Επιχειρώντας κανείς να σκιαγραφήσει το προφίλ του ανώτατου δικαστικού- «αχυράνθρώπου», που διαδέχεται τον Κασιδιάρη στην ηγεσία του πολιτικού μορφώματος που συμπληρώνει στα δεξιά άκρα την αλληλουχία με την Χρυσή Αυγή, λόγω της… πνευματικής απουσίας της μετά την καταδίκη, ανακαλύπτει γρίφους που δεν εντυπωσιάζουν σε τελική ανάλυση, αναφορικά με την ταύτιση ενός… υπηρέτη της διακαιοσύνης με τις ιδέες του φασισμού. Αυτός είναι ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος.
«Η χώρα χρειάζεται έναν εισαγγελέα», είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκφράσεις που συνθέτουν τις πληροφορίες γύρω από τον τρόπο σκέψης και δράσης του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, ο οποίος δε διστάζει να διατρανώνει ιδέες προκλητικά ακραίες, φιλοσοφία εντελώς αναχρονιστική, αλλά και έντονα ναρκισσιστικά στοιχεία, που καθιστούσαν ενίοτε την παρουσία του προβληματική σε διαφορετικά περιβάλλοντα στα οποία επέλεγε να αποπειραθεί να σταδιοδρομήσει.
Η επιλογή του να βγει μπροστά ως πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος – Ελληνες και η ανάγκη να ταυτιστεί με τον υπόδικο Κασιδιάρη, πιστοποιούν ότι ανεξαρτήτως χώρου, η προβληματική γύρω από τις φασίζουσες νοοτροπίες που μπολιάζονται στην κοινωνία, παρά την απουσία των ναζιστών από το Κοινοβούλιο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πιο επιτακτικά από το παρελθόν που οι βίαιες τακτικές τους εκδηλώνονταν ανοιχτά.
Η περίπτωση του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, θυμίζει την περίπτωση του πρώην άσου της ΑΕΚ, Βασίλη Τσιάρτα λόγω του αποτροπιασμού που εκδήλωσε η οικογένειά του, όταν εκείνος αποφάσισε να συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του Φαήλου Κρανιδιώτη με την «Εθνική Δημιουργία». Εν προκειμένω, ο στενός κύκλος του νέου αρχηγού της παράταξης Κασιδιάρη, επιλέγει να απομακρυνθεί από την επιλογή αυτή, θεωρώντας μάλιστα ότι εκτίθεται ανεπανόρθωτα μέσω των αποφάσεών του ο 76χρονος δικαστικός.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτριος Κανελλόπουλος, επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, εν ενεργεία αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, δικηγόρος στον Αρειο Πάγο (και πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Ενωσης Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών) ξεκαθαρίζουν ότι η αδελφική σχέση δεν επιτρέπει πολιτικές ταυτίσεις ούτε δικαιολογεί αντίστοιχες κρίσεις και συλλογισμούς.
Διαχωρίζοντας μάλιστα την θέση τους, επιμένουν στα δημοκρατικά τους αισθήματα, τονίζοντας ότι προσπάθησαν ματαίως να μεταπείσουν τον αδελφό τους, παρουσιάζοντας μάλιστα το παρελθοντικό… «σοσιαλιστικό» του φρόνημα που παραπέμπει στο παλιό ΠΑΣΟΚ.
Με τον συγκεκριμένο χώρο, είχε συνδεθεί και η συνδικαλιστική δράση του στους κόλπους της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, για μικρό βέβαια χρονικό διάστημα, με μία και μοναδική θητεία. Από την αλλοτινή κομματική «πολιτογράφησή» του έως την απόφασή του να ιδρύσει μόλις πέρυσι, τον Φεβρουάριο του 2022, τον πολιτικό φορέα «ΕΑΝ», εκδηλώνονται ορισμένες από τις πτυχές της προσέγγισής του σε σχέση με τον στίβο της πολιτικής, αφήνοντας προφανώς αναλλοίωτα τα δομικά χαρακτηριστικά του.
Το οικογενειακό του background
Αναθρεμμένος σε οικογένεια με επτά παιδιά, μη εύπορη, γνωρίζοντας από στερήσεις όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί, μεγάλωσε στο χωριό Κέρτεζη των Καλαβρύτων. Με «όπλο» του την επιμονή για πρόοδο και πνευματική διάνθιση επισημαίνει τακτικά τις στερήσεις που βίωσε ώστε να καταφέρει να ολοκληρώσει το σχολείο και να σπουδάσει, επικαλούμενος βέβαια την πίστη συχνά την θρησκευτική πίστη του.
Χαρακτηριστικό των αντιφατικών προφίλ που δυνητικά προδιαγράφονταν, είναι το γεγονός ότι ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος έχει υπάρξει στην πρώτη νιότη του δάσκαλος, και μάλιστα επί τρία χρόνια σε ιδιωτικό σχολείο, ως απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Οι εξετάσεις που έδωσε στη Νομική άλλωστε, ήταν η αρχή για το Σώμα, αρχικά σε ρόλο ειρηνοδίκη το 1974 και έναν χρόνο αργότερα σε αυτόν του εισαγγελέα.
Έχει ακόμα διατελέσει προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών, μα οι περισσότερες αναφορές από τον επαγγελματικό του περίγυρο παρουσιάζουν έναν αλλαζονικό χαρακτήρα, ο οποίος ίσως αισθάνεται σιγουριά για την αναμέτρηση του επόμενου μήνα αφού πρόκειται για οικείο σε αυτόν περιβάλλον, δεδομένου ότι οκτώ χρόνια παρέμεινε στον Αρειο Πάγο, το δικαστήριο όπου θα κριθεί τελικά η συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές της 21ης Μαΐου.