Τα εύσημα από τον μεγαλύτερο δανειστή της, παίρνει η Ελλάδα για την οικονομική πρόοδο και τις επιτυχίες της μέσα στη διεθνή κρίση.
Μία εβδομάδα προς τις εκλογές, η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος περιγράφει τα άλματα σε απασχόληση, τουρισμό και δημοσιονομικά έσοδα, που δημιούργησαν τον δημοσιονομικό χώρο που επέτρεψε να δοθεί ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στην ενέργεια διεθνώς.
Υποδεικνύει όμως ταυτόχρονα και ότι πρέπει να συνεχιστεί ο δρόμος της δημοσιονομικής ευθύνης, τον οποίο ακολουθεί η χώρα.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το 2022:
-η Ελλάδα παρουσίασε ισχυρές αντοχές απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία
-η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 5,9%, επιστρέφοντας στα προ-πανδημικά επίπεδα
-το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατακόρυφα
-οι προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν θετικές παρά την «αναμενόμενη» επιβράδυνση το 2023
-τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα
-οι αξιολογήσεις για τη χώρα βελτιώθηκαν καθώς οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έφεραν τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.
Παρόλα αυτά, ο ESM συστήνει να παραμείνει προσηλωμένη η Ελλάδα στη δημοσιονομική σύνεση και την αυστηρή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης.
Η Ελλάδα βγήκε μεν από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο του 2022, καταδεικνύοντας την ουσιαστική οικονομική πρόοδο που κατεγράφη τα τελευταία χρόνια, αλλά το δημόσιο χρέος παραμένει μακροπρόθεσμα μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.
Το «κλειδί» της επιτυχίας
Το «μυστικό» για όλα αυτά, ήταν πως κατέστη εφικτή η πληρωμή των φόρων και ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα αντί για ελλείμματα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ο οποίος διαχειρίστηκε διεθνή δάνεια 190 δισ. ευρώ από τα συνολικά 300 δισ. που χρωστά στη χώρα μας):
-τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν με ρυθμούς ρεκόρ
-τα πρωτογενή πλεονάσματα επέστρεψαν νωρίτερα από το αναμενόμενο, από το 2022 ήδη αντί το 2023.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «το πρωτογενές ισοζύγιο εκτινάχθηκε στο 0,1% του ΑΕΠ, σημαντικά βελτιωμένο από -4,7% του ΑΕΠ το 2021».
Και όλα αυτά «έδωσαν το περιθώριο στην κυβέρνηση να παρέχει εκτεταμένη οικονομική στήριξη στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η προστασία της οικονομίας από τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού» τονίζεται στην Έκθεση.
Την ίδια στιγμή:
· οι δείκτες φερεγγυότητας των τραπεζών παρέμειναν επαρκείς. «Με τη βοήθεια της προστασίας περιουσιακών στοιχείων που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και της ισχυρής επενδυτικής ζήτησης, οι τράπεζες μείωσαν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 8,7%.
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος δείκτης παραμένει σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και τα περισσότερα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πλέον εκτός των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή του δείκτη αφερεγγυότητας».
· το δημόσιο χρέος υποχώρησε κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στο 171%, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση μέσα σε ένα χρόνο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του ευρώ.
«Αξιοσημείωτα επιτεύγματα επίσης ήταν η λειτουργία του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας, η ανάπτυξη στρατηγικής αποεπένδυσης του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου των κρατικών επιχειρήσεων» τονίζεται στην έκθεση.