», λέει ο Ουίλιαμ Γκραντ. Του παίρνει λίγο χρόνο για να κουράσει τον Γιαν Έρικ, αλλά μετά από περίπου 30 λεπτά στο τηλέφωνο, ο συνταξιούχος αρχίζει να διαβάζει τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας.
Η ηχητική καταγραφή αποθηκεύτηκε από την εταιρεία με το όνομα αρχείου «William Sweden scammed». Το BBC απέκτησε το αρχείο από έναν πρώην υπάλληλο, αλλά η εταιρεία δεν είχε προσπαθήσει πολύ να το κρύψει. Στην πραγματικότητα, το είχε κοινοποιήσει στους νεοπροσληφθέντες ως μέρος του πακέτου εκπαίδευσης της εταιρείας.Αυτό ήταν ένα μάθημα για το πώς να εξαπατάς.
Η απάτη
Για περισσότερο από έναν χρόνο, το BBC Eye ερευνά ένα παγκόσμιο δίκτυο απατηλών συναλλαγών με εκατοντάδες διαφορετικές επενδυτικές εταιρείς, το οποίο έχει εξαπατήσει ανυποψίαστους πελάτες όπως ο Γιαν Έρικ, αποσπώντας τους περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Η έρευνά μας αποκαλύπτει για πρώτη φορά την τεράστια κλίμακα της απάτης, καθώς και τις ταυτότητες ενός σκοτεινού δικτύου ατόμων που φαίνεται να βρίσκονται πίσω από αυτήν.
Το δίκτυο είναι γνωστό στην αστυνομία ως η ομάδα Milton, ένα όνομα που αρχικά χρησιμοποιήθηκε από τους ίδιους τους απατεώνες αλλά εγκαταλείφθηκε το 2020. Εντοπίσαμε 152 εμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των Solo Capitals, που φαίνεται να αποτελούν μέρος του δικτύου. Λειτουργεί στοχεύοντας σε επενδυτές και εξαπατώντας τους για χιλιάδες – ή σε ορισμένες περιπτώσεις εκατοντάδες χιλιάδες – λίρες.
Μια επενδυτική εταιρεία του ομίλου Milton χρηματοδότησε ακόμη και μια κορυφαία ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα και διαφημίστηκε σε μεγάλες εφημερίδες, προσδίδοντάς της αξιοπιστία στους δυνητικούς επενδυτές.
Τον Νοέμβριο, το BBC Eye συνόδευσε τη γερμανική και τη γεωργιανή Αστυνομία σε επιδρομές σε τηλεφωνικά κέντρα στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα. Στις οθόνες των υπολογιστών, βλέπαμε βρετανικούς τηλεφωνικούς αριθμούς. Τηλεφωνήσαμε σε αρκετούς και μιλήσαμε με Βρετανούς πολίτες που μας είπαν ότι μόλις είχαν επενδύσει χρήματα. Σε ένα γραφείο υπήρχε ένα χειρόγραφο σημείωμα με έναν κατάλογο ονομάτων και χρήσιμων στοιχείων για τους απατεώνες: «Ιδιοκτήτης σπιτιού, χωρίς ευθύνες», «50.000 σε αποταμιεύσεις», «Από την Πολωνία, Βρετανός πολίτης», «50.000 σε μετοχές».
Η πλειονότητα των θυμάτων εγγράφεται αφού δει μια διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσα σε 48 ώρες συνήθως λαμβάνουν ένα τηλεφώνημα από κάποιον που τους λέει ότι μπορούν να κάνουν επιστροφές έως και 90% την ημέρα. Στην άλλη άκρη του τηλεφώνου βρίσκεται συνήθως ένα τηλεφωνικό κέντρο με πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας νόμιμης επιχείρησης – ένα έξυπνο, σύγχρονο γραφείο με τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, μηνιαίους στόχους και μπόνους, ταξίδια εκτός έδρας και διαγωνισμούς για τον καλύτερο πωλητή. Ορισμένα τηλεφωνικά κέντρα παίζουν μουσική στο παρασκήνιο. Υπάρχουν όμως και στοιχεία που δεν θα βρείτε σε μια νόμιμη επιχείρηση – γραπτή καθοδήγηση για το πώς να εντοπίζετε τις αδυναμίες ενός δυνητικού επενδυτή και να στρέφετε τις αδυναμίες αυτές εναντίον του.
