Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε, την Τετάρτη (22/03), το Βελιγράδι έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Μάλιστα, ο Σέρβος Πρόεδρος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Νίκου Δένδια, με τον υπουργό Εξωτερικών να τονίζει τις ιστορικές σχέσεις των δύο βαλκανικών χωρών.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Είχαμε σήμερα μια εκτεταμένη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον οποίο ευχαριστώ για το γεύμα που παρέθεσε. Η συζήτηση αναφερόταν κυρίως στον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, μετά την τελευταία συμφωνία. Επίσης, του μετέφερα τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, και είχαμε την ευκαιρία ενός εκτεταμένου διαλόγου για το πώς θα μπορούσαν τα συμπεράσματα αυτού του Διαλόγου να εφαρμοστούν».

Ακόμα, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συνομιλητής, ιστορικός φίλος της Σερβίας, ένας συνομιλητής ο οποίος έχει έναν ρόλο να παίξει με μια πολύ περιορισμένη ατζέντα, αλλά πολύ σημαντική ατζέντα, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη βαλκανική χερσόνησο».

Επίσης, κατά τη συνάντησή του με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Νίκος Δένδιας τον συνεχάρη για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που επετεύχθη στη Οχρίδα.

Κατόπιν, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Ε.Ε. για περαιτέρω πρόοδο στον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, με στόχο τη σύναψη μιας συνολικής και νομικά δεσμευτικής Συμφωνίας. Η συζήτηση περιελάμβανε, μάλιστα, και περιφερειακές εξελίξεις καθώς και την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Photo credits: Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας