Περιεχόμενα
Τα πιθανά ή, έστω, λιγότερο πιθανά σενάρια για την κάλπη της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου ή για την (αναμενόμενη) δεύτερη αναμέτρηση στις 2 Ιουλίου είναι πολλά; Όχι, είναι μετρημένα. Βεβαίως, ως τότε υπάρχει μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι η συμπεριφορά της σημερινής «γκρίζας ζώνης» ψηφοφόρων (ήτοι, των αναποφάσιστων), το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα πιάσουν το όριο του 3% για την εκλογή τους στο Κοινοβούλιο αλλά και η παρουσία (ή όχι) του ακροδεξιού μορφώματος Κασιδιάρη.
Διαβάστε επίσης: Από την απλή αναλογική, στην ενισχυμένη της δεύτερης κάλπης
Τα κόμματα αφήνουν στην άκρη εκτιμήσεις και αριθμούς, εστιάζοντας στους εκλογικούς στόχους τους: η ΝΔ ζητάει «ισχυρή, καθαρή εντολή» στις 21 Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την πρωτιά, το ΠΑΣΟΚ ένα ισχυρό, διψήφιο ποσοστό – αλλά και τα σενάρια της συγκυβέρνησης δίνουν και παίρνουν.
Ποσοστά και έδρες
Σύμφωνα με τρεις πρόσφατες δημοσκοπήσεις (της Metron Analysis για το Mega, της GPO για το Star και της Pulse για τον ΣΚΑΪ) οι εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών κυμαίνονται ως εξής:
- Νέα Δημοκρατία 105 με 115 έδρες
- ΣΥΡΙΖΑ 86 με 97 έδρες
- ΠΑΣΟΚ 35 με 38 έδρες
- ΚΚΕ 20 με 5 έδρες
- Ελληνική Λύση 13 με 17 έδρες
- ΜέΡΑ25 12 με 16 έδρες
- Ελληνες 13-15 έδρες (αν πάρει άδεια συμμετοχής)
Τα σενάρια
Σε αυτό το σκηνικό, αναδεικνύονται τρία βασικά σενάρια για τη συγκρότηση κυβέρνησης είτε μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής είτε μέσω της ενισχυμένης (στις 2 Ιουλίου) που έχει κλιμακωτό μπόνους εδρών.
1. Αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας – κι αυτή στη δεύτερη αναμέτρηση, αφού με απλή αναλογική είναι αδύνατη η επίτευξη του απαιτούμενου ποσοστού 45%-47%. Ο στόχος είναι το 37,5%+ για τις 2 Ιουλίου, εξ ου και ο πρωθυπουργός εντείνει τα μηνύματά του κατά της χαλαρής ψήφου στις 21 Μαΐου (θεωρεί αλληλένδετες της δύο Κυριακές).
2. Συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ακόμα και από τις πρώτες εκλογές. Προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο φαίνεται πως είναι αφενός η Χαριλάου Τρικούπη να πετύχει το μέγιστο των προσδοκιών της (ήτοι, διψήφιο ποσοστό), αφετέρου η Πειραιώς να κινηθεί πολύ χαμηλότερα των επιδιώξεών της, όχι πάνω του 32-33% δηλαδή. Δυνητικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να συγκροτήσουν κυβέρνηση, φτάνοντας στις 152 έδρες σε εξακομματική Βουλή και στο 8,5% το ποσοστό των Βουλής κομμάτων.
3. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, το γνωστό σενάριο της «κυβέρνησης των ηττημένων» – αν και οι αριθμοί είναι σκληροί. Αν τυχόν πιάσουν το maximum των εδρών βάσει των τελευταίων γκάλοπ (93, 38 και 16) τότε φτάνουν στις 151 και δύναται να συγκυβερνήσουν μετά την πρώτη Κυριακή. Είναι το λεγόμενο σενάριο «προοδευτικής διακυβέρνησης» που προμοτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
4. Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ενα τέτοιο σενάριο μπορεί να γίνει εφικτό μόνο μετά τις εκλογές τις 2 Ιουλίου, μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και μόνο αν το ΠΑΣΟΚ έχει όντως διψήφιο ποσοστό.
5. Συγκυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ακραίο μεν αλλά αν τυχόν (πάντα μετά τις 2 Ιουλίου) το ΠΑΣΟΚ αρνηθεί να μπει σε συγκυβέρνηση είτε με τη ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η μόνη άλλη εναλλακτική είναι η συνεργασία των πρώτων δύο κομμάτων! Και δεν αποκλείει κανείς, με την πίεση της μη ακυβερνησίας που θα βάλει τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια, να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι. Ακραίο μεν, σενάριο δε.
6. Τρίτη κάλπη. Αν και οι περισσότεροι στην κυβέρνηση διατείνονται πως «δεν υπάρχουν πρώτες, δεύτερες και τρίτες κάλπες, αλλά μόνο μία κρίσιμη αναμέτρηση, αυτή της 21ης Μαΐου» ουδείς μπορεί να το αποκλείσει. Ποιο; Να μην υπάρξει ούτε αυτοδυναμία (της ΝΔ) ούτε συμφωνία για συγκυβέρνηση μετά τις 2 Ιουλίου. Ημερολογιακά, ενδεχόμενη τρίτη αναμέτρηση θα είχε ορίζοντα για τα μέσα με τέλη Αυγούστου, εποχή δύσκολη για αρχαιρεσίες…
Σημαντικός παράγοντας στην οποιαδήποτε εκλογική εξίσωση πάντως είναι ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του εκλογικού σώματος, ο οποίος μπορεί να φέρει ανατροπές…
Photo credits: Eurokinissi