Αντίστροφα πλέον μετράμε για την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, καθώς το προσεχές Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών την 21η Μαΐου και παράλληλα τη διάλυση της Βουλής. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο τη Δευτέρα στις 24 Απριλίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα στη Βουλή και πλέον επισήμως η χώρα θα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, η διάλυση της Βουλή θα πρέπει να γίνει 22-30 μέρες πριν τις εκλογές.

Η… συνέχεια

Το βάρος, βέβαια, στρέφεται στην επόμενη ημέρα. Στις 22 Μάϊου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ξεκινήσει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνηση, δίνοντας εντολή στο πρώτο κόμμα να αναζητήσει συνεργασίας. Με βάση το Σύνταγμα τα τρία πρώτα κόμματα λαμβάνουν τη σχετική εντολή και συνολικά έχουν στη διάθεσή τους 10 μέρες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ειδάλλως η χώρα θα οδηγηθεί (όπως είναι και το πιθανότερο σενάριο) σε δεύτερες εκλογές.

Στο ίδιο διάστημα,, τα αρμόδια δικαστήρια θα έχουν επικυρώσει τους εκλεγμένους βουλευτές και παράλληλα θα συγκληθεί η νέα Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο αν αυτό θα γίνει παράλληλα με τις διερευνητικές ή μετά. Το πιθανότερο σενάριο θέλει τη νέα Βουλή να συγκαλείτε στις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να συνεδριάσει και στη συνέχεια να διαλυθεί, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Οι δύο συνεδριάσεις που τυπικά απαιτούνται αφορούν την ορκωμοσία της νέας Βουλής και την εκλογή του νέου προεδρείου. Αμέσως μετά η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αν αυτές χρειαστούν.

Αξίζει να σημειωθεί από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αντικατασταθούν και δύο μέλη της κυβέρνησης. Πρόκειται για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου (που θα είναι υποψήφιος στη Φθιώτιδα) και τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη (που θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική.