Στη θεαματική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τους λόγους που το ωθούν σε ένα ράλι που ξεπερνά πολλές ευρωπαϊκές αγορές αναφέρεται δημοσίευμα της Handelsblatt.
Το άρθρο, που υπογράφει ο Γκερντ Χέλερ, ανταποκριτής της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας στην Αθήνα, σημειώνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε σε νέο υψηλό εννέα ετών και «ο ελληνικός δείκτης αναφοράς έχει κερδίσει τα περισσότερα άλλα χρηματιστήρια από την αρχή του έτους».
Αν και η Ελλάδα βρίσκεται εν αναμονή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, η Handelsblatt σχολιάζει πως «για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η κούρσα έχει ήδη τελειώσει: οι επενδυτές ποντάρουν σε μια ακόμη θητεία του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
»Σε αντίθεση με τον προκάτοχο και αντίπαλό του, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην αρχή της θητείας του ως επικεφαλής της κυβέρνησης είχε οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της κρατικής χρεοκοπίας, έχοντας συγκρουσιακή πορεία έναντι των διεθνών πιστωτών, μια νίκη του Μητσοτάκη θα σημαίνει ασφάλεια για τους επενδυτές».
«Η προοπτική της πολιτικής σταθερότητας, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τα εξαιρετικά τριμηνιαία στοιχεία των περισσότερων εταιρειών και οι ελπίδες ότι η χώρα, που άλλοτε βρισκόταν σε κρίση, θα επανενταχθεί στην επενδυτική βαθμίδα, οδήγησαν τον δείκτη αναφοράς Athex Composite σε νέο υψηλό εννέα ετών στα τέλη Μαΐου», υπογραμμίζει η Handelsblatt.
«Οι τιμές των ομολόγων επωφελήθηκαν επίσης από τις ευνοϊκές συνθήκες. […] Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο δείκτης αναφοράς της Αθήνας κέρδισε περισσότερο από 7%, φτάνοντας σε συνολική αύξηση 33,3% από την αρχή του έτους, με το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει έτσι καλύτερες αποδόσεις από τις περισσότερες άλλες αγορές».
Η Handelsblatt προσθέτει ακόμη πως «οι 30 εισηγμένες εταιρείες που παρουσίασαν στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο έως το τέλος Μαΐου ανέφεραν αύξηση των κερδών κατά 82% συγκριτικά με πέρυσι και τα σταθερά κέρδη αντικατοπτρίζονται στην άνοδο των τιμών των μετοχών».
Τα ανωτέρω, συνδυαστικά με το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη μείωση του χρέους μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, καθιστούν ολοένα και πιθανότερη την αναβάθμισή της στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που «όχι μόνο θα έκανε φθηνότερη την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους, αλλά θα επέτρεπε επίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις ευνοϊκότερες επιλογές χρηματοδότησης. Ταυτοχρόνως, ανοίγεται η προοπτική επιστροφής του Χρηματιστηρίου Αθηνών στον κύκλο των ανεπτυγμένων αγορών, πράγμα που θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά τον κύκλο των επενδυτών».