Έντεκα από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ ανακοίνωσαν, την Πέμπτη (16/03), ότι θα καταθέσουν συλλογικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια στη First Republic Bank, καθώς η Wall Street και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι οργανώνουν μια επείγουσα παρέμβαση με στόχο την καταστολή των δονήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η Bank of America, η Citigroup, η JPMorgan Chase και η Wells Fargo ανακοίνωσαν εισφορές ύψους 5 δισ. δολαρίων η καθεμία στη First Republic Bank, ενώ η Goldman Sachs και η Morgan Stanley θα καταθέσουν από 2,5 δισ. δολάρια η καθεμία.

Η παρέμβαση της Wall Street, η οποία συντονίστηκε εν μέρει από αξιωματούχους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, αποσκοπεί στη σταθεροποίηση της First Republic Bank και στην αποστολή μηνύματος στους καταθέτες και στις παγκόσμιες αγορές ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ασφαλές, σύμφωνα με τη «The Washington Post».

«Αυτή η επίδειξη υποστήριξης από μια ομάδα μεγάλων τραπεζών είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος», αναφέρεται σε κοινή δήλωση της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γελεν, του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) Τζερόμ Πάουελ και του προέδρου του FDIC Μάρτιν Γκρούνμπεργκ και του αναπληρωτή ελεγκτή του Νομίσματος, Μάικλ Χσου.

Επίσης, την Πέμπτη (16/03), η Τζάνετ Γέλεν υπερασπίστηκε την αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην κατάρρευση της SVB και της Signature Bank, λέγοντας σε ακρόαση στη Γερουσία ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι υγιές.

Η είδηση του σχεδίου διάσωσης εκτόξευσε τις μετοχές, επομένως και οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο άνω του 1%. Η First Republic Bank, οι μετοχές της οποίας είχαν υποχωρήσει περισσότερο από το ένα τρίτο, έκλεισε με άνοδο σχεδόν 10%.

Πάντως, οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών ήταν ως επί το πλείστον σταθερές, την Πέμπτη (16/03), κλείνοντας ελαφρώς ανοδικά. Ο ελβετικός κολοσσός Credit Suisse ανέκαμψε κάπως από τις απώλειες που σημείωσε την Τετάρτη (15/03), αφού αξιοποίησε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης που δημιούργησε η ελβετική κεντρική τράπεζα.

Επισημαίνεται ότι η μετοχή της First Republic Bank είχε δεχθεί πιέσεις από τους επενδυτές την περασμένη και αυτή την εβδομάδα, καθώς οι έμποροι παρακολουθούσαν να δουν αν η τράπεζα θα έβρισκε νέες πηγές κεφαλαίων.

Photo credits: Shutterstock