Πολλές αποκαλύψεις και ενδιαφέρουσες ατάκες για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Action24.

Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε έναν άτυπο μήνα του μέλιτος, αφού μετά από δυόμιση χρόνια πολλών εντάσεων και προκλήσεων από την τουρκική πλευρά, έπρεπε να επέλθει ένας σεισμός με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Σε αυτή την περίσταση, η Ελλάδα λειτούργησε με κριτήριο την ανθρωπιά, αφήνοντας στην άκρη στρατηγικές και γεωπολιτικές διεκδικήσεις. Κι αυτό, φαίνεται να εκτιμήθηκε από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο σεισμός άλλαξε τα πάντα

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχουν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, πάντοτε σε εγκάρδιο κλίμα, τις τελευταίες εβδομάδες και ο Έλληνας Υπ. Εξ. εξήγησε πως τα πράγματα βρίσκονται σε ήρεμα νερά, αλλά θέλει να δει και τι θα γίνει μετά τις τουρκικές εκλογές.

«Εκεί θα δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης που θα προκύψει από την κρίση του τουρκικού λαού και πώς θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε μπροστά. Και κάτι παραπάνω: δεν υπάρχει καν τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Υπάρχει γενικά μια πλήρης αλλαγή της τουρκικής στάσης, Έχει αλλάξει ρητορική. Δεν εκτοξεύονται ούτε ύβρεις, ούτε απειλές, ούτε οτιδήποτε άλλο εναντίον της Ελλάδας».

Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Δένδιας, ο σεισμός στην Τουρκία και η τραγωδία στα Τέμπη, κατάφεραν να αφαιρέσουν τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς για τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών στο διάστημα από την ανακήρυξη των εκλογών μέχρι τη νέα κυβερνητική μέρα.

«Βεβαίως, πηγαίνουμε προς εκλογές. Δεν είναι τώρα η στιγμή για να υπάρξει ευρεία συζήτηση. Αυτό είναι κάτι που θα ακολουθήσει την κρίση των κοινωνιών και των δύο χωρών. Όμως, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αυτά τα κανάλια επικοινωνίας που μπορούν να επιτρέψουν στις χώρες μας να πάνε προς στις εκλογές με ήρεμα νερά. Κάτι που εδώ, για να είμαστε ειλικρινείς, για κάποιους μήνες ήταν απόλυτο ζητούμενο. Ψάχναμε να δούμε πώς θα καταφέρουμε κάτι τέτοιο και ανησυχούσαμε πάρα πολύ για το μεσοδιάστημα μεταξύ των πιθανών δύο εκλογών στην Ελλάδα».

Η κρίση του 2020

Το παρόν status quo είναι σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ίσχυε μέχρι και το τέλος του 2022, τόσο σε επίπεδο ρητορικής, όσο και στον τρόπο που ο Ερντογάν χρησιμοποιούσε τους πρόσφυγες για να προκαλέσει αναταραχή στην ελληνική κοινωνία και πολιτική.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του κ. Δένδια για το τι επικρατούσε το καλοκαίρι του 2020, όταν ο Ερντογάν εξέδιδε απανωτές Navtex για το Oruc Reis και όλο το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας ήταν επί ποδός.

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για όλους τους Έλληνες. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τις ένοπλες δυνάμεις, για την ηγεσία τους, ήταν πάρα πολύ δύσκολο και για μένα. Δεν έχει νόημα να θυμηθώ ή να αποκαλύψω επεισόδια. Κάποια είναι γνωστά, κάποια δεν είναι γνωστά. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν φορές που φτάσαμε πολύ κοντά σε σημείο, να πούμε, μη επιστροφής. Παρά ταύτα, χάρη σε σώφρονες χειρισμούς, και από τις δύο πλευρές, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Και είμαστε σήμερα εδώ πού είμαστε. Αυτό που είναι νομίζω πάρα πολύ σημαντικό, είναι να μην επανέλθουμε σε εκείνο το διάστημα. Νομίζω είναι καλό, όλοι, να ξεχάσουμε εκείνο το διάστημα».

Οι ελληνικές εκλογές

Για τις επερχόμενες ελληνικές εκλογές, ο Νίκος Δένδιας έθεσε τον στόχο της Νέας Δημοκρατίας.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει μπροστά της μία περίοδο επαρκή, πέντε εβδομάδες, για να εξηγήσει στην ελληνική κοινωνία αυτό που βαθιά πιστεύει. Ότι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό, ο οποίος είναι αρχηγός. Eμείς αυτό το οποίο θέλουμε είναι να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι πρέπει να επιλέξει εμάς. Πρέπει να δώσει στον Μητσοτάκη μία δεύτερη τετραετία. Αυτό θα επιδιώξουμε. Νομίζω ότι έχουμε μία σημαντική πιθανότητα να το κάνουμε σωστά, να το κάνουμε καλά, με απόλυτο σεβασμό στην κρίση του ελληνικού λαού. Ο λαός είναι το αφεντικό μας».