Περιεχόμενα
«Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας την αποχώρηση των 9 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κασσελάκης απέδωσε την εσωστρέφεια που έχει δημιουργηθεί, στην άρνηση της επιλογής της βάσης να εκλέξει τον ίδιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου», τόνισε.
Παράλληλλα, ο κ. Κασσελάκης θέλησε να προβεί και σε ανακοινώσεις για την επόμενη ημέρα, προαναγγέλλοντας τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κάθε δύο εβδομάδες, ενώ επανέλαβε ότι δεν θεωρεί εαυτόν ως «πρώτο βιολί, είμαστε μία ορχήστρα».
«Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Π.Γ θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό Όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική.
Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική.
Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς», ανέφερε.
«Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που βασίζονται πάνω μας», σημείωσε, προσθέτοντας: «Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πυρήνας μας. Κι αυτός είναι ο λαός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις»
Είναι η πρώτη συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας μετά την αποχώρηση των «6+6», αλλά και του μπαράζ αποχωρήσεων τις τελευταίες ημέρες.
Απών από τη συνεδρίαση είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, που σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετείχε κανονικά στη συνεδρίαση, αλλά λόγω προσωπικής υποχρέωσης βρίσκεται εκτός Αθηνών.
Αυγέρη – ΚΟ: Να παραδώσουν τις έδρες τους οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές που αποχώρησαν
Για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις αποχωρήσεις της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου μίλησε στο MEGA η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη. «Στον ΣΥΡΙΖΑ μένουν δεκάδες χιλιάδες», είπε η Δώρα Αυγέρη.
Αναφερόμενη στις εκλογές, είπε ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε τους συγκεκριμένους ανθρώπους να είναι στα κοινοβουλευτικά έδρανα.
«Δεν σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία, δεν δέχονται τη λαϊκή εντολή του περασμένου Ιουνίου και τα χιλιάδες στελέχη που εξέλεξαν νέο πρόεδρο. Θα έπρεπε να παραδώσουν τις έδρες τους», ήταν το μήνυμα που έστειλε η Δώρα Αυγέρη.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα και στον Δημήτρη Παπαδημούλη, τονίζοντας: «Και οι ευρωβουλευτές πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους».
H εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμα ότι τόσο η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου όσο και του Ευκλείδη Τσακαλώτου «υπονόμευσαν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ημέρα της εκλογής του».
Στην ίδια γραμμή με την Αυγέρη βρίσκεται και το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει από τους αποχωρήσαντες να παραδώσουν τις έδρες τους.
Τις έντεκα έδρες των βουλευτών που έχουν μέχρι σήμερα αποχωρήσει, αναμένεται να ζητήσει άμεσα και δημοσίως το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή εν προκειμένω ο επικεφαλής της Σωκράτης Φάμελλος, καθώς οι ίδιοι έχουν δεσμευθεί προεκλογικά ότι οι έδρες τους ανήκουν στο κόμμα, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου.
Ένας λόγος παραπάνω μάλιστα είναι το γεγονός ότι οι τελευταίες εκλογές έγιναν με λίστα, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, με το ζήτημα να εξελίσσεται τις επόμενες ώρες.
Την ίδια ώρα, σε μια πρώτη αποτίμηση των στελεχών που έχουν αποχωρήσει, από τα 302 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (όπου συμμετέχουν ex officio o Πρόεδρος και ο Γραμματέας του κόμματος) έχουν αποχωρήσει μέχρι σήμερα 103, ενώ 24 είναι τα μέλη που παρέμειναν στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, από τα 42 συνολικά που αριθμούσε.
Υπενθυμίζεται ότι από την Πολιτική Γραμματεία αποχώρησαν 9 μέλη της «Ομπρέλας», 8 μέλη της τάσης «6+6», αλλά και ο Στέφανος Τζουμάκας.
Με δεδομένο ότι υπήρχαν μόνο 3 αναπληρωματικά μέλη, τα κενά δεν θα αναπληρωθούν άμεσα, αλλά αντίθετα θα εκλεγεί νέα Πολιτική Γραμματεία από το συνέδριο του κόμματος, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Σημειωτέον ότι με βάση την απόφαση του Συνεδρίου, ορίζεται ο τρόπος εκλογής των καθοδηγητικών οργάνων, όπως συνέβη τον Μάιο του 2022, οπότε και εξελέγησαν από τη βάση τα 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται στο δρόμο προς το Συνέδριο να εκλεγεί από την κομματική βάση και νέα Κεντρική Επιτροπή, με δεδομένο ότι το 1/3 της υπάρχουσας έχει ήδη αποχωρήσει.
Αναφορικά με τις… αφίξεις, υπολογίζεται ότι από την ώρα που έφυγε η «Ομπρέλα», 1.000 άτομα ζήτησαν να διαγραφούν από το κόμμα, ενώ τις τελευταίες ώρες, μετά δηλαδή και την αποχώρηση της τάσης «6+6», έχουν γραφτεί 125 νέα μέλη, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στην Πολιτική Γραμματεία ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης.
Ανοιχτό παραμένει να αντικατασταθεί η Έφη Αχτσιόγλου από το Εκτελεστικό Γραφείο, όπου υπάρχει μία μόνο απώλεια, δεδομένου ότι πρόκειται για το κομματικό όργανο που συνεδριάζει συχνότερα.
Αντιδράσεις Τεμπονέρα προς Κασσελάκη: Δεν προτίθεμαι να συμμετέχω σε μη θεσμοθετημένα, καταστατικά όργανα
«Απαιτείται ειλικρίνεια, ωριμότητα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μετά τη διάσπαση», σχολίασε κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Διονύσης Τεμπονέρας, δηλώνοντας την άρνησή του να μετέχει σε «μη θεσμοθετημένα, καταστατικά όργανα», όπως είπε.
Κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση δήλωσε: «Ο σεβασμός στο καταστατικό για παράδειγμα δεν συνάδει με τη δημιουργία παράκεντρων και παρα-οργάνων που αντιστρατεύονται τα θεσμοθετημένα όργανα.
«Μα και ο Αλέξης Τσίπρας το έκανε με το πολιτικό κέντρο» θα αντιτάξει κάποιος. Ισχύει και ήταν λάθος και αρκετοί σύντροφοι, πρώην και νυν, νομιμοποίησαν με τη συμμετοχή τους αυτήν την αντικαταστατική συμπεριφορά. Το αποτέλεσμα ήταν γνωστό. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν στον «πρωινό καφέ».
Η Π.Γ. συνεδρίαζε περίπου μια φορά, κάθε 40 μέρες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν λάθη, παραλείψεις και συνεπακόλουθα, δημόσιες διαφωνίες» περιέγραψε ο κ. Τεμπονέρας, προσθέτοντας πως «όταν λέμε σεβασμός στο καταστατικό, πρέπει να το εννοούμε. Όταν λέμε σεβασμός στα όργανα, πρέπει να το εννοούμε.
Από θέση αρχής συνεπώς δεν προτίθεμαι να συμμετέχω σε μη θεσμοθετημένα, καταστατικά όργανα, σεβόμενος τηνσυλλογική απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου μας, που δημοκρατικά ενέκριναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μας δεσμεύει ακόμα», κατέληξε.