Το γεγονός πως το σώμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αποδοκιμάστηκε για τους γνωστούς λόγους από τα φοιτητικά κινήματα, αρκούσε για να μην εφαρμοστεί ποτέ ουσιαστικά το μέτρο της.

Παρά το γεγονός πως τα 1.060 μέλη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας προσπάθησαν αρκετά να ενσωματωθούν και να αποτελέσουν κομμάτι της καθημερινότητας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πέφτουν (ουσιαστικά) τίτλοι τέλους στο εγχείρημα της ΟΠΠΙ. Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου στο ΚΕΜΕΑ.

Ο ίδιος σαφώς και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αποτυχία του εγχειρήματος του προκατόχου του, λέγοντας με χιουμοριστική διάθεση πως οι γυναίκες και άνδρες της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας αφομοιώνονται με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, του αστυνομικού Σώματος.

Βγάζουν τα πράσινα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, βάζουν τα μπλε

Όπως είναι φυσικό, η επακόλουθη ερώτηση αφορούσε την τύχη των 1.060 προσληφθέντων ειδικών φρουρών. Ο κ. Μηταράκης επ’ αυτού εξήγησε πως όλοι οι προαναφερθέντες θα περάσουν από ειδική εκπαίδευση προκειμένου να βρεθούν σε θέση να αποτινάξουν τα πράσινα της ΟΠΠΙ και να ντυθούν στα μπλε και να διαχυθούν σε τμήματα και ομάδες του πεδίου.

«Από την 1η Σεπτεμβρίου θέλουμε να είναι εμφανέστερη παρουσία αστυνομικών και τροχονόμων στους δρόμους», είπε ο υπουργός Προστασίας και συνέχισε σχολιάζοντας το σοβαρό ενδεχόμενο αύξησης των πεζών περιπολιών.

Η… προειδοποίηση στα Πανεπιστήμια

Ο υπουργός πάντως κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχολίασε πως το θέμα προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Το ύφος του όμως, πρόδιδε θα έλεγε κανείς μία προειδοποίηση καθώς ο κ. Μηταράκης ενώ υπογράμμισε πως η Αστυνομία θα είναι πάντα δίπλα στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και των φοιτητών, τόνισε σε γενικές γραμμές πως η ασφάλειά τους περνά σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι ίδιοι τα ζητήματα που ενίοτε προκύπτουν.

Σχολίασε με νόημα δε πως είναι επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των πανεπιστημίων και η προσέλκυση φοιτητών και καθηγητών και για να γίνει αυτό θα πρέπει τα πανεπιστήμια να είναι χώροι ασφαλείς. Παρ’ όλα αυτά ξεκαθάρισε πως γίνεται προσπάθεια ώστε να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο σχέδιο που θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία και πως προσβλέπει στη συνεργασία ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το φιάσκο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Βεβαίως, τα παραπάνω σχόλια έδωσαν «τροφή» στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκδώσει μία καυστική ανακοίνωση μιλώντας για αποτυχία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μηταράκης προανήγγειλε σήμερα την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που η κυβέρνηση της ΝΔ ίδρυσε, υιοθετώντας με αυτό τον τρόπο την θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της συντριπτικής πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η ΝΔ επί χρόνια επέλεξε την οδό της έντασης και του λαϊκισμού γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή ότι “Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία”. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας πει αν σήμερα “βγαίνει η Δημοκρατία” από τα πανεπιστήμια.

Τελικά, το μόνο που μένει είναι το κόστος 30 εκατ. ευρώ για ένα φιάσκο, την ώρα που υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ και καθημερινά συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους αβοήθητοι».

Άμεση απάντηση

Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν πάντως άμεση:

«Σε αντίθεση με αυτά που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς η Ελληνική Αστυνομία θα διαφυλάξει πλήρως την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως πράττει ήδη. Καμία μορφή παραβατικότητας δεν θα γίνει ανεκτή.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, κ. Νότης Μηταράκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις, με δεδομένο ότι η κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι βελτιωμένη, επανεξετάζεται διαρκώς ο τρόπος συμβολής της ΕΛ.ΑΣ. στην ασφάλεια των ΑΕΙ, πάντα σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, διαμορφώνοντας συγκεκριμένο σχέδιο ανά ίδρυμα, που θα καλύπτει τις συνολικές ανάγκες ασφαλείας των ιδρυμάτων σε όλα τα επίπεδα.

Οι άνδρες και οι γυναίκες της πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προστατεύουν καθημερινά την ασφάλεια της πανεπιστημιακής κοινότητας, μαζί με το σύνολο των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, και θα παρεμβαίνουν σε κάθε περιστατικό που απαιτείται».