Σε προσωπική πανωλεθρία του Αλέξη Τσίπρα εξελίσσονται και τα κατά τόπους αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να αλλάξει τις δύο από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες στις εκλογές του Ιουνίου σε σχέση μ’ αυτές του Μαϊου, όχι μόνο δεν πέτυχε να αναστρέψει το κλίμα, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με νέα κατάρρευση των ποσοστών. Κάτι που, αν μη τι άλλο, συνεπάγεται και προσωπική αποδοκιμασία. Πιο αναλυτικά:

Στην Α΄ Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε εκ νέου συρρίκνωση των δυνάμεών του. Από το 18,19% που κατέγραψε τον Μάιο βρέθηκε λίγο πάνω από το 16,5% με ενσωματωμένο το 82% των εκλογικών τμημάτων. Η απώλεια μεταφράζεται σε περίπου 5.500 ψήφους.

Το πραγματικό κακό νέο ήταν η περιφέρεια Ρεθύμνου, όπου η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα είχε και ειδικό σκοπό, να υπερκεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει την έδρα και να πριμοδοτηθεί ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός υγείας και από τους ανθρώπους εμπιστοσύνης του πρώην πρωθυπουργού. Εκεί το ΠΑΣΟΚ είχε καταφέρει να επικρατήσει τον Μάιο με διαφορά μόλις 216 ψήφων. Με καταγεγραμμένο το 91% των ψήφων ο ΣΥΡΙΖΑ είδε την πλάτη του ΠΑΣΟΚ με διαφορά σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων κι έχασε περαιτέρω σχεδόν 3.000 ψηφοφόρους, σχεδόν το 10% των συνολικών ψηφοφόρων της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας.

Στην περιφέρεια Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών, που υπήρξε από το 2012 και προνομιακή περιφέρεια για τον ΣΥΡΙΖΑ, η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού δεν έδωσε την απαραίτητη ώθηση. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μοναδικό από τα έξι πρώτα κόμματα της συγκεκριμένης περιφέρειας που έχασε δυνάμεις, έστω και λίγες. Από το 22,73% του Μαϊου έπεσε σε ποσοστό λίγο πάνω από 21% τον Ιούνιο, αλλά με την εκτεταμένη αποχή η διαφορά αυτή μεταφράζεται σε περίπου 17.000 ψηφοφόρους. Βάσει του εκλογικού νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και μία βουλευτική έδρα σε σχέση με τις εκλογές του Μαϊου (δύο έναντι τριών).

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του Μαϊου ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει υποψηφιότητα στην Α’ Πειραιά, τις Σέρρες και τα Δωδεκάνησα. Στον Πειραιά πριν ένα μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σχεδόν το 1/3 της δύναμης που είχε το 2019 και πήρε 18,11% και μόνο μία έδρα. Στις Σέρρες και τα Δωδεκάνησα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει μεν κοινοβουλευτική παρουσία, αλλά κατέληξε δεύτερο με διαφορά πάνω από 30%.