Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η Άννα Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα που άφησε πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα του είναι ότι ουσιαστικά στέρησε την ουτοπία της Αριστεράς».
«Δεν υπάρχει πια ούτε το όνειρο ούτε η ουτοπία της Αριστεράς. Υπήρξε απομυθοποίηση και θα έλεγα ουσιαστικά όλη η κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από αυτούς που δεν κατανοούν πια απολύτως την κοινωνία, μπήκε περισσότερο στη φάση του ρεαλισμού και της λογικής» συνέχισε η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρώην υπουργός, εκτιμώντας ότι σίγουρα «θα μπούνε σε μια μεγάλη φάση περιδίνησης, η οποία θα οδηγήσει σε μια σχετική αναδιοργάνωση με ένα κόμμα το πολύ-πολύ με τα ποσοστά που έχει σήμερα ή σε μια διάσπαση».
Επιπλέον, η κ. Διαμαντοπούλου περιέγραψε το νέο πολιτικό τοπίο, στο οποίο «η κυβέρνηση ουσιαστικά αυτή τη στιγμή είναι μόνη της». Από τη μια πλευρά, σημείωσε, η Πλεύση Ελευθερίας, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να δημιουργήσουν αυτή τη στιγμή έναν πόλο.
«Άρα, αριστερά του κυβερνώντος κόμματος δεν υπάρχει ένας πόλος ο οποίος μπορεί να ασκήσει αυτή τη στιγμή αξιόπιστη αντιπολίτευση ώστε να δημιουργήσει πρόβλημα και δυσκολία στη Βουλή, στην κοινωνία ή οπουδήποτε αλλού.
Και από την άλλη πλευρά, από τη δεξιά του, έχει οριοθετήσει, αυτό είναι το σημαντικό, έχει βάλει σύνορα με την Ακροδεξιά, όπου έχουμε την Ακροδεξιά σε όλες της τις εκφάνσεις.
Δηλαδή έχουμε το παραεθνικό, έχουμε το παραθρησκευτικό, έχουμε το συνωμοσιολογικό, έχουμε όλες τις εκφάνσεις αυτού του ρεύματος που παρουσιάστηκε και στην Αμερική και στη Γαλλία και στην Ιταλία και που στην Αμερική εκφράστηκε και στην εξουσία με τον Τραμπ».
«Αυτά τα -παρα, τα οποία εκφράζουν προβλήματα στην κοινωνία, δεν είναι να τα βλέπουμε ως ανθρώπους οι οποίοι είναι διαφορετικοί απλώς από τον υπόλοιπο κόσμο, είναι περιθωριοποιημένα στρώματα σε μεγάλο βαθμό και άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμμονές και διαβάζουν την πραγματικότητα διαφορετικά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου.
Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε πως «μια κυβέρνηση χωρίς αντίπαλο πόλο δεν την κάνει καλύτερη, της δίνει περισσότερες ευκαιρίες να προχωρήσει στο πρόγραμμά της για το οποίο έχει ψηφιστεί, αλλά την ίδια στιγμή τη χαλαρώνει πολύ».
«Μια καλή αντιπολίτευση κάνει μια καλή κυβέρνηση. Η έλλειψη αντιπολίτευσης φοβάμαι ότι θα δημιουργήσει προβλήματα εσωτερικής αντιπολίτευσης στο μεγάλο κόμμα ή ελάσσονος προσπάθειας» υποστήριξε.
Αιχμές Διαμαντοπούλου στο ΠΑΣΟΚ
Η κ. Διαμαντοπούλου, σχετικά με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, διευκρίνισε ότι οφείλει να αλλάξει παντελώς τον λόγο του. «Δηλαδή, η ιστορία της νοσταλγίας, του “ελάτε στο σπίτι σας”, ότι “ο Ανδρέας ζει”, ότι “με φλάμπουρα και σημαίες θα επηρεάσουμε” ή θα μαλώσουμε για το πού ανήκει ο Ανδρέας Παπανδρέου, με άλλα κόμματα, είναι μια παρωχημένη συζήτηση η οποία δεν ξέρω αν εκτίμησαν σε πρώτη φάση ότι θα συσπειρώσουν μια βάση, αλλά αυτό που θα πρέπει να γίνει, για να μπορέσει ουσιαστικά να γίνει ο άλλος πόλος, είναι να μιλήσει για τα τέσσερα μεγάλα ζητήματα που είναι μπροστά μας: δηλαδή τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό που συρρικνώνει τη χώρα και αλλάζει τα δεδομένα της οικονομίας και το θέμα της αλλαγής στην αγορά εργασίας. (…)
Επομένως, διαφορετική αντίληψη για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα. Είναι τόσο διαφορετικά τα προβλήματα από αυτά που συζητήθηκαν στις εκλογές, που νομίζω πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκια πάρα πολύ μεγάλα» ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου.
«Όταν λες “εγώ είμαι η αξιόπιστη αντιπολίτευση”, πρέπει να εξηγήσεις το γιατί. Γιατί οι αυτοπροσδιορισμοί δεν αρκούν. Και βεβαίως δεν συντάσσεις κόσμο λόγω του παρελθόντος. Ούτε γιατί εσύ δηλώνεις ότι είσαι ηθικά άμεμπτος ή δεν έχεις θιγεί από την κυβερνητική θητεία ή γιατί είσαι νέος. Αυτά είναι αυτοπροσδιορισμοί που δεν πείθουν κανέναν» συμπλήρωσε.
Η εκδίκηση της αποικιοκρατίας στη Γαλλία
Αναφερόμενη στο τι συμβαίνει στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «αυτό που συμβαίνει χρόνια τώρα, γιατί δεν είναι ξαφνικό γεγονός, είναι η εκδίκηση της αποικιοκρατίας».
«Ίσως να ακούγεται πολύ τραγικό, αλλά η Γαλλία μετά την ιστορία της Αλγερίας υποδέχτηκε πολύ μεγάλους αριθμούς ανθρώπων κυρίως από τη Βόρεια Αφρική, Αλγερινούς αλλά και Μαροκινούς και ανθρώπους από τη Βόρεια Αφρική.
Το πρόβλημα ένταξης αυτών των πληθυσμών απασχόλησε πάρα πολύ το γαλλικό κράτος, δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι η Γαλλία δεν προσπάθησε, γιατί είναι μια πραγματικά από τις πολύ σοβαρές δημοκρατίες σε παγκόσμιο επίπεδο, να ενσωματώσει ως Γάλλους πολίτες αυτούς τους πληθυσμούς. Και σήμερα η Γαλλία, σε σύγκριση με ό,τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ένα από τα καλύτερα κοινωνικά κράτη με πολύ υψηλή επιδοματική πολιτική, ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας, έχει νούμερο ένα πολιτική υποστήριξης των παιδιών από τη στιγμή που γεννιούνται.
Παρ’ όλα αυτά, δεν υπήρξε ενσωμάτωση των πληθυσμών και των πληθυσμών που έρχονται, και αυτό είναι πολύ κατανοητό εάν δει κανείς τα προάστια και τις γειτονιές που θυμίζουν γκέτο και τα οποία έχουν πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα διαλυμένων οικογενειών και κυρίως εφήβων οι οποίοι είναι χωρίς ελπίδα», ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου.
Όπως είπε στη συνέχεια, η ενσωμάτωση πολλές φορές δεν επιτυγχάνεται, λόγω προβλημάτων και στις δύο μεριές της κοινωνίας. «Δηλαδή, οι κοινότητες που έρχονται στις νέες χώρες, στις νέες πατρίδες τους, θέλουν πολλές φορές όχι μόνο να διατηρήσουν στο ακέραιο χαρακτηριστικά τα οποία είναι αντίθετα με το Σύνταγμα της χώρας στην οποία πάνε, με το πιο κλασικό που ξέρουμε που είναι το θέμα της ισότητας των φύλων και του ρόλου του άνδρα και της γυναίκας στην κοινωνία και από την άλλη πλευρά οι κοινωνίες υποδοχής δείχνουν χαρακτηριστικά ρατσιστικά και ουσιαστικά υποτιμούν τους ερχόμενους. Αυτές τις δύο όψεις τις συναντούμε σε όλες τις κοινωνίες», σημείωσε η πρώην υπουργός.