Περιεχόμενα
Η αποχώρηση της Καταρίνα Μαρτίνς από την ηγεσία του Μπλόκου της Αριστεράς στην Πορτογαλία έρχεται να «συναντήσει» την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία και όλα συγκλίνουν σε πρόβλημα της Αριστεράς σε επίπεδο ταυτότητας αλλά και κατεύθυνσης ιδεολογικής.
Η μελέτη των δύο περιπτώσεων αποτελεί το ιδανικό case study για να εξαχθούν ωφέλιμα συμπεράσματα.
Η Καταρίνα Μαρτίνς επικεφαλής του Μπλόκου της Αριστεράς κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, ανακοίνωσε την απόφασή της να μην είναι ξανά υποψήφια και να αποχωρήσει από την πορτογαλική Βουλή.
Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, αλλά έχει πολλές αντιστοιχίσεις με τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα: Το Μπλόκο της Αριστεράς είναι το «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και οι σχέσεις των δύο κομμάτων είναι στενές, αν και στην Ελλάδα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα τελευταία δεν θέλει να τις προβάλλει ιδιαίτερα.
Αυτό οφείλεται σε καθαρά «πρακτικούς» λόγους. Το πορτογαλικό αριστερό κόμμα υπήρξε και αυτό «τέκνο της οργής» του πορτογαλικού λαού που προέκυψε από την κρίση του πορτογαλικού μνημονίου.
Έτσι από τα επίπεδα πέριξ του 3% που συγκέντρωνε σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2015 με την εκλογή της Καταρίνα Μαρτίνς στην ηγεσία τριπλασίασε τη δύναμή του με ποσοστό 10,19% και κέρδισε 19 έδρες στην αποτελούμενη από 230 μέλη Βουλή.
Όμως μετά το μνημόνιο, άρχισε η αντίστροφη πορεία: Το Μπλόκο σταδιακά απώλεσε την απήχησή του στην κοινή γνώμη και φάνηκε να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα που πέτυχε να κυριαρχήσει στην κεντροαριστερά.
Ποια είναι η νέα κανονικότητα;
Η νέα κανονικότητα για τη χώρα ανέδειξε το Σοσιαλιστικό κόμμα του πρώην ευρωβουλευτή και δημάρχου της Λισαβόνας ως κυρίαρχο της πολιτικής ζωής της χώρας και του προσέφερε την πρωτοκαθεδρία.
Ειρήσθω εν παρόδω πως ο Κόστα λόγω της ινδικής εν μέρει καταγωγής του ( από την Γκόα πρώην πορτογαλική αποικία στη Δυτική Ινδία), είναι μελαψός και δεν διακρίνεται για την ευφράδειά του.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές του 2019, αλλά για να σχηματίσει κυβέρνηση χρειάστηκε την ψήφο ανοχής του Μπλόκου της Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Το ιδιότυπο σχήμα κυβέρνησε μέχρι το τέλος του 2021 οπότε τα δύο κόμματα της αριστεράς καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του 2022, οπότε ο Κόστα διέλυσε τη Βουλή και προκήρυξε πρόωρες εκλογές.
Αυτές διεξήχθησαν στις 30 Ιανουαρίου του 2022 και το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστό 36,65% και 119 έδρες, ενώ το Μπλόκο της Αριστεράς περιορίστηκε στο 4,42% κερδίζοντας πέντε έδρες.
Καταρίνα Μαρτίνς: η παραίτηση λόγω απουσίας ρόλου της Αριστεράς στην πορτογαλική κοινωνία
Χθες η Καταρίνα Μαρτίνς σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Lusa ανακοίνωσε την απόφασή της να μην αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος και να μην είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές.
Δήλωσε πάντως ότι θα παραμείνει μάχιμη πολιτικά πάντα στη διάθεση του κόμματος, την ηγεσία του οποίου πρόκειται να αναλάβει η Μαριάνα Μορτάγκουα που είναι σήμερα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Είναι δεδομένο ότι η πολιτική ζωή κάθε χώρας έχει τις ιδιομορφίες της και οποιαδήποτε συσχέτιση Πορτογαλίας – Ελλάδας μόνο συνειρμούς μπορεί να προκαλέσει εντοπίζοντας ορισμένα κοινά σημεία:
Όπως για παράδειγμα ότι το Μπλόκο ενώ εκτοξεύθηκε εκλογικά αλλά δεν μπόρεσε να συγκροτήσει ένα υπαρκτό κοινωνικό ρεύμα ( πχ χωρίς παρουσία στα συνδικάτα) και ότι μετά το Μνημόνιο μοιάζει να μην έχει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της Πορτογαλίας.