Τα δεδομένα που προκύπτουν από την κάλπη της Κυριακής, δε φέρνουν μονάχα τη Νέα Δημοκρατία στο προσκήνιο λόγω της αξιοσημείωτης διαφοράς της από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αναδεικνύουν και την ισορροπία δυνάμεων όπως διαμορφώνεται στην κεντροαριστερά.
Θα ήταν, αν μη τι άλλο, επιπόλαιη η ανάγνωση των αποτελεσμάτων της 21ης του μήνα, εάν στα συμπεράσματα δεν περιλαμβανόταν το ποσοστό που κατάφερε να αποσπάσει από την Αριστερά το ΠΑΣΟΚ, συνυπολογίζοντας τους ψηφοφόρους που την απαρνήθηκαν στις εκλογές του 2019 και επέλεξαν τη Νέα Δημοκρατία, με γνώμονα την πίστη τους σε εναλλακτικές λύσεις κεντροδεξιάς κατεύθυνσης.
Αυτόματα, από τα πρώτα exit polls ήδη, αναγκάζεται κανείς να λάβει σοβαρά υπόψιν τα νούμερα που αποτύπωσαν τις τάσεις της κοινωνίας, η οποία αναζητώντας αναχώματα της δεξιάς, στράφηκε στις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ να «ξεκαθαρίσει» τους ανοιχτούς λογαριασμούς που είχε με στοιχεία και πρόσωπα που το οδήγησαν στην κατάρρευση των προηγούμενων χρόνων. Η… «ανακαίνιση» της Τρικούπη, δεν ήταν ζήτημα Ανδρουλάκη, ούτε μοναρχικών αποφάσεων που συσπείρωσαν το λαό της κεντροαριστεράς.
Ήταν η χρόνια και επίμονη αλλαγή να έρθει το «νέο αίμα» στις τάξεις του κόμματος ώστε να μην ταυτίζεται με τα παρελθοντικά λάθη του ούτε στα μάτια των παλαιών υποστηρικτών του ούτε κατά την διάρκεια αναζήτησης νέων ψηφοφόρων. Το έργο άλλωστε που εκ θεμελίων ξεκίνησε η Φώφη Γεννηματά, υπό το ρόλο ενός ανθρώπου που έφερε τα χαρακτηριστικά και το … όνομα ώστε λίγοι να αρνηθούν τις τροποποιήσεις που επιδίωξε, σκιαγραφήθηκε στην διαδικασία της
21ης Μαΐου.
Επειδή λοιπόν τα νούμερα δύσκολα παραπλανούν σε περιπτώσεις τέτοιες, δίνοντας τροφή για αυτοκριτική στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς παραλληλία, εάν παρατηρούσε κανείς τον εκλογικό χάρτη, θα στεκόταν στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε χαμηλότερα από το ΠΑΣΟΚ σε ουκ ολίγες εκλογικές περιφέρειες, ενώ ως ηγέτης του τωρινού δικομματισμού κατάφερε να πάρει την πρωτιά μόνο στο νομό Ροδόπης.
Στην δεύτερη θέση και αφήνοντας στην τρίτη το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε αρκετές περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ ή στην τρίτη θέση, σε ορισμένες, αλλά με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ αρκετά μικρή.
Μπορεί να αισιοδοξεί για τις 25 Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ;
Διατήρησε, υπομονετικά, ρόλο που δεν είχε συνηθίσει το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, που από το 2015, πολύ πιο πριν ο ίδιος αναλάβει την αρχηγία, επιχειρούσε να αναδιαμορφωθεί ώστε να μην βλέπει μόνο τα λάθη του στον καθρέφτη αλλά και ποσοστά που θύμισαν, έστω σε έναν βαθμό τις παλιές του δόξες. Σαφώς και ελπίζει τώρα που έφτασε εγγύτερα του βασικού αντιπάλου στο χώρο του κέντρο ότι στις περιφέρεις που τον πλησίασε, μπορεί και να τον ανατρέψει, ιδίως εάν ληφθεί υπόψιν ο παράγοντας «Αποχή». Δεν ήταν άλλωστε λίγοι οι συμπολίτες μας που για ακόμα μια φορά δεν προσήλθαν στις κάλπες.
Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη θέση κατακτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ σε Χίο, Λασίθι, Κιλκίς, Δράμα, Ρέθυμνο και Λακωνία. Η μεγαλύτερη διαφορά του δε, από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε στη Χίο, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ, αποσπώντας 19,3%, βρέθηκε 7 μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο Λασίθι η διαφορά καταγράφεται στις 3,7 μονάδες (21,4 – 17,7), επίσης 3,7 είναι οι μονάδες της διαφοράς στο Κιλκίς (17,3 – 13,6), 3 είναι εκείνες στη Δράμα (16,9 – 13,8), 1,5 μονάδα στη Λακωνία (15,2 – 13,7), ενώ μόλις 0,4% στο Ρέθυμνο (21,4 – 21).
Ανοικτό, μένει το ενδεχόμενο ανατροπής στις επόμενες εκλογές σε Ηράκλειο, Λέσβος, Δωδεκάνησα, Χαλκιδική, Αργολίδα και Αρκαδία, εξαιτίας του γεγονότος ότι η διαφορά που πλησίασε τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πράγματι μικρή, σε βαθμό ικανό να μιλήσουμε με όρους… «ντέρμπι». Η διαφορά μεταξύ τους, εν προκειμένω, παρατηρείται ανάμεσα σε 1,1 και 2,1 μονάδες. Στο Ηράκλειο δηλαδή, η διαφορά είναι 1,1 μονάδες (22,9 – 21,8), στην Αρκαδία 1,3 (19,1 – 17,8), στη Λέσβο 1,4 (15,9 – 14,5) στα Δωδεκάνησα επίσης 1,4 (14,8 – 13,4) και στην Αργολίδα η διαφορά βρίσκεται στις 2,1 μονάδες (17,7 – 15,6).
Σημείο-κλειδί η πρωτεύουσα
Αναμφισβήτητα πρόκειται για το πολυπληθέστερο δείγμα. Οι τομείς είναι πιο πολλοί. Οι δε διαφορές, ευκρινείς. Εκ των ων ουκ άνευ, η μικρο-οπτικότερη παρατήρηση των ποσοστών που κατέγραψε στην Αττική το ΚΚΕ, που συνολικά στην Επικράτεια απέσπασε αυξημένα ποσοστά, «κλέβοντας» σχεδόν εξίσου, το… κοινό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαμόρφωση συσχετισμών λοιπόν δεν είναι απλή υπόθεση και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αισθάνεται άμεση απειλή, αφού στην Α’ Αθηνών και στους τρεις τομείς της Β’ Αθηνών, (Βόρειο, Νότιο, Δυτικό) το ΚΚΕ απαντά τρίτο ενώ το ΠΑΣΟΚ τέταρτο και μάλιστα με αξιοσημείωτη διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ομοίως και στα Δυτικά… χωρίς να είναι παρήγορη η τρίτη θέση στα Ανατολικά, καθώς και εκεί η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε τις 9,5 μονάδες.