Εκλογή προέδρου στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου αφού πρώτα πραγματοποιηθεί στις 3 του ίδιου μήνα το διαρκές συνέδριο, αποφάσισε το απόγευμα της Κυριακής η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνεδρίαση επικράτησε μετά από ονομαστική ψηφοφορία η πρόταση της Ράνιας Σβίγκου και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, καθώς την υιοθέτησαν 160 στελέχη του κόμματος από τα συνολικά 252 που ψήφισαν. Η αντιπρόταση που προέβλεπε διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου, Εκτάκτου Συνεδρίου στις 24 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου στις 26 Νοέμβρη και την οποία στήριξαν οι Διονύσης Τεμπονέρας, Παύλος Πολάκης, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Κατερίνα Νοτοπούλου και Θάνος Μωραΐτης, έλαβε κάτι περισσότερες από τις μισές ψήφους (88). Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι δύο ψήφισαν «παρών» και άλλοι δύο λευκό.

Αυτό που έχει σημασία μετά τη χθεσινή διαδικασία και προκύπτει από διάφορες δηλώσεις που έγιναν, αλλά και από το παρασκήνιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ενωμένος από αυτή τη διαδικασία, έστω και αν παρατηρούνται διάφορες παραφωνίες που έρχονται ως προσωπικές επιλογές στελεχών.

Η κούρσα των τεσσάρων (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας) θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρου του κόμματος, που θα έχει εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Αρχικά να συγκρατήσει τον δημοσκοπικό κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ, εν συνεχεία να διαχειριστεί τις δύο διαδοχικές βαριές ήττες αλλά και τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να σπάσει αυγά για να αλλάξουν τα δεδομένα μέσα στο κόμμα και σε δεύτερο χρόνο να αρχίσει να κερδίζει ξανά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Δεν είναι και λίγα τα μέτωπα…