Δε θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, ο Ζακ Έφρον μας εξέπληξε. Αν και μας αρέσει αρκετά ως τύπος, τον γουστάραμε στο ντοκιμαντέρ που έκανε στο Netflix, δεν είχαμε θεωρήσει σε καμία ταινία του πως είναι ικανός ως ηθοποιός. Δεν τον βοηθάει και το πρόσωπό του εκφραστικά, οπότε ούτε σε δράμα ούτε σε κωμωδία μπορεί να είναι ικανοποιητικός. Αυτό έδειχνε μέχρι πριν περίπου έναν χρόνο η καριέρα του.

Μέχρι που ήρθε το The Iron Claw, Η Σιδερένια Γροθιά, και κάπως μας έκανε να αναθεωρήσουμε. Δε φτάσαμε και στο άλλο άκρο, αλλά ένα καπέλο του το βγάλαμε.

Τι εξιστορεί η ταινία

Στην ταινία The Iron Claw ο Ζακ Έφρον είναι ο 2ος από τους 4 γιους που έκανε ο Φριτζ Φον Έριχ, θρύλος της πάλης, και θέλει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του με το να γίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο Φριτζ Φον Έριχ (Χολτ ΜακΚάλανι) κατέκτησε τα ρινγκ και παρείχε μια πολύ άνετη ζωή στην οικογένειά του, ήταν όμως ένας πατέρας πολύ απαιτητικός, δεν άντεχε τίποτα λιγότερο από τους γιους του, δεν ήθελε η επαγγελματική τους διαδρομή να ατιμάσει το όνομά του.

Ένα αγνοημένο διαμάντι της χρονιάς που πέρασε: Αν σου αρέσει η πάλη, τότε δες αυτή την υπέροχη ταινία για μια αληθινά τραγική ιστορία

Ήθελε να συνεχίσουν όλοι την κληρονομιά του. Νοιαζόταν, εν ολίγοις, για την κληρονομιά, παρά για τα συναισθήματα τους. Ήταν πολύ σκληρός κι εκείνοι ακολουθούσαν και προσπαθούσαν να τον ικανοποιήσουν. Ο μεγάλος γιος, ο Κέρι (Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ), έγινε δισκοβόλος και σάρωνε σε επιδόσεις, ήταν το πρότυπο της οικογένειας για τον μπαμπά, ενώ ο Κέβιν (Έφρον), ήταν μια κλασική περίπτωση δευτερότοκου γιου που έπρεπε να υπερβεί και τη διαρκή σύγκριση με τον μεγάλο αδερφό.

Υπάρχουν ακόμα άλλα δύο αγόρια, ο ένας, ο Ντέιβιντ, είναι έτοιμος κι αυτός για την πάλη, ενώ ο μικρότερος, ο Λανς θα μπει σε διαδικασία προετοιμασίας για να ακολουθήσει τα χνάρια. Άλλωστε, ο μπαμπάς έχει την επιχείρηση, το γήπεδο και είναι μέλος στην Ομοσπονδία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, επομένως καλούνται να τον δοξάσουν, μαζί με τον κόσμο.

Σε αυτή τη διαδρομή λύτρωσης, ο Κέβιν βρίσκει μια σύντροφο, ερωτεύονται, παντρεύονται, κάνουν δυο γιους, αλλά πριν συμβεί αυτό, η κατάρα των Φον Έριχ έχει αρχίσει.

Ο Φριτζ και η γυναίκα του, η Ντόρις (Μάουρα Τιέρνι) είχαν ήδη χάσει ένα αγοράκι πριν πολλά χρόνια. Ο Λανς είναι ο 2ος γιος τους που πεθαίνει, κι εκεί αρχίζουν όλοι να πιστεύουν στην κατάρα. Μια κατάρα που ολοκληρώνεται με ακόμα δύο θανάτους!

Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία των Φον Έριχ και επιχειρεί να αποτυπώσει την επώδυνη σκιά που απλώνεται πάνω από τους απόγονους όταν ο πρόγονος, ο μπαμπάς εν προκειμένω, είναι σπουδαίος και ο ίδιος δεν δέχεται τίποτα το λιγότερο. Δεν επιτρέπει στους γιους του καν να δείξουν πόνο. Πεθαίνει ο αδερφός τους και δεν τους αφήνει να κλάψουν, τον πήρε μαζί του ο θεός, έτσι τους λέει.

Ένα αγνοημένο διαμάντι της χρονιάς που πέρασε: Αν σου αρέσει η πάλη, τότε δες αυτή την υπέροχη ταινία για μια αληθινά τραγική ιστορία

Αν και ταινία για αθλητές πάλης, η πάλη είναι εδώ το λιγότερο σημαντικό. Αυτό που αφορά την ταινία, την πλοκή, είναι οι συσχετισμοί, η δυναμική που αναπτύσσεται ανάμεσα στα αδέρφια και με τους γονείς τους, με γεννήτρια όλων των συνθηκών τον αυταρχικό και απαιτητικό πατριάρχη.

Τα 4 αδέρφια ενώνονται για να διαπράξουν το αρχέγονο έγκλημα, να «ρίξουν από τον θρόνο» τον πατέρα τους, αλλά εδώ έχουμε τη σπάνια περίπτωση όπου ο παλιός βασιλιάς διατηρεί τον θρόνο και «σκοτώνει» αυτός τους γιους.

Η ταινία είναι ένα διαμαντάκι, δεν είχε θέση σε καμία απονομή το 2024, αλλά σίγουρα θα της απονείμεις εσύ βραβείο που σε ικανοποίησε βλέποντάς την στην Cosmote TV.