Το πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ. και της βέλτιστης αξιοποίησης του ανθρώπινου κεφαλαίου της, αποτελεί εδώ και χρόνια ένα σημαντικό ζήτημα. Ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαχειριστεί. Τα φύλλα πορείας των αστυνομικών προς τις υπηρεσίες και τα τμήματα της πρώτης γραμμής είναι το μέγα ζητούμενο, όμως είναι αλήθεια πως αποτελεί μία περίπλοκη διαδικασία.
Τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δουλεύουν καθημερινά με σκοπό την επαναφορά 1.500 αστυνομικών στο πεδίο, αφού φυσικά αποδεσμευτούν από τη φύλαξη προσώπων. Άλλωστε είναι γνωστό πως περίπου 5.500 με 6.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε υπηρεσία που αφορά είτε τη φύλαξη σταθερών στόχων, είτε τη φύλαξη υψηλών προσώπων, πολιτικών ή επιχειρηματιών.
Τα τελευταία νέα αναφορικά με τη διαδικασία είναι ενθαρρυντικά. Από τους συνεργάτες του υπουργού Προστασίας, Γιάννη Οικονόμου, προκύπτει πως κοντά στα τέλη του Οκτωβρίου θα έχουν αποσταλεί τα 1.500 φύλλα πορείας. Παρ’ όλα αυτά είναι μία διαδικασία που αντιμετωπίζει δυσκολίες.
«Συνήθειες και δυνάμεις αδράνειας δεκαετιών»
Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Οι σχέσεις πολιτικών – επιχειρηματιών και Αστυνομίας μέσα στις δεκαετίες έχουν διαμορφώσει μία κατάσταση παγιωμένη. Το ΥΠτΠ όμως, υπό αυτή την ηγεσία έχει μπει για τα καλά στην κούρσα για την επίτευξη αυτού του στόχου καθώς πρόκειται για την εκτέλεση της εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ, στα μέσα του Σεπτεμβρίου.
Δεν είναι τυχαίο πως από το γραφείο του υπουργού απορρέει ένας προβληματισμός σχετικά με «συνήθειες και δυνάμεις αδράνειας δεκαετιών». Παράλληλα όμως στην Κατεχάκη δεν παραβλέπουν και τις δραστηριότητες συγκεκριμένων περιπτώσεων αστυνομικών που κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μην επιστρέψουν στο πεδίο. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπροστά στα φύλλα πορείας επικαλούνται προβλήματα υγείας και αδρανοποιούν τη διαδικασία επιστροφή τους στη δράση.
Γι’ αυτό το λόγο έχει δοθεί ξεκάθαρη εντολή από τα υψηλά πατώματα της Κατεχάκη, ώστε οι αναρρωτικές άδειες να δίνονται έπειτα από αυστηρούς ελέγχους και χωρίς παρέκκλιση των κανονισμών της ΕΛ.ΑΣ.
Τα 1.000 φύλλα πορείας που θα εκκρεμούν
Για να είμαστε όμως δίκαιοι, η εξαγγελία του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ είχε να κάνει με την επιστροφή 2.500 αστυνομικών στο πεδίο. Απομένουν συνεπώς 1.000 φύλλα πορείας που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα τακτοποιηθούν. Προτεραιότητα για την ώρα είναι να προχωρήσει το «πακέτο» των 1.500 αστυνομικών και έπειτα να γίνει μία επανεκτίμηση της κατάστασης.
Μάλιστα μέσα στο επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να προκύψει αναλυτική αναφορά σχετικά με τις υπηρεσίες που στελεχώθηκαν από τους πρώην αποσπασμένους αστυνομικούς. Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής έχουν επιστρέψει τουλάχιστον 50 αστυνομικοί στην Τροχαία, αναμένονται ακόμη περίπου 20, ενώ δυναμικό επιστρέφει στη ΔΙ.ΑΣ.
Η σημείωση πάντως που «διανέμουν» σε όλους τους τόνους οι συνεργάτες του υπουργού είναι πως η διαδικασία πρόκειται να περατωθεί σύμφωνα με τις γνωματεύσεις και τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών της ΕΛ.ΑΣ.. Τονίζεται πως δεν πρόκειται για μία διαδικασία που περνά μέσα από πρίσμα πολιτικών διακρίσεων και ότι ακολουθείτε μία οριζόντια τακτική την οποία «φιλτράρουν» με βάση τους νόμους οι εξειδικευμένες επιτροπές της Αστυνομίας.