Από το πρώτο τους τηλεφώνημα, τα θύματα μπορούν να κατευθυνθούν σε ρυθμιζόμενες εταιρείες ή μερικές φορές σε μη ρυθμιζόμενες υπεράκτιες οντότητες. Ορισμένα θύματα που υπέγραψαν σε ρυθμιζόμενες εταιρείες του ομίλου Milton κατευθύνονται από τον χρηματιστή τους να τοποθετήσουν συναλλαγές υψηλού κινδύνου που πιθανόν να χάσουν τα χρήματα του πελάτη και να κερδίσουν χρήματα για τον χρηματιστή. Ορισμένα θύματα καθοδηγούνται να κατεβάσουν λογισμικό που επιτρέπει στον απατεώνα να ελέγχει εξ αποστάσεως τον υπολογιστή τους και να πραγματοποιεί συναλλαγές για λογαριασμό τους. Σύμφωνα με πρώην υπαλλήλους των εμπορικών εταιρειών του ομίλου Milton, ορισμένοι πελάτες νομίζουν ότι κάνουν πραγματικές συναλλαγές, αλλά τα χρήματά τους απλώς απομυζούνται.
«Τα θύματα νομίζουν ότι έχουν έναν πραγματικό λογαριασμό στην εταιρεία, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση, είναι απλώς μια προσομοίωση» δήλωσε ο Άλεξ, πρώην υπάλληλος που εργαζόταν σε γραφείο του ομίλου Milton στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα πώς λειτουργεί η απάτη, το BBC προσποιήθηκε τον επίδοξο έμπορο και επικοινώνησε με την Coinevo, μία από τις πλατφόρμες συναλλαγών του ομίλου Milton. Συνδεθήκαμε με έναν σύμβουλο που έδωσε το όνομα «Πάτρικ» και μας είπε ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε «70% ή 80% ή 90% ως απόδοση σε μία μόνο ημέρα». Μας είπε να στείλουμε Bitcoin αξίας 500 δολαρίων ως κατάθεση για να ξεκινήσουμε τις συναλλαγές.
Ο Πάτρικ πίεσε τον μυστικό μας έμπορο να μας δώσει ένα αντίγραφο του διαβατηρίου του, και αφού δώσαμε ένα ψεύτικο αντίγραφ,ο μπορέσαμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε τον λογαριασμό για περίπου δύο μήνες πριν η Coinevo εντοπίσει την πλαστογραφία. Σε εκείνο το σημείο, ο Patrick μας έγραψε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, βρίζοντάς μας και διακόπτοντας την επαφή.
Τα χρήματα της κατάθεσης του BBC ήταν ήδη στο σύστημα. Ήμασταν σε θέση να τα εντοπίσουμε, καθώς χωρίστηκαν σε μικρά κλάσματα και μετακινήθηκαν μέσω πολλών διαφορετικών πορτοφολιών Bitcoin, τα οποία φαινομενικά συνδέονταν με την ομάδα Milton. Οι ειδικοί δήλωσαν στο BBC ότι τα γνήσια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν διοχετεύουν χρήματα με αυτόν τον τρόπο.
Η Λουΐζ Άμποτ, δικηγόρος που ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα και την απάτη, εξέτασε τη ροή των χρημάτων και δήλωσε ότι υποδηλώνει «οργανωμένο έγκλημα μεγάλης κλίμακας».
«Ο λόγος που τα χρήματα ήταν διασκορπισμένα σε διάφορα διαφορετικά πορτοφόλια Bitcoin», είπε η Abbott, «ήταν για να γίνει όσο το δυνατόν πιο περίπλοκο και όσο το δυνατόν πιο δύσκολο είτε για εσάς, είτε για το θύμα, είτε για εμάς ως δικηγόρους να τα βρούμε».
Ο τέλειος στόχος
Τα θύματα συχνά χρησιμοποιούν την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση εναντίον τους. Οι άνθρωποι που αποκαλύπτουν μεγάλες αποταμιεύσεις, ωθούνται να κάνουν μεγάλες επενδύσεις. Οι απατεώνες γίνονται φίλοι με άτομα που είναι μοναχικά. Ως πρόσφατη συνταξιούχος, η Τζέιν (το όνομα της οποίας αλλάξαμε για την ιστορία αυτή) ήταν ο τέλειος στόχος. Είχε μόλις συμμετάσχει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και διέθετε ένα εφάπαξ ποσό σχεδόν 20.000 λιρών, το οποίο πίστευε ότι, επενδυμένο με σύνεση, θα μπορούσε να συμπληρώσει τη σύνταξή της τα επόμενα χρόνια. Τον Ιούνιο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, είδε στο διαδίκτυο μια διαφήμιση για μια εταιρεία που ονομαζόταν EverFX.
Εκείνη την εποχή, η EverFX ήταν ένας από τους κύριους χορηγούς της κορυφαίας ισπανικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Σεβίλλης. Τα αστέρια του συλλόγου είχαν διαφημίσει την πλατφόρμα συναλλαγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και – η Τζέιν όπως έλεγξε – ρυθμιζόταν από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Tz;ein έστειλε μήνυμα στην EverFX μέσω της ιστοσελίδας της και την κάλεσαν πίσω και τη συνέδεσαν με κάποιον που της είπαν ότι ήταν ανώτερος διαπραγματευτής. Της είπε ότι τηλεφωνούσε από την Οδησσό, στην Ουκρανία, και το όνομά του ήταν «Ντέιβιντ Χαντ». Η προφορά του ακουγόταν ανατολικοευρωπαϊκή, είπε η Τζέιν, αλλά δεν μπορούσε να την προσδιορίσει.
“Ήξερε πραγματικά τα πράγματα, ήξερε πώς λειτουργούσαν όλες οι αγορές”, είπε. “Πραγματικά μπήκα σε αυτό.”
Σύντομα μιλούσαν σχεδόν κάθε πρωί και η Τζέιν αποκάλυπτε συγκεκριμένα πράγματα για τα οποία χρειαζόταν χρήματα – ακριβές επισκευές στο σπίτι της, ένα μαξιλάρι για τη σύνταξή της. Ο Χαντ τα χρησιμοποιούσε εναντίον της, είπε, λέγοντάς της ότι συγκεκριμένες δουλειές «θα βοηθούσαν το μέλλον της».
Τους επόμενους μήνες, η Τζέιν επένδυσε περίπου 15.000 λίρες. Αλλά οι συναλλαγές της δεν πήγαιναν καλά. Ο Χαντ τη συμβούλεψε να αποσύρει τα χρήματά της και να επενδύσει σε μια διαφορετική πλατφόρμα συναλλαγών, την BproFX, όπου θα μπορούσε να έχει καλύτερες αποδόσεις.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η Τζέιν εμπιστευόταν πλήρως τον Ντέιβιντ Χαντ. «Ένιωθα ότι τον ήξερα καλά και πίστευα ότι είχε το συμφέρον μου στο μυαλό του. Έτσι συμφώνησα να κινηθώ όπως μου είπε» σημείωσε η ίδια.
Αυτό που δεν γνώριζε ήταν ότι η BproFX ήταν μια μη ρυθμιζόμενη, υπεράκτια οντότητα με έδρα τη Ντομίνικα. Στην πραγματικότητα, το ρυθμιστικό καθεστώς της EverFX στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν την εμπόδιζε να εξαπατά Βρετανούς πολίτες, αλλά η μετάβαση στην BproFX θα αφαιρούσε από την Τζέιν ακόμη και την ελάχιστη προστασία που μπορεί να της παρείχε η βρετανική νομοθεσία. Το BBC βρήκε αρκετά θύματα που μεταφέρθηκαν σε μη ρυθμιζόμενες εταιρείες με αυτόν τον τρόπο.
Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Τζέιν συμφώνησε να βάλει 20.000 λίρες στην BProFX και ο Χαντ την καθοδήγησε μέσω διαφόρων συναλλαγών κατά τους επόμενους μήνες. Αλλά με κάποιο τρόπο συνέχισε να χάνει χρήματα.
Άλλα θύματα δήλωσαν στο BBC ότι εξαπατήθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Ο Λονδρέζος Μπάρι Μπάρνετ είπε ότι άρχισε να επενδύει αφού είδε μια διαφήμιση για την EverFX, αλλά μετά από μερικά πρώτα κέρδη, έχασε ξαφνικά πάνω από 10.000 λίρες μέσα σε 24 ώρες. Ο σύμβουλος τον πίεσε να βάλει άλλες 25.000 λίρες για να βγει ο ίδιος από τη μαύρη τρύπα.
«Δέχθηκα πάρα πολλά τηλεφωνήματα μέσα σε διάστημα περίπου δύο ωρών. Οι άνθρωποι με παρακαλούσαν να βάλω κι άλλα χρήματα» είπε ο ίδιος.
Η Τζέιν αντιμετώπισε παρόμοιες πιέσεις από τον Ντέιβιντ Χαντ. «Μου έλεγε συνεχώς ότι όσο περισσότερα βάζω τόσο περισσότερα μπορώ να ανακτήσω» είπε.
Αντ’ αυτού, και οι δύο αποφάσισαν τελικά να τα παρατήσουν. Ο Μπάρι είχε χάσει 12.000 λίρες, η Τζέιν 27.000 λίρες.
Και οι δύο έκαναν δεκάδες τηλεφωνήματα, κυνηγώντας τις απώλειές τους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο Ντέιβιντ Χαντ σταμάτησε να απαντά στις κλήσεις της Τζέιν. Ήξερε ότι είχε χάσει τα πάντα.
«Η μέρα που το συνειδητοποίησα, ήταν τα γενέθλιά μου. Ήταν η πανδημία, και η οικογένειά μου είχε οργανώσει μια μικρή υπαίθρια συγκέντρωση και μου έφερε μια τούρτα και προσπαθούσα να είμαι χαρούμενη, αλλά ένιωθα τόσο ταπεινωμένη. Ένιωθα ότι δεν ήθελα να ζω» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Θα περνούσαν μήνες μέχρι να βρει το κουράγιο να πει σε κάποιον τι είχε συμβεί.
Συνδέοντας τα κομμάτια
Οι δραστηριότητες του ομίλου Milton έχουν διερευνηθεί στο παρελθόν, από τη σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter» και άλλες, αλλά το BBC θέλησε να εντοπίσει τα ανώτερα στελέχη πίσω από την παγκόσμια απάτη.
Ξεκινήσαμε χτενίζοντας τα δημόσια διαθέσιμα εταιρικά έγγραφα για να χαρτογραφήσουμε τις συνδέσεις μεταξύ των εταιρειών του ομίλου Milton. Πέντε ονόματα εμφανίζονταν ξανά και ξανά, που αναφέρονταν ως διευθυντές των εμπορικών πλατφορμών Milton ή των υποστηρικτικών τεχνολογικών εταιρειών – Ντέιβιντ Τοντούα, Ράτι Τσελίτζε, Γκούραμ Γκογκεσβίλι, Τζόζεφ Μγκελάντζε και Μάικλ Μπενιμίνι.
Συνδέσαμε τα πέντε ονόματα στα Panama Papers, μια τεράστια διαρροή του 2016 που περιγράφει λεπτομερώς τις υπεράκτιες εταιρείες, και ανακαλύψαμε ότι τέσσερις από αυτούς – ο Τσελίτζε, ο Γκογκεσβίλι, ο Μγκελάντζε και ο Μπενιμίνι – ήταν καταχωρημένοι ως διευθυντές ή ανώτερα στελέχη σε μια ομάδα συνδεδεμένων υπεράκτιων εταιρειών ή θυγατρικών εταιρειών που προϋπήρχαν του ομίλου Milton.
Πολλές από αυτές τις εταιρείες που δεν ανήκαν στη Milton, οδηγούσαν με κάποιο τρόπο σε ένα πρόσωπο: Ντέιβιντ Κεζερασβίλι, πρώην κυβερνητικό στέλεχος της Γεωργίας, ο οποίος διετέλεσε για δύο χρόνια υπουργός Άμυνας της χώρας.
Ο Κεζερασβίλι απολύθηκε από υπουργός Άμυνας και αργότερα καταδικάστηκε ερήμην για υπεξαίρεση κρατικών κονδυλίων ύψους άνω των 5 εκατ. ευρώ. Κατά τη στιγμή της καταδίκης του, ζούσε στο Λονδίνο και το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε αίτημα της Γεωργίας για την έκδοσή του.
Δεν υπήρχαν δημόσια διαθέσιμα έγγραφα που να συνδέουν τον Κεζερασβίλι πριν από το – υπό διερεύνηση – δίκτυο, αλλά όταν εξετάσαμε τα Panama Papers, το όνομά του εμφανίστηκε ξανά και ξανά, ταυτοποιώντας τον είτε ως ιδρυτή των μητρικών εταιρειών του δικτύου είτε ως έναν από τους αρχικούς μετόχους τους. Στο παρασκήνιο, ο Kezerashvili φαινόταν να βρίσκεται στο κέντρο αυτού του δικτύου.
Όσον αφορά στον όμιλο Milton, ομοίως δεν υπήρχε καμία δημόσια διαθέσιμη τεκμηρίωση που να συνδέει τον Κεζερασβίλι με τις εταιρείες απάτης και δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι είχε άμεσο οικονομικό συμφέρον στις εταιρείες του ομίλου Milton.
Ωστόσο, αρκετοί πρώην υπάλληλοι των εταιρειών που συνδέονται με τη Milton, μας είπαν εμπιστευτικά ότι είχαν άμεσες συναλλαγές με τον Κεζερασβίλι και γνώριζαν ότι εμπλέκεται στον όμιλο Milton.
Ο Κεζερασβίλι προωθούσε συχνά τις πλατφόρμες συναλλαγών απάτης στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο LinkedIn, έχει χρησιμοποιήσει τον λογαριασμό του σχεδόν αποκλειστικά για να προωθεί θέσεις εργασίας και να μοιράζεται αναρτήσεις σχετικά με εταιρείες που συνδέονται με τη Milton.
Το BBC μπόρεσε να βρει μια σειρά από άλλα στοιχεία που συνδέουν τον πρώην υπουργό Άμυνας με τις μάρκες Milton. Αρκετές εταιρείες που ανήκουν στον Κεζερασβίλι χρησιμοποιούσαν έναν ιδιωτικό διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον οποίο οι μόνοι άλλοι χρήστες ήταν εταιρείες του ομίλου Milton. Η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων του, η Infinity VC, κατείχε το branding και τους διαδικτυακούς τομείς για εταιρείες που παρείχαν τεχνολογία πλατφόρμας συναλλαγών στους απατεώνες.
Ο Κεζερασβίλι είναι επίσης ιδιοκτήτης ενός κτηρίου γραφείων στο Κίεβο, στο οποίο στεγάζονταν τόσο το τηλεφωνικό κέντρο της απάτης που πουλούσε την EverFX όσο και οι εταιρείες τεχνολογίας που παρείχαν το λογισμικό, γραφεία στα οποία η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο τον Νοέμβριο. Είναι επίσης ιδιοκτήτης ενός κτιρίου γραφείων στην Τιφλίδα που περιείχε κάποιες από τις ίδιες εταιρείες τεχνολογίας.
Όταν το BBC εξέτασε τα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκαν στους τέσσερις προαναφερθέντες άνδρες της ομάδας Milton, κατέστη σαφές από τις φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί από γαμήλια πάρτι και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις ότι όλοι τους είχαν στενούς κοινωνικούς δεσμούς με τον Κεζερασβίλι. Ο Κεζερασβίλι είναι φίλος στο Facebook με τουλάχιστον 45 άτομα που συνδέονται με τις απάτες του ομίλου Milton, και ένα από τα τέσσερα ανώτερα στελέχη που ταυτοποίησε το BBC είναι ξάδελφός του.
Το BBC εντόπισε τον Κεζερασβίλι στην έπαυλή του στο Λονδίνο, αξίας 18 εκατομμυρίων λιρών, και ζήτησε να του μιλήσει, αλλά μας είπαν ότι δεν ήταν διαθέσιμος. Ο ίδιος δήλωσε στο BBC μέσω των δικηγόρων του ότι αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη με την ομάδα Milton ή ότι αποκόμισε οικονομικά οφέλη από τις απάτες. Είπε ότι η EverFX ήταν, εξ όσων γνωρίζει, μια νόμιμη επιχείρηση και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι άλλες συνδέσεις που βρήκαμε με τα άτομα, «δεν αποδεικνύουν τίποτα».
Ο κ. Τσελίτζε και ο κ. Γκογκεσβίλι αρνήθηκαν επίσης τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η EverFX ήταν μια νόμιμη, ρυθμιζόμενη πλατφόρμα. Αρνήθηκαν πως γνώριζαν τον όμιλο Milton ή οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της EverFX και των εμπορικών σημάτων που εντοπίστηκαν, τα οποία, όπως είπαν, είχαν κάνει κατάχρηση του πηγαίου κώδικα και του εμπορικού σήματος της EverFX για να προκαλέσουν σύγχυση στους χρήστες. Είπαν ότι η EverFX δεν είχε ποτέ πορτοφόλι κρυπτογράφησης και δεν είχε κανέναν έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο οι τρίτοι επεξεργαστές πληρωμών της κατεύθυναν τα κεφάλαια.
Ο κ. Μγκελάντζε αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες μας, λέγοντάς μας ότι δεν είχε ποτέ στην κατοχή του τηλεφωνικά κέντρα που να πωλούν με δόλο επενδύσεις και δεν έχει καμία γνώση του ομίλου Milton.
Ο κ. Μπενιμίνι δεν απάντησε στις ερωτήσεις μας.
Η EverFX αρνήθηκε τους ισχυρισμούς μας, λέγοντας ότι είναι μια νόμιμη και ρυθμιζόμενη πλατφόρμα όπου οι κίνδυνοι εξηγούνται πλήρως. Είπαν ότι είχαν ερευνήσει την περίπτωση του Μπάρι Μπάρνετ και διαπίστωσαν ότι ήταν υπεύθυνος για τις απώλειές του.
Για την περίπτωση της Τζέιν, μας είπαν ότι οι απώλειές της ήταν αποτέλεσμα της μετακίνησής της σε μια μη συνδεδεμένη εταιρεία. Είπαν ότι είχαν συνεργαστεί πλήρως με την FCA και ότι δεν υπήρχαν εκκρεμείς καταγγελίες από τις ρυθμιστικές Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η FCA δήλωσε ότι η EverFX απαγορεύτηκε από τον οργανισμό το 2021, μαζί με άλλες παρόμοιες εμπορικές εταιρείες.
Η ποδοσφαιρική ομάδα της Σεβίλλης δήλωσε στο BBC μόνο ότι μόλις έληξε το συμβόλαιό της με την EverFX, δεν είχε πλέον καμία επαφή με την εταιρεία.
Photo credits: Shutterstock