H γεωγραφική εγγύτητα φαίνεται να βοήθησε τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης οι οποίοι προτίμησαν να επισκεφτούν την Ελλάδα για να ψηφίσουν στις φετινές εκλογές. Ήταν μία ιστορική στιγμή γιατί για πρώτη φορά, στήθηκαν κάλπες ελληνικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη. Από τους 85 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 57, ποσοστό συμμετοχής 67%, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Και παρά τον «πυρετό» των εκλογών στην Τουρκία, ο Τύπος στη γειτονική χώρα ασχολήθηκε με τις εκλογές στην Ελλάδα.

Υπάρχουν αναφορές στον τουρκικό Τύπο για το ποιο είναι το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα, τι έλεγαν τις προηγούμενες μέρες οι δημοσκοπήσεις, αν από την πρώτη Κυριακή θα προκύψει κυβέρνηση και αν θα χρειαστεί σε μερικές εβδομάδες νέα εκλογική αναμέτρηση. Όλα αυτά περιγράφονται στα τουρκικά μέσα αλλά όχι στα πρωτοσέλιδα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται πως σε μία εβδομάδα, την Κυριακή 28/5, είναι ο β’ γύρος για τις τουρκικές εκλογές. Το κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογολου επικέντρωσε την προσοχή του στους πρόσφυγες από τη Συρία, λέγοντας ότι θα τους διώξει από την Τουρκία. Σαφώς υπάρχει μία αύξηση στην εθνικιστική ρητορική της αντιπολίτευσης, γιατί τα εθνικιστικά κόμματα ήταν ρυθμιστικός παράγοντας στις εκλογές, αφού πήραν το 25% των ψήφων, προσπαθώντας να αλιεύσει ψήφους από αυτό τον χώρο.

Πάνω από 90% η συμμετοχή στην Κύπρο

Στην Κύπρο, όπου είχαν στηθεί πέντε εκλογικά τμήματα, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές 2023 ξεπέρασε το 90%. Από τους συνολικά 1.462 εγγεγραμμένους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν 1.340, ποσοστό που αναλογεί στο 91,6%. Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας, ψήφισαν 397 από σύνολο 438 εκλογέων. Στο δεύτερο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας την ψήφο τους έδωσαν οι 438 από τους 474. Στη Λεμεσό, από σύνολο 255 εγγεγραμμένων, ψήφισαν οι 227. Ενώ στη Λάρνακα, από σύνολο 212, ψήφισαν οι 198. Τέλος, στην Πάφο, 80 από τα 83 εγγεγραμμένους ψήφισαν για τις εκλογές της Ελλάδας.

Η εικόνα από την Ιταλία, τη Γαλλία

Στην Ιταλία στήθηκαν τρία εκλογικά τμήματα, ενώ 373 άτομα ήταν εγγεγραμμένα στους εκλογικούς  καταλόγους. «Απολύτως ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή διεξήχθησαν οι εκλογές στα τρία εκλογικά τμήματα της Ιταλίας. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας, οι συμπατριώτες μας ταξίδεψαν από όλη την Ιταλία σε Ρώμη, Μιλάνο και Βενετία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεικτική της λαχτάρας των συμπολιτών μας να ψηφίσουν είναι το γεγονός ότι είχαμε προσέλευση ακόμη από τη Σικελία και την Απουλία», δήλωσε στο ΑΠΕ η πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία, Ελένη Σουρανή.

Στη Γαλλία, περίπου 1.000 Έλληνες είχαν εγγραφεί στους καταλόγους για τις εκλογές 2023 και είχαν στηθεί εκλογικά τμήματα στο Παρίσι, το Στρασβούργο, τη Νίκαια και τη Νάντη.