Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι σε καλή κατάσταση και δεν είναι άμεσα εκτεθειμένες στη Sillicon Valley, τόνισε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες που έγινε τη Δευτέρα (13/03).
Η χρεοκοπία της τράπεζας Sillicon Valley (SVB) στις ΗΠΑ συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση», δήλωσε ο Πασκάλ Ντόναχιου, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα προκύπτουν από το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο της SVB, αλλά η εικόνα στην Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη είναι γενικά σε καλή κατάσταση, διότι έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται υπό τη στενή επίβλεψη των εθνικών και ευρωπαϊκών Αρχών και στο πλαίσιο της Επιτροπής της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία εφαρμόζονται οι κανόνες σε όλες τις τράπεζες της Ε.Ε.
«Δεν υπάρχει άμεση έκθεση στην SVB, αλλά αυτό είναι μια υπενθύμιση για εμάς ότι μπορεί στο τραπεζικό σύστημα να υπάρξει σοκ ανά πάσα στιγμή, γι’ αυτό είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του τραπεζικού μας συστήματος», ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται φέτος σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση από το αναμενόμενο (πριν από λίγους μήνες), ωστόσο τόνισε ότι η αβεβαιότητα παραμένει πολύ υψηλή.
Σχετικά με την κατάρρευση της SVB, ο Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι στην Ε.Ε. η παρουσία αυτής της τράπεζας είναι πολύ περιορισμένη και επομένως δεν φαίνονται άμεσες συνέπειες. «Φυσικά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και έχουμε σημειώσει την αποφασιστική αντίδραση της αμερικανικής αρχής», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Συνετή δημοσιονομική πολιτική σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη το 2024
Όσον αφορά στις κατευθύνσεις για τη δημοσιονομική πολιτική το 2024, ο Επίτροπος Οικονομίας σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να προετοιμάσουν μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια τα οποία θα πρέπει να παρουσιάσουν έως τον Απρίλιο.
«Με την απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής στα τέλη του 2023, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν συνετή δημοσιονομική πολιτική για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα και να διευκολύνουν την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, αρχίζοντας από τα λιγότερο στοχευμένα μέτρα και να ακολουθήσουν «συνετή δημοσιονομική πολιτική», ανάλογα με το επίπεδο του δημόσιου χρέους τους.
Τόνισε, επίσης, ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τις δημόσιες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο και να διασφαλίζουν την αποτελεσματική χρήση του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και άλλων Ταμείων της Ε.Ε., ειδικότερα υπό το πρίσμα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Σε ό,τι αφορά στις συζητήσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι προχωρούν με πολύ εποικοδομητικό τρόπο. «Είχαμε μια συναινετική συζήτηση σήμερα σχετικά με τις πτυχές της μεταρρύθμισης και αύριο στο Συμβούλιο Ecofin θα συζητήσουμε τα συμπεράσματα για τις ευρύτερες πτυχές της μεταρρύθμισης», είπε χαρακτηριστικά. Η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τη νομοθετική πρότασή της εντός του Απριλίου.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο Επίτροπος Οικονομίας ανέφερε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί. Από τη μια, φαίνεται να έχει περάσει το μέγιστο σημείο του, καθώς μειώνεται για τέσσερις συνεχόμενους μήνες (από 10,6% τον Οκτώβριο σε 8,5% τον Φεβρουάριο) αλλά, από την άλλη πλευρά, ο βασικός πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται και ασκείται σημαντική πίεση στις τιμές.
Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχνανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιερ Γκραμένια, τόνισε ότι οι οικονομικές προοπτικές για την ευρωζώνη έχουν βελτιωθεί και η ύφεση είναι πλέον λιγότερο πιθανή. Για τον λόγο αυτόν, τα πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα πρέπει να μειωθούν.
Photo credits: Unsplash