Στο 2ο εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της, Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, στέκεται η Deutsche Welle σε άρθρο της με τίτλο «ηχηρή νίκη των Συντηρητικών στην Ελλάδα». Το γερμανικό δίκτυο αναπαράγει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μπροστά «σε ένα πλήθος που ζητωκραύγαζε έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του» όπως χαρακτηριστικά γράφει.

Η Deutsche Welle κάνει ειδική μνεία στο κομμάτι εκείνο της ομιλίας του που είπε πως η παράταξή του έχει πλέον «ασφαλή πλειοψηφία για να θεσπίσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις». Ενώ δεν θα μπορούσε να μην αναφέρει τι άλλαξε (ο εκλογικός νόμος δηλαδή) και αυτή τη φορά η Ν.Δ. μπόρεσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και στο γιατί δεν είχε επιδιώξει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση συνασπισμού την προηγούμενη φορά.

Κατά τα άλλα, το γερμανικό δίκτυο όπως νωρίτερα και ο Guardian τονίζει το χειρότερο αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου και στέκεται στις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου («Προφανώς πρόκειται για μια μεγάλη ήττα»). Επίσης, καταγράφει τα υπόλοιπα αποτελέσματα, χαρακτηρίζοντας «υπερεθνιστικό» το κόμμα των Σπαρτιατών.

Deutsche Welle: «Νίκη του Μητσοτάκη λόγω της ανάκαμψης της Ελλάδας από τη χρηματοπιστωτική κρίση»

«Οι εκλογές διεξήχθησαν μετά από ένα ναυάγιο μεταναστών στις 14 Ιουνίου στο οποίο εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδειχναν ισχυρές προοπτικές νίκης για τον συντηρητικό Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2019.

Οι περισσότεροι αναλυτές αποδίδουν την ισχυρή θέση της ΝΔ στη σταδιακή ανάκαμψη της χώρας από τη χρηματοπιστωτική κρίση της περίπου μιας δεκαετίας. Η πρώτη θητεία του Μητσοτάκη σημαδεύτηκε από την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και την πτώση των ποσοστών ανεργίας στη χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται πολύ πίσω από το κυβερνών κόμμα. Ο Τσίπρας έχει ασκήσει κριτική στον Μητσοτάκη για ένα σκάνδαλο υποκλοπών και για τη μετανάστευση. Η υποστήριξη προς το κόμμα του έπεσε το 2019 αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την Ελλάδα σε μερικά από τα πιο ταραχώδη χρόνια της κρίσης χρέους», αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ενός Μέσου με έδρα τη Βόννη.