Μια ιδιαίτερη πολιτιστική εκδήλωση στο πνεύμα των ημερών, αφιερωμένη στην καμένη Πάρνηθα, με τίτλο «Τα Χριστούγεννα ενός καμένου δάσους», που σκοπό έχει να αναδείξει την αξία της Δυτικής Πάρνηθας ως πολιτιστικής κληρονομιάς και πνεύμονα της μεταβιομηχανικής – πολυπολιτισμικής πόλης του Ασπροπύργου, πραγματοποιείται το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου (19:00) στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ασπροπύργου.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την Αιμιλία Μπουρίτη και την καλλιτεχνική πλατφόρμα Συν+Εργασία, σε συνεργασία με το Ε1 Τμήμα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Με την υποστήριξη του Δήμου Ασπροπύργου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, συζητήσεις, προβολές, τραγούδια και εικαστική εγκατάσταση για την αξία της Δυτικής Πάρνηθας. Αναφορά γίνεται επίσης στο αρχαίο μονοπάτι του άξονα Ασπρόπυργος – Χασιά, ενώ υπογραμμίζονται οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της μεγάλης πυρκαγιάς, που έκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους, αλλά και οι τρόποι μέσα από τους οποίους ο άνθρωπος πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τη φύση.
Παρουσιάζονται επίσης τα αποτελέσματα του βιωματικού εργαστηρίου που πραγματοποίησε η Αιμιλία Μπουρίτη στους πρόποδες της Δυτικής Πάρνηθας, συγκεκριμένα στο σημείο «Ελιές Κουράση» στον Ασπρόπυργο, με τους μαθητές του Ε1 Τμήματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών για το καμένο βουνό και την ανάδειξη της πολυπολιτισμικής τάξης. Το βουνό γίνεται ένα πανανθρώπινο σύμβολο που ενώνει μαθητές από διαφορετικές εθνικότητες, συνδέει τόπους και πολιτισμικές ταυτότητες, καθώς δημιουργείται ένας νέος χώρος βιωμάτων.
Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Αρετή Μανδράκη, Αλέξανδρος Ράπτης, Σταύρος Λούκας και Βασιλική Φίλη.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν επιστήμονες, καλλιτέχνες, περιπατητές και εκπαιδευτικοί σε θέματα φύσης, περιβάλλοντος και κοινωνίας καθώς και οι μαθητές του E1 Τμήματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου.
Συμμετέχουν οι ομιλητές:
Νίκος Αναστασόπουλος, Αναπληρωτής καθηγητής σχολής αρχιτεκτόνων Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τίτλος ομιλίας: Εν ονόματι της φύσης.
Σπύρος Μπρέμπος, Παραδοσιακός τραγουδιστής, Ερευνητής της Αρβανίτικης παράδοσης και ιστορίας. Τίτλος ομιλίας: Εσείς βουνά μου όμορφα!
Σοφία Παππού, Διευθύντρια Δεύτερου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου. Τίτλος ομιλίας: Καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης.
Αιμιλία Μπουρίτη, Εικαστικός, διεπιστημονικός καλλιτέχνης, ερευνήτρια συμμετοχικών πρακτικών, διευθύντρια της καλλιτεχνικής πλατφόρμας Συν+Εργασία. Τίτλος ομιλίας: Ο τόπος ως πολιτιστική κληρονομιά. Βιωματικές πρακτικές και κοινότητα.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό για τη σημασία και το μέλλον της Δυτικής Πάρνηθας.
Στην εκδήλωση τραγουδούν:
– Από την Αρβανίτικη κοινότητα: Σπύρος Μπρέμπος, Κατίνα Νερούτσου, Κούλα Λιόση, Μαίρη Αβραάμ, Ελένη Δάρρα, Μαρία Καψάλα, Καίτη Νερούτσου και Κατίνα Πέππα – Ρούτη.
– Τραγουδούν και δημιουργούν εικαστική εγκατάσταση οι μαθητές του E1 Τμήματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου: Ασημόγλου Αντωνιάδης Άγγελος Ιωάννης, Βαλέχα Αναστασία, Γαβαθάς Κωνσταντίνος, Γκλεζάκου Μαρία – Άννα, Διέλλας Σωτήριος, Ζαφείρης Αναστάσιος, Θεάκος Κωνσταντίνος, Θεοδωράκη Ευανθία, Θεοδωρίδης Ευστάθιος, Θεοδωρίδης Θεόδωρος, Καρυδά Ευδοκία, Καφούρου Σοφία, Κεσίδης Ευστάθιος, Κυρίτση Μαρία-Ζωή, Λαμπρινός Ιωάννης-Μάριος, Λευκόπουλος Ιωάννης, Λευκοχείρ Αχιλλέας, Μερκάι Εμιλιανο, Μετοικίδου Γεωργία, Πιλίδη Αικατερίνη, Σαμαρπρήτ Σίνγκ.
Υλοποίηση εκδήλωσης: Αιμιλία Μπουρίτη – Καλλιτεχνική Πλατφόρμα «Συν+Εργασία» ΑΜΚΕ
Σύλληψη και Οργάνωση προγράμματος «Αμολή» ενεργοποίηση των κοινοτήτων, συμμετοχικές δράσεις, σκηνοθεσία: Αιμιλία Μπουρίτη.
Οργάνωση – συντονισμός της δράσης – φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη.
Εκπαίδευση και διαπολιτισμικοί διάλογοι
14 Δεκεμβρίου 2024, στις 19.00
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ασπροπύργου
Με την υποστήριξη του Δήμου Ασπροπύργου
Με την υποστήριξη και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς