Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον Έλληνα υπηρεσιακό ΥΠΕΞ Βασίλη Κασκαρέλη.

Ο Χακάν Φιντάν είναι ο μέχρι χθες επικεφαλής της ΜΙΤ, τον οποίο ο Ερντογάν τοποθέτησε στη θέση του Τσαβούσογλου, ως ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, στην επικοινωνία τους τέθηκε το ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Από την ελληνική πλευρά ανακοινώθηκε επισήμως μέσω Twitter το τηλεφώνημα Κασκαρέλη – Φιντάν, ενώ αναφέρεται ότι συζητήθηκε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Άλλωστε, ήταν νομοτελειακό οτι ο Έλληνας υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρούσε να έλθει σε συνεννόηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ζητώντας του να ασκήσει την επιρροή του για να μην συνεχιστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του μετά το υπουργικό συμβούλιο που έλαβε χώρα σήμερα στην Αγκυρα, δήλωσε, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ότι «η Τουρκία είναι μεγαλύτερη από την Τουρκία, είναι μεγαλύτερη από τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

«Δεν είμαστε κολλημένοι στα στενά όρια και αυτό φάνηκε από τη συμμετοχή (σ.σ. στην τελετή της ορκωμοσίας του Τούρκου προέδρου το περασμένο Σάββατο) τόσων ηγετών από όλα τα μέρη του κόσμου», συνέχισε ο Τούρκος ηγέτης, ο οποίος επανεξελέγη για μια νέα θητεία στην τουρκική προεδρία στις 28 Μαΐου.

Photo credits: Eurokinissi