«Έσπασε» τη σιωπή της η Εύα Καϊλη και μίλησε σε μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για το σκάνδαλο δωροδοκίας Qatargate που είναι κατηγορούμενη.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής που ανυπομονεί να γυρίσει στα καθήκοντά της, δηλώνει πως δεν έλαβε ποτέ χρήματα από το Κατάρ για να επηρεάσει τον μηχανισμό των Βρυξελλών υπέρ της χώρας. Είχε όμως ακόμα μια ιστορία να πει. Όπως υποστήριξε, βρέθηκε στο στόχαστρο των Αρχών επειδή γνώριζε πάρα πολλά για την κυβερνητική κατασκοπεία. Μια ιστορία που περιλαμβάνει υπαινιγμούς πως ίσως η φυλάκισή της είχε πολιτικά κίνητρα.

Η εργασία της για τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus στην Ευρώπη, υποστήριξε, την έβαλε στο στόχαστρο των κυβερνήσεων της ίδιας της Ευρώπης.

«Από τον φάκελο του δικαστηρίου, οι δικηγόροι μου ανακάλυψαν ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες των μελών της ειδικής επιτροπής Pegasus», είπε στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera.

«Το γεγονός ότι τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου κατασκοπεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να εγείρει περισσότερες ανησυχίες για το πόσο υγιής είναι η ευρωπαϊκή μας δημοκρατία» πρόσθεσε. «Νομίζω ότι αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο». Εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα δεν απάντησε στους ισχυρισμούς της Καϊλή.

«Αυτό θα παραβίαζε το απόρρητο της έρευνας και το τεκμήριο της αθωότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω.

Ο στόχος της ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, είναι άλλος. Η μάχη για την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Εκτός από τη συνέντευξή της στον ιταλικό Τύπο, η Εύα Καϊλή εμφανίστηκε επίσης στον ισπανικό και γαλλικό τύπο, όπου επέκτεινε τη θεωρία της για την κατασκοπεία.

Σε μια συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα El Mundo, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είπε ότι η νομική της ομάδα έχει αποδείξεις ότι ολόκληρη η επιτροπή PEGA παρακολουθούνταν παράνομα, υποστηρίζοντας επίσης ότι δεν γνωρίζει πώς η αστυνομία περιέκοψε ορισμένες συνομιλίες μεταξύ της ίδιας και άλλων πολιτικών.

«Δεν με κατασκόπευαν με το Pegasus, αλλά για τo Pegasus», υποστηριξε. «Πιστεύουμε ότι το Μαρόκο, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο κατασκόπευαν την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε στην El Mundo.

Οι ισχυρισμοί της κ. Καϊλή δεν έχουν ακόμα τεκμηριωθεί, αναφέρει το Politico. «Το γεγονός ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούσαν εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου θα πρέπει να εγείρει τεράστιες ανησυχίες για την κατάσταση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», είπε. «Αυτό υπερβαίνει το προσωπικό θέμα μου: Πρέπει να υπερασπιστούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το έργο των μελών του».

Υπενθυμίζεται πως η Εύα Καϊλή φυλακίστηκε τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο μιας βαθιάς έρευνας για διαφθορά που διεξήγαγαν οι βελγικές αρχές για το εάν ξένες χώρες επηρέαζαν παράνομα το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η σύλληψή της έγινε αφότου η βελγική αστυνομία βρήκε 150.000 ευρώ σε μετρητά από το διαμέρισμά της – όπου έμενε με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιορτζί, ο οποίος επίσης συνελήφθη – μαζί με μια τσάντα γεμάτη χρήματα που είχε ο πατέρας της.

Καϊλή

Η Εύα Καϊλή απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε όλες τις συνεντεύξεις της

«Καμία χώρα δεν μου έχει προσφέρει ποτέ χρήματα και δεν έχω δωροδοκηθεί ποτέ. Ούτε καν η Ρωσία, όπως έχει υποστηριχθεί», είπε στην El Mundo. «Οι δικηγόροι μου και εγώ πιστεύουμε ότι αυτή ήταν μια αστυνομική επιχείρηση βασισμένη σε ψευδή στοιχεία».

Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψής της , η Καϊλή ήταν ύποπτη ως «ο κύριος οργανωτής ή συνδιοργανωτής» της υπόθεσης διαφθοράς και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Η Εύα Καϊλή είπε στον δημοσιογράφο του «El Mundo» να μην δημοσιεύσει τη συνέντευξή της, μέχρι να τους δώσει το οριστικό ΟΚ. Δυστυχώς, η συμφωνία δεν τηρήθηκε», δήλωσε τη Δευτέρα ο δικηγόρος της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο ρόλος της στην Επιτροπή Pegasus

Οι ισχυρισμοί της πάντως προκάλεσαν άφθονη δυσπιστία, ανάμεσα σε αυτούς που έχουν συνεργαστεί μαζί της στην επιτροπή Pegasus ή PEGA.

«Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να πιστεύω ότι οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν την PEGA», είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, η οποία βοήθησε στην προετοιμασία της τελικής έκθεσης της επιτροπής . «Ό,τι κάνουμε είναι δημόσιο ούτως ή άλλως. Και ελέγχουμε τακτικά τα τηλέφωνά μας, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα».

Η απόφαση της Καϊλή να επικαλεστεί το έργο της στην επιτροπή PEGA είναι ενδιαφέρουσα, καθώς βρίσκεται σε μια αμφιλεγόμενη περίοδο της καριέρας της.

Όσο η επιτροπή βρισκόταν βαθιά στο έργο της το 2022 για τα παράνομα λογισμικά, η Ελλάδα αντιμετώπιζε το δικό της σκάνδαλο κατασκοπείας, όταν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παραδέχθηκε ότι παρακολουθουσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η Καϊλή μπέρδεψε πολλούς όταν άρχισε να υποστηρίζει δημόσια ως απάντηση ότι η παρακολούθηση ήταν συνηθισμένη και συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, απηχώντας τα σημεία συζήτησης της κυβερνώσας συντηρητικής κυβέρνησης αντί του δικού της σοσιαλιστικού κόμματος. Προσπάθησε μάλιστα να πείσει την επιτροπή PEGA να μην επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της έρευνάς της, υπενθυμίζει το Politico.

Το ένταλμα σύλληψης για τον ευρωβουλευτή Andrea Cozolino αναφέρει επίσης ότι ο φερόμενος ως αρχηγός επιρροής, πρώην μέλος του κοινοβουλίου Pier Antonio Panzeri, συζήτησε να πάρει την Καϊλή στην επιτροπή PEGA για να βοηθήσει στην προώθηση των συμφερόντων του Μαρόκου (σ.σ. το Μαρόκο έχει κατηγορηθεί για παράνομη χρήση του spyware).