«Η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι άδεια» τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν μαζικά να δώσουν την αυτοδυναμία αλλά και την εντολή σταθερής διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία.

Τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου αναλύονται διεξοδικά από τα «γαλάζια» στελέχη και με βάση αυτή οργανώθηκαν οι περιοδείες και οι επισκέψεις του προέδρου του κόμματος αλλά και των στελεχών, εκλεγμένων και μη.

Σαφείς προειδοποιήσεις στα κομματικά στελέχη

Η τελευταία κατηγορία μάλιστα είναι αυτή που προκαλεί ανησυχία, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται πως θα υπάρξουν φαινόμενα αδιαφορίας από πολιτευτές που δεν έχουν καμία ελπίδα εκλογής στις 25 Ιουνίου με βάση τη λίστα του κόμματος.

«Βάλαμε στολή εργασίας γι’αυτό που έρχεται. Ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτό που πετύχαμε. Ξεπέρασε τις προσδοκίες κάποιων αλλά εγώ ήμουν σίγουρος για τη δουλειά που κάναμε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στα στελέχη του κόμματος το απόγευμα της Κυριακής, λίγο πριν την ορκωοσία της «Βουλής των δύο ημερών».

Και πρόσθεσε: «Ο αγώνας δεν τελείωσε, δεν υπάρχει καν πρώτος γύρος, όλα ξεκινούν και πάλι από την αρχή. Θέλω να σας ζητήσω τον αγώνα να τον δώσουμε όλοι και όλες μαζί για να εξασφαλίσουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Με δεδομένο πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν πρέπει να πέσουν οι ρυθμοί και να υπάρξει εφησυχασμός στους υποψηφίους. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει… προειδοποιήσει πως «αν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους εκλεγόμενοι πολύ καλά με σταυρό και τώρα μπορούν να κάτσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μην συνταχθούν με το συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες».

ΝΔ vs «Νίκη»

Με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να έχουν σιωπηρά αποδεχθεί πως και οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα έχουν σαν πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία, οι προσπάθειες της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη εστιάζονται στην προσπάθεια να μην «πιάσει» το όριο της αυτοδυναμίας.

Σε αυτή τους την προσπάθεια πάντως φαίνεται να έχουν βρει έναν «ανέλπιστο σύμμαχο», καθώς με τη μάχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μαίνεται ανάμεσά τους, το «χτύπημα» στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να γίνει μόνο εκ των δεξιών της.

Οι πρώτες, όχι και τόσο ξεκάθαρες δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι το κόμμα «Νίκη» θα μπει στη Βουλή, ίσως δε και με μεγαλύτερη ευκολία, δηλαδή με ένα ποσοστό πάνω από 3%.

Οι εκτιμήσεις αυτές έχουν θέσει σε συναγερμό τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφενός γιατί μπορεί να χάσει ψηφοφόρους της από την πατριωτική, θρησκόληπτη δεξιά, κι αφετέρου μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αυτοδυναμία.

Βλέπουν επίσης ότι το συγκεκριμένο κόμμα στη Βόρεια Ελλάδα κινείται ιδιαίτερα δυναμικά και σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις ξεπερνά και το 5,5%.

Για το λόγο αυτό κορυφαία στελέχη στο «γαλάζιο» στρατόπεδο μίλησαν με όλους τους βουλευτές της Βορείου Ελλάδας, κυρίως με τους εκλεγμένους (αλλά και τους υπόλοιπους υποψήφιους) στη Θεσσαλονίκη.

Στοχευμένες περιοδείες στελεχών

Έχει ήδη συζητηθεί λοιπόν η «επιστράτευση» προβεβλημένων στελεχών και οι στοχευμένες «αποστολές» σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου εμφανίζονται ενισχυμένα τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ και ειδικότερα η Ελληνική Λύση και η Νίκη.

Για τον σκοπό αυτόν αναμένεται να δραστηριοποιηθεί έντονα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, ενδεχομένως, πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ο οποίος γνωρίζει και πολύ καλά τις ιδιομορφίες της Β. Ελλάδας).

Ο Νίκος Χαρδαλιάς μάλιστα σε συνεργασία με τον Παύλο Μαρινάκη έχει ήδη οργανώσει 65 κλιμάκια περιοδειών από 50 στελέχη του κόμματος που θα κάνουν περίπου 140 επισκέψεις, καλύπτοντας έτσι περίπου 500 πόλεις και χωριά ανά τη χώρα.

Τρία κορυφαία στελέχη της ΝΔ θα πάνε διαδοχικά στη Ροδόπη, τον μόνο νομό που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει σημαντική επιρροή του τουρκικού προξενείου. Ο λόγος για την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επίσης θα πάει στη μονοεδρική της Φωκίδας.

Στην Εύβοια θα βρεθεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης μαζί με τους Γιώργο Καραγιάννη, Γιώργο Αμυρά και Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τη Θεσσαλονίκη, όπου ειδικά στην Α’ περιφέρεια τα ποσοστά δεν ήταν τόσο υψηλά.

Εκεί θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γιώργος Καραγιάννης